Ponedeljek,
30. 6. 2008,
8.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 30. 6. 2008, 8.29

8 let, 5 mesecev

Začela so se predvolilna opravila za pete državnozborske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Začenjajo teči roki za volilna opravila za izvedbo rednih parlamentarnih volitev, ki bodo izpeljane 21. septembra na območju celotne države.

Predsednik republike Danilo Türk je odlok o razpisu volitev podpisal 16. junija. "Obdobje pred volitvami je ogledalo naše politične kulture" "Volitve so pomemben instrument demokracije, morebiti najpomembnejši. Njihovo bistvo je izbor, izbor najprimernejših. In s tem izborom je v dosedanji zgodovini neodvisne in demokratične Slovenije povezan ves naš napredek in tako bo tudi v prihodnje," je takrat, po podpisu odloka, v izjavi medijem poudaril predsednik države.

"Obdobje pred volitvami pa je tudi ogledalo naše politične kulture in družbe. Želim si, da bi predvolilna razprava potekala argumentirano in da bi se slišali najbolj tehtni argumenti. In naposled, želim si, da bi bila volilna udeležba čim boljša. Volitve so pomemben instrument v rokah državljank in državljanov in dobro bi bilo, da nas je čim več, ki ga bomo uporabili," je takrat še opozoril predsednik Slovenije.

Začele se bodo sestajati volilne komisije Za izvršitev odloka skrbi Državna volilna komisija. V prihodnjih dneh se bodo začele sestajati volilne komisije, ki bodo določale sedeže in območja volišč, imenovale volilne odbore ter pripravljale volilne imenike.

Politične stranke, skupine volivcev oziroma posamezniki, ki bi se želeli potegovati za sedeže v parlamentu, pa lahko od danes dalje začnejo pridobivati podpise podpore volivk in volivcev, potrebne za vložitev kandidatnih list. Skrajni rok za vložitev kandidatur pri volilnih komisijah volilnih enot se bo iztekel 27. avgusta ob polnoči.

Enomesečna volilna kampanja, za katero veljajo posebna pravila in omejitve, pred parlamentarnimi volitvami se bo uradno začela med poletnimi počitnicami, 22. avgusta.

Prvič v veljavi ženske kvote Na letošnjih parlamentarnih volitvah sicer prvič veljajo t.i. ženske kvote. To pomeni, da na listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot četrtino skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov na listi.

Na letošnjih volitvah poslancev državnega zbora bo prvič veljala novost, ki se nanaša na volitve v tujini, ko bodo po uradni dolžnosti vsi, ki so vpisani v evidenco volilne pravice volivcev s stalnim prebivališčem v tujini prejeli t.i. prazno glasovnico s priloženo volilno karto.

Opozicija proti pošiljanju glasovnic v tujino Takšno ureditev sicer na ustavnem sodišču izpodbijajo poslanci opozicijskih LDS, SD, Zaresa in SNS, ki sodišču predlagajo, naj sporno določbo zadrži ter pojasni, kako naj se parlamentarne volitve izvedejo brez zapletov, ki so zaznamovale čas pred lanskimi predsedniškimi volitvami.

Septembrske volitve bodo pete parlamentarne volitve po osamosvojitvi Slovenije. Prejšnje volitve, na katerih so državljanke in državljani izvolili 90-članski državni zbor, so bile 3. oktobra 2004. Volilni prag za vstop v parlament je takrat uspelo prestopiti sedmim strankam, ustanovna seja iztekajočega se sklica parlamenta pa je bila 22. oktobra 2004.