SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenjajo samotestiranje dijakov

0,12

termometer

samotestiranje
Foto: Getty Images

Dijaki bodo danes začeli prostovoljno samotestiranje na okužbo z novim koronavirusom v domačem okolju. Na šole so sicer poslali 180 tisoč testov, vendar ni znano, kolikšen je interes med dijaki. Na ministrstvu za zdravje so dijake pozvali k odgovornemu pristopu k samotestiranju, ki je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti.

Samotestiranje, ki ga bodo izvajali vsakih sedem dni, bo potekalo prostovoljno in v domačem okolju. Testirajo se tisti, ki še niso preboleli bolezni covid-19, tisti, ki so jo že in je od okužbe minilo več kot šest mesecev, in tisti, ki niso bili cepljeni. Za samotestiranje morajo biti učenci zdravi, brez znakov akutne okužbe dihal ali prebavil.

V primeru pozitivnega rezultata testa je treba o tem obvestiti osebnega zdravnika, ki dijaka naroči na PCR-test, na katerega ta počaka doma v samoizolaciji. Če je pozitiven tudi izvid PCR-testa, naj starši o tem obvestijo tako osebnega zdravnika kot šolo.

Kot je v četrtek dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar, so se po posvetih z epidemiologi, Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano in ministrstvom za izobraževanje ravnatelji ter predstavniki dijakov in študentov strinjali, da morajo storiti vse, da šolanje poteka v šoli.

Skupaj z epidemiologi in svetovalno skupino za covid-19 so tako sprejeli odločitev, da samotestiranje pričnejo še v tem šolskem letu, s čimer se bodo pripravili tudi na morebitno poslabšanje razmer v jeseni.

Vindišar je dijake in učence sicer naprosil, da k samotestiranju pristopijo odgovorno. "Vsak od nas, tudi mlajše generacije, lahko vplivamo na potek epidemije, na to, kako bo naše življenje potekalo, kje se bomo učili. Samotestiranje je tudi dejanje medgeneracijske solidarnosti," je dejal.

Začetek testiranja v osnovnih šolah še usklajujejo, saj še urejajo podrobnosti glede postopkov prepakiranja. "Nadejamo se, da bi pričeli v začetku junija," je dejal Vindišar.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin