SiolNET. Novice Slovenija
8,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vse več neodločenih, po SD padel še LMŠ

8,17

termometer

Marjan Šarec in Tanja Fajon
Podpora LMŠ Marjana Šarca je tokrat padla, medtem ko je podpora SD Tanje Fajon, ki je močan padec zabeležila mesec pred tem, tokrat zrasla. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 22,9 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi Levica Luke Mesca s podporo 16,1 odstotka vprašanih, na tretjem pa SD Tanje Fajon s 14,2-odstotno podporo. Delež neopredeljenih volivcev se je medtem povečal.

Kot je razvidno iz spodnje grafike, je v primerjavi z zadnjo Delovo anketo izpred enega meseca podpora SDS padla, Levici in SD, ki ji je en mesec pred tem podpora padla iz 16,8 na 11,8 odstotkov, pa zrasla. Podpora je tokrat padla tudi LMŠ Marjana Šarca, ki je četrta. Naklonjenih ji je 12,5 odstotka anketirancev.

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifal za Nova24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Tanja Fajon Novice Anketa Dela: SDS ostaja v vodstvu, SD močno zdrsnila

Na peto mesto se je z osemodstotno podporo uvrstila NSi Mateja Tonina, ki ji je podpora v zadnjem mesecu zrasla. Zadnja stranka, ki ji je po Medianini anketi uspelo preseči štiriodstotni parlamentarni prag, je Stranka Alenke Bratušek, ki so ji izmerili 5,2-odstotno podporo.

S podporo pod 4-odstotnim parlamentarnim pragom so se zvrstile:

- DeSUS Karla Erjavca (3,5 odstotka),

- SNS Zmaga Jelinčiča (3,3 odstotka),

- Pirati (3 odstotke),

- Zeleni Slovenije Andreja Čuša (2,8 odstotka),

- SLS Marjana Podobnika (2,5 odstotka),

- Dobra država Bojana Dobovška (2,3 odstotka),

- SMC Zdravka Počivalška (1,8 odstotka). 

Matej Tonin Novice Mediana: vzpon NSi, padec strank DeSUS in LMŠ
V članku in grafiki uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance. 

Tokrat je bilo po Delovi anketi neopredeljenih 40,2 odstotka vprašanih, pred enim mesecem pa 35 odstotkov, kar pomeni, da se je delež neopredeljenih anketirancev povečal.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin