Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2013,
11.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama rojstni dan

Četrtek, 31. 10. 2013, 11.13

6 let, 7 mesecev

Vse najboljše, gospod predsednik!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pogrešali smo ga na Ljubljanskem maratonu. Razlog ni bila slaba pripravljenost. Ne, opravljal je državniške obveznosti in se pripravljal na slavje. Naš predsednik Borut Pahor namreč praznuje abrahama.

Včeraj, na predvečer njegove obletnice, se je odvila rojstnodnevna zabava. Seveda so se odzvali vsi pomembnejši politični akterji. Kdo bi lahko odklonil vabilo na 50. rojstni dan predsednika, ki je vedno korekten do vseh, ne glede na politično prepričanje?

Čedni maratonec Uroš Finančni minister Uroš Čufer je bil kot običajno redkobeseden. Le o maratonski polovički, ki jo je pretekel prejšnjo nedeljo, se je s predsednikom veselo razgovoril. Borut je bil sicer na čednega Uroša malo ljubosumen, a tek na maratonu je pač moral žrtvovati na račun priprav na zabavo, ki je bila krasen neformalen uvod v srečanje predsednikov vseh parlamentarnih strank, ki ga bo predsednik gostil konec meseca.

Alenka v senci Ljudmile Glavna zvezda večera je bila predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je povsem zasenčila predsednico vlade Alenko Bratušek. Ljudmila je predsedniku še posebej draga zaradi ideje o omenjenem srečanju strankarskih prvakov. Borut ji je velikodušno povedal vse o tem, kako lahko sprememba imena pomeni začetek vzpona proti političnemu vrhu.

Kdo se še spomni Združene liste socialnih demokratov? Ko se je Pahor leta 2005 kljub omahovanju dela stranke pogumno odločil predlagati preimenovanje v Socialne demokrate, so šli ratingi le še navzgor do bleščeče zmage na volitvah leta 2008.

Zbližanje Janeza in Zorana Zavedajoč se nevarnosti preimenovanja NSi – krščanske ljudske stranke v NSi – krščanske demokrate, je bil predsednik SDS Janez Janša na zabavi nekoliko čemeren. Tudi zato, ker je, tako kot ljubljanski župan Zoran Janković, prebral našo javnomnenjsko raziskavo, katere rezultati zanju niso ravno rožnati. Tako sta Janez in Zoran, ki ga je Borut povabil le zaradi vljudnosti, sedela v kotu, sramežljivo nazdravljala in si bila postajala vse bolj všeč. Kako ne, ko pa imata toliko skupnega? Takole iz prve lahko na primer naštejemo tri skupne sovražnike: KPK, vstajniki in zombiji, ki so ta teden znova tavali po ulicah.

Igor in Karl skupaj pokala vice Veliko boljše volje je bil predsednik SD Igor Lukšič. Javnomnenjsko mu kaže dobro, na zabavi pa se je zbližal tudi on. S kom? Ne boste verjeli, s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, s katerim sta skupaj pokala vice. Zakaj takšna idila? Oba sta ugotovila, da je najpomembnejša politična stabilnost in da je bila koalicijska nepremičninska drama res nepotrebna.

Nagajivi Igor, nagajiva Marilyn Lukšič je proti koncu zabave postajal vse bolj nagajiv in je Pahorju na tablici zavrtel zgodovinski posnetek Marilyn Monroe, ki je za rojstni dan zapela predsedniku ZDA Johnu F. Kennedyju, skupnemu političnemu idolu Igorja in Boruta.

Fantastična švedska zima In zdaj še k dvema presenečenjema, ki ju je bil deležen slavljenec ob vrhuncu večera. Če niste vedeli, ima Borut Pahor dva rojstna dneva, kar je pred dvema letoma povedal v odkritosrčnem intervjuju za naš medij. Poleg 2. praznuje tudi 4. novembra, v spomin na podpis arbitražnega sporazuma z nekdanjo predsednico hrvaške vlade Jadranko Kosor. Saj se vsi spomnimo, kako je v Stockholmu leta 2009 vzkliknil: "Kakšen fantastičen dan."

Sivolasa radost in jagoda na torti In kaj lepšega bi lahko predsedniku dali za 50. rojstni dan, kot da podoživi tiste trenutke iz skandinavske zunanjepolitične bajke! Povabljenci rojstnodnevne zabave so se potrudili in Jadranko pripeljali na slavje. Predsednikova radost je bila nepopisna! Še posebej, ko mu je šarmantna sivolaska ob tradicionalnem poljubčku prinesla cvetje. Jagoda na torti je bila Ljudmila Novak, ki je sama spekla torto, in to po starodavnem receptu, ki ga v Moravčah poznajo že stoletja, prenaša pa se iz roda v rod.

Skesani vstajniki in širokogrudni predsednik Drugo presenečenje so bili vstajniki, ki so se k Pahorju povabili kar sami. Po tem, ko se v ponedeljek s številčnostjo na protestih niso izkazali, so spoznali, da so našemu predsedniku na lanski decembrski vstaji storili veliko krivico. Takrat novopečeni predsednik je hotel pred ograjami parlamenta z njimi vzpostaviti dialog, oni pa so mu dobesedno obrnili hrbet. Zdaj so se skesano in spontano pojavili na zabavi in naš predsednik jih ni razočaral. Sprejel jih je z odprtimi rokami. Kdo ne bi imel rad takšnega Abrahama!

Ne spreglejte