Torek,
26. 3. 2013,
6.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 26. 3. 2013, 6.46

8 let, 5 mesecev

Vremenske razmere so se umirile, tovorni promet poteka normalno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Tovorna vozila, ki so zaradi prepovedi prometa po Italiji obstala v Sloveniji in zaprla avtocesto med Sežano in mejnim prehodom Fernetiči, so po izboljšanju vremenskih razmer nadaljevala pot.

Na Primorskem se tako razmere na avtocestah počasi umirjajo, so zapisali na spletnem portalu Prometno-informacijskega centra. Kljub sproščenemu prometu je na slovenskih cestah povečano število tovornjakov, zato ob popoldanski prometni konici svetujejo večjo previdnost. Sproščen je tudi tovorni promet na Madžarskem Kot je povedal Marjan Koler iz Darsa, so nekaj po 12. uri postopno sprostili promet za okrog 400 čakajočih tovornjakov pred mejnimi prehodi z Italijo. Na poti po Sloveniji pa je še med 700 in 800 tovornih vozil, ki so jih zaradi vremenskih razmer zaustavili na Madžarskem in so po ponovni sprostitvi prometa namenjeni proti italijanski meji. Čakalna doba za tovorna vozila ostaja na mejnem prehodu Gruškovje, pri izstopu iz države je potrebno čakati eno uro. Prepoved vožnje za priklopnike in polpriklopnike zaradi snega še vedno velja na cestah Ajdovščina - Col - Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina. Promet je za tovorna vozila prepovedan tudi na avstrijski strani prelaza Jezersko. Na urgencah porast poškodovancev zaradi padcev na ledu in prometnih nesreč Ob novi pošiljki snega imajo zaradi poškodb, ki so večinoma posledice padcev na ledu in pa prometnih nesreč, več dela tudi na urgencah. V ponedeljek je bilo tako na ljubljanski urgenci obravnavanih 218 poškodovancev, več poškodovancev kot ponavadi so obravnavali tudi na mariborski urgenci.

V urgentnih travmatoloških ambulantah ljubljanske urgence so v ponedeljek beležili znaten porast obravnave poškodovancev. Tako so obravnavali 218 poškodovancev, od tega se jih je 46 poškodovalo pri padcu na ledu, 36 poškodovancev se je poškodovalo v prometnih nesrečah, štirje na smučanju.

Največ zlomov, zvinov, udarnin in odrgnin okončin Kot so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so poškodovanci zaradi padca na ledu največkrat utrpeli zlome, zvine, udarnine in odrgnine okončin. 40 poškodovancem so morali namestiti mavec, štirje so potrebovali takojšen operativni poseg. Na kliničnem oddelku za travmatologijo Kirurške klinike pa so sprejeli 21 poškodovancev, ki so jih morali hospitalizirati. Večji obisk so zabeležili tudi na mariborski urgenci. Po njihovih navedbah jih je bilo največ poškodovanih v prometnih nesrečah, nekaj zlomov pa so obravnavali tudi zaradi padcev na ledu. Točnejših številk o poškodovanih pa še niso mogli sporočiti.

Od ponedeljka do zjutraj 260 nesreč Med 7. uro v ponedeljek in 7. uro danes so sicer policisti obravnavali 260 prometnih nesreč. Od tega se je ena prometna nesreča končala s hudimi poškodbami. 32 nesreč se je končalo z lahkimi poškodbami, 227 prometnih nesreč pa se je končalo zgolj z materialno škodo, so sporočili iz generalne policijske uprave. Danes med 6. in 14. uro pa so policisti na območju celotne Slovenije obravnavali skupaj 34 prometnih nesreč. Od tega se je ena prometna nesreča končala s hudimi poškodbami, sedem z lahkimi poškodbami in 26 prometnih nesreč z materialno škodo.

V trenutnih razmerah je ponovno obvezna zimska oprema Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da na izpostavljenih odsekih cest lahko nastane poledica. V trenutnih razmerah je ponovno obvezna zimska oprema, pričakovati pa je težave v prometu in zelo upočasnjen promet, so zapisali na spletni strani.