Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 9. 2013,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 18. 9. 2013, 11.25

8 let

Z našim člankom do štipendije in službe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Članek o Mihi Klavžarju iz Črnega Vrha nad Idrijo, konstruktorju gokarta in vozila za avtokros, v rubriki Junaki za jutri ni bil le zelo bran, našemu junaku je prinesel tudi štipendijo in službo.

Informacijo, ki smo je prejeli v naše uredništvo, nam je v krajšem pogovoru najprej potrdil Miha Klavžar, potem pa smo o tem povprašali še njegovega bodočega delodajalca, podjetje Kolektor Group iz Idrije.

"Tako kot danes sem pomagal pri delih na pročelju stanovanjskega bloka znancu iz vasi, ko sem prejel klic z neznane številke. Predstavila se mi je gospa iz kadrovske službe Kolektorja, ki je povedala, da so videli ta članek na Planet Siol.net in da me vabijo na informativni pogovor. Seveda sem se ga udeležil, na njem pa so mi predstavili njihovo družbo, povedali, da iščejo izobražene kadre, in mi ponudili štipendijo, pozneje pa še službo. Moj vtis po pogovoru je bil nadvse pozitiven, takoj sem lahko spoznal, da gre za dobro in urejeno podjetje," je Miha Klavžar opisal stik s kadrovsko službo Kolektorja, ko smo ga poklicali po telefonu

Pri tem ga je še posebej prevzelo to, da bi lahko delal v razvoju, kar bi pomenilo tudi kakšno pot v njihove podružnice po svetu, in da bo delovno mesto povsem blizu, le okrog 12 kilometrov od doma.

Ne le dober ali boljši, biti moraš tudi drugačen "Pri Mihi nas je pritegnila predvsem njegova ambicioznost, samoiniciativnost, inovativnost in ne nazadnje to, da prihaja iz našega okolja. V koncernu Kolektor se zavedamo, da danes ni več dovolj, da si dober ali boljši, preprosto moraš biti drugačen, neposnemljiv ter stalno razvijati in implementirati nove ideje. Vse našteto smo pri Mihi skozi članek in osebni razgovor prepoznali," je mag. Eva Cvelbar Primožič, izvršna direktorica za kadre v družbi Kolektor Group, odgovorila na naše vprašanje, kaj jih je v našem članku tako pritegnilo, da so študentu Mihi Klavžarju ponudili štipendijo in pozneje službo.

Cvelbar Primožičeva je dodala, da so Miho Klavžarja videli tudi v temeljnem vodilu koncerna Kolektor na področju razvoja kadrov, ki se glasi, da so ključni dejavnik poslovnega uspeha sposobni zaposleni, ki znajo z razpoložljivimi viri doseči nadpovprečne rezultate.

Štipendisti in zaposleni ključni dejavnik konkurenčnosti "V koncernu Kolektor so štipendisti in zaposleni ključni dejavnik konkurenčnosti, zato jim je treba nameniti posebno pozornost skozi šolanje oziroma študij. Ob nastopu dela jim je treba skozi proces uvajanja razložiti, s čim prispevajo k skupnim ciljem podjetja, ter jim omogočiti čim več sodelovanja in ne samo izpolnjevanja nalog. Na tak način lahko od štipendistov oziroma pozneje od zaposlenih na dolgi rok pričakujemo predanost, samoiniciativnost in večje zadovoljstvo na delovnem mestu. Ko dosežemo to, lahko jasno izrazimo, da so zaposleni največje bogastvo podjetja. In to lahko v koncernu Kolektor s ponosom potrdimo že danes," je še poudarila Eva Cvelbar Primožič.

Mlade perspektive kadre, primerne za štipendiranje in pozneje za zaposlitev, v koncernu Kolektor iščejo prek različnih virov, zato so vedno pozorni tudi na vse vrste in oblike medijskih objav, je povedala naša sogovornica. Dodala je, da štipendiste in perspektivne kadre sicer iščejo prek različnih virov, kot so razpisi za kadrovske štipendije, sodelovanje s šolami, ki jih usmerjajo k nadarjenim učencem, organizacija tehniških dni in drugih strokovnih krožkov, skozi katere prepoznavajo potencialne dijake in študente za poznejšo zaposlitev, priporočila drugih strokovnjakov in podobno.

Med največjimi štipenditorji v državi Po besedah Cvelbar Primožičeve se že vrsto let uvrščajo med največje in najintenzivnejše štipenditorje v Sloveniji. Na leto na novo razpišejo okoli 60 kadrovskih štipendij. Štipendijo ponudijo kandidatom, ki dosežejo nadpovprečen učni uspeh, dodatna priznanja in pohvale ter imajo ustrezno vizijo sodelovanja s koncernom Kolektor. Vsakemu štipendistu, ki uspešno konča šolanje, zagotovijo delovno mesto, ustrezno njegovi pridobljeni izobrazbi.

"Z mislijo na jutri že danes načrtno vzgajamo ključne kadre, ki so danes naši štipendisti. Štipendiranje nam zagotavlja selektivno izrabo najboljših potencialnih možnosti ožjega in širšega območja, poznejše zaposlovanje štipendistov oziroma mladih sodelavcev pa nam omogoča gibalo napredka, saj so pogosto element za oblikovanje 'zmagovalnih timov', v katerih lahko ostajajo le najboljši," je sklenila Eva Cvelbar Primožič.

Vsak nima te sreče, a za srečo je treba tudi kaj storiti "Zavedam se, da je danes zaposlitev med mladimi velika težava, morda ne toliko v naših krajih, kjer je še nekaj industrije in kjer Kolektor na primer še veliko štipendira. In malokdo ima srečo, kot sem jo imel jaz s tem člankom, s katerim so me opazili. Ko končaš študij, praviloma nihče ne ve zate, zato ti ostane le pisanje prošenj. Morda še pomaga, če te priporoči kakšen znanec, sicer pa je zelo težko dobiti službo," je realističen naš junak Miha Klavžar.

K temu velja dodati le, da je treba s čim opozoriti nase, da te prepoznajo mediji. Takšna je bila na Planet Siol.net zgodba z obetavnim študentom in konstruktorjem Miho Klavžarjem.

Ne spreglejte