Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 10. 2013,
22.05

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Esmeralda Alenka Bratušek

Petek, 4. 10. 2013, 22.05

4 leta, 1 mesec

Z Esmeraldo smo spregledali!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Leticia je drugič spregledala. Kdo? Leticia Calderon alias Esmeralda. Kdo se ne spomni sprva slepe junakinje mehiške žajfnice? Ta teden je priznala svojo zasvojenost in spregledala je tudi Slovenija.

Do srede se je zdelo, da gre država k vragu. Dva primera. Vlada je sprejela proračun, a je spregledala, da bi morala vanj vključiti še kakšen milijonček, ker je na sodišču pogorela v zadevi tretja plačna četrtinka, in še kakšnega zaradi bančnega brezna.

Pardon, pardon Začasna predsednica vlade, pardon, začasna predsednica Pozitivne Slovenije Alenka Bratušek in odmrznjeni predsednik PS, pardon, prostovoljno odstopljeni predsednik PS Zoran Janković pa sta ostala na okopih. Rinila sta na kongresne volitve in spregledala, da res ni čas za strankarske igrice.

Kokain na vrhuncu slave Nato pa je v sredo odjeknila novica tedna. Leticia Calderon, nekdaj vesoljno popularna Esmeralda, ki je pred leti Slovenijo blagoslovila s svojim obiskom in za vedno ostala v srcih slovenskih ljudi, je znova spregledala in priznala: "Na vrhuncu slave sem jemala kokain." Prej ali slej torej pride streznitev, ki jo deliš ne samo z najbližjimi, ampak tudi z milijoni po vsem svetu.

Žolč, konji in Zoranovi pribočniki In vsul se je plaz priznanj in razsvetljenj. Alenka, ki je še dopoldne odposlala žolčno pisno Zoranu, češ da se mu na kongresu ne bo podredila, je že pozno popoldne spregledala in ustavila konje. Tudi Zoran je s pomočjo svojih pribočnikov po srečnem naključju odprl računalnik, prebral novico o Esmeraldi in se odpovedal 87 odstotkom svojega velikega ega. Dovolj, da je tudi on rekel: "Kongres, NE!"

Kdo je zavajal, da je šlo na nož? In spregledali smo površni novinarji, ki smo do srede pumpali javnost, da gre v Pozitivni Sloveniji na nož. Razsvetlil nas je podpredsednik PS Robert Golob. Zasluži si citat: "Konflikta v resnici sploh ni. Še enkrat povem, po današnjemu dnevu je stranka bolj poenotena, bistveno bolj poenotena, kot je bila pred dvema dnevoma."

Legende ne izbirajo med mamo in očetom In kako so si oddahnili pozitivni poslanci na čelu z legendarnim Jerkom Čehovinom! Nekako nismo vedeli, kako bi ubesedili spopad med Alenko in Zoranom, pa se je Jerko z enim stavkom zapisal med legende. Tudi on si zasluži citat: "To je tako, kot kadar se starši ločujejo, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta."

Bogovi v belem Ko smo začeli dvomiti o bogovih v belem, ker se je, pomislite, pokazalo, da gre lahko tudi zdravnik v zapor, so nas razsvetlili stanovski kolegi zdravnice Nade Cesarec. Ko bi morala iti na teren reševat ponesrečenca, ki je pozneje umrl, je bila tako obremenjena z delom, da bi ji vendar morali oprostiti, da ni za pomoč zaprosila enega od sedmih drugih kolegov, ki so tisti hip tudi delali v zdravstvenem domu. Zapis v sodbi, da ni res, kar je trdila, da naj bi istočasno reševala še en nujni primer, pa tudi nima takšne teže. Bolj pomembna je stanovska solidarnost za vsako ceno.

784 evrov Za vsako ceno je treba ubraniti tudi minimalno plačo. Bistveno je, da to bitko dobimo na domačem terenu. Čeprav so nekateri zlobno namigovali, da bi lahko vlada pri krpanju proračuna zarezala v teh 784 evrov bruto, je premierka Bratuškova razčistila že prejšnji teden: mediji o zniževanju pišejo "kar tako", pogovorov o tem v politiki ni.

Papir za bruseljsko uporabo Res je, da je vlada teden dni pozneje sprejela dokument, v katerem piše, da bodo zakon o minimalni plači spremenili tako, da bo več pravičnosti in konkurenčnosti. A to je papir za zunanjo uporabo – Bruselj nenehno teži in nekako ga je treba zadovoljiti – poleg tega pa: pravičnost lahko pomeni tudi to, da bodo minimalne plače višje!

Jasno kot Anja Mrak Brskanje po izvirnih dokumentih, poslanih v Bruselj, lahko res pripelje le do nesporazuma. Saj vse lepo piše v sporočilih za javnost po sejah vlade, za dodatna pojasnila pa se vpraša pristojne ministre. In res, po medijskem teženju je bila ministrica za delo Anja Kopač Mrak jasna kot beli dan: "Ta trenutek sprememb na področju minimalne plače ne pripravljamo."

Kratko in jasno kot Uroš Čufer In samo ta trenutek je pomemben. Kdo pa razmišlja mesece vnaprej, krizni časi zahtevajo reševanje sprotnih težav! Tega načela se drži tudi finančni minister Uroš Čufer, ki je v svojem slogu, kratko in jasno, odgovoril na vprašanje, ali bomo zaprosili za mednarodno pomoč: "Ta trenutek še ni potrebe, da bi o tem razmišljali."

Spodaj res brez Za konec imamo veselo novico za Zorana Predina. Že od davnega leta 1984, ko je napisal tisto znamenito pesem Lačnega Franza Tisoč modrobelih rožic, se sprašuje, če so medicinske sestre spodaj res brez. Zdaj mu sporočamo – niso! Vsaj v Univerzitetnem kliničnem centru ne. Takole gre: "Zgornji del delovne obleke mora biti zapet, kar velja tudi za haljo. Dolžina krila naj sega vsaj do sredine kolen." O spodnjicah sicer nič ne piše, a če so tako strogi pri dolžini krila, je jasno: Spodaj brez res ne pride v poštev. Čisto joj! Uuu.

Ne spreglejte