Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 1. 2011,
12.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 31. 1. 2011, 12.03

8 let

Z Modrinom v čarobni svet branja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najprej je palček iskal ime ... in ga s pomočjo bralk in bralcev Primorskih novic tudi dobil. In v petek so ga lahko najmlajši - pa tudi tisti nekoliko starejši - spoznali v živo.

Prvič se je predstavil v Kopru, v prihodnjih mesecih pa bo razveseljeval otroke tudi v drugih primorskih krajih. Ti bodo lahko, skupaj z njim, spoznavali čarobni svet branja. Modrin, nova maskota Primorskih novic, je namreč radovedni knjižni molj, njegova največja želja pa je širjenje bralne kulture med mladimi. V petek se je najmlajšim in njihovim staršem predstavil v Planetu Tuš v Kopru. Bralna kultura pomembna za oblikovanje otroka in družine "Družina oblikuje otroka in otrok oblikuje družino. Del tega medsebojnega vplivanja je tudi odnos do branja ali bralna kultura, ki je v različnih oblikah prisotna v vsakem družinskem okolju. Bralna kultura v družini se razvija s pomočjo dejavnosti, ki potekajo med družinskimi člani in širše in so povezane s pismenostjo v najširšem smislu." S to mislijo dr. Livije Knaflič iz Andragoškega centra Slovenije je Darjan Gorela, moderator dogodka, najavil palčka Modrina, s pomočjo katerega se želijo Primorske novice kot tiskani medij aktivno vključevati v proces graditve in širjenja bralne kulture. S pomočjo maskote in različnih aktivnosti želijo spodbujati ljubezen do knjig pri predšolskih otrocih in tistih v nižjih razredih osnovne šole v vsem primorskem prostoru, pa tudi širše.

Izobraževanje najmlajših in staršev

Otroci so na Modrinovi predstavitvi uživali v interaktivni pravljici in drugih presenečenjih. Predstavitveni dogodek je bil le prvi v nizu številnih, na katerih bo ta zvedavi knjižni molj skupaj z otroki raziskoval knjižni svet, predvsem prek izbranih pravljic, bralnih uric in drugih zanimivih aktivnosti. Modrin je navihan in igriv, njegovo poslanstvo pa je predvsem izobraževanje najmlajših in njihovih staršev.

Starši so pomemben dejavnik pri razvijanju bralne kulture med mladimi, saj se otroci učijo od njih, učenje z zgledom pa je najpomembnejši način učenja. Najraje se seveda še vedno druži z otroki, tiste posebno pridne, ki veliko berejo, pa rad tudi nagrajuje. Sem in tja naredi tudi kakšno izjemo in nagradi odrasle, kot je storil na predstavitvenem dogodku. S privlačno nagrado je razveselil bralko Primorskih novic Karin Lisjak iz Dutovelj, ki je Modrinu nadela ime. Njen predlog je namreč dobil največ glasov.

Ne spreglejte