Sreda,
22. 1. 2014,
19.35

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 22. 1. 2014, 19.35

8 let, 3 mesece

"Vprašanje ni, ali se izplača študirati, ampak kaj se izplača študirati"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Študij se izplača, tako v tujini kot v Sloveniji, meni večina vprašanih v Episcentrovi anketi. Tudi nekdanji šolski minister Slavko Gaber meni, da tisti z višjo izobrazbo lažje dobijo službo.

Po končanem študiju se vedno več mladih sooča z brezposelnostjo. Mnogi se zato sprašujejo, ali se sploh še izplača študirati in ali morda ne bi bilo bolje, da bi študirali v tujini, saj bi tako lažje dobili zaposlitev.

65 odstotkov vprašanih v raziskavi, ki jo je izvedla agencija Episcenter, sicer meni, da je študij, ne glede na to, da je danes težko priti do zaposlitve, pomemben in da se izplača. 23 odstotkov jih meni, da bi bilo bolje vlagati v druga znanja, medtem ko je 12 odstotkov vprašanih odgovorilo, da je študij smiseln, če mladi po končanem študiju zaposlitev iščejo v tujini.

Turk: Študirati se sizplača, saj je študij brezplačen Nekdanji minister za šolstvo Slavko Gaber se strinja z večino, saj, kot je dejal, se še vedno pokaže, da tisti z višjo izobrazbo lažje dobijo službo, čeprav tudi oni težko, kot tisti z manj ali nobeno. To so pokazale tudi različne evropske primerjalne raziskave, je pojasnil.

Je pa res, da je stiska s službami v Sloveniji zelo velika, zato mladi pogosto iščejo delo v tujini. Ob tem je Gaber dodal, da je to sicer normalno, saj smo se konec koncev v Evropsko unijo vključevali tudi zato, da bi bila gibljivost ljudi večja, vendar pa je trenutno iskalcev zaposlitve v tujini več, kot je bilo pričakovati.

Tudi nekdanji minister Žiga Turk meni, da se študirati izplača, še posebej, ker je študij brezplačen. "Vse analize kažejo, da imajo ljudje z višjo formalno izobrazbo tudi višje dohodke. Seveda so velike razlike med smermi študija in najti presek med željami, sposobnostmi in potrebami na trgu ni lahko. Vprašanje torej ni, ali se izplača študirati, ampak kaj se izplača študirati," je prepričan.

Izkušnje v tujini so dobrodošle Na vprašanje, ali študij v tujini mladim prinaša več možnosti za zaposlitev, je večina, kar 83,2 odstotka odgovorila, da to drži, saj to pomeni tudi več možnosti za zaposlitev zunaj Slovenije. Le dobrih 16 odstotkov pa jih meni, da študij v tujini ne pomaga pri iskanju zaposlitve.

Nekdanji minister Gaber je dejal, da je smiselno si pridobiti tudi kakšno izkušnjo v tujini, zato je vesel, da se je Evropska unija odločila krepko podpreti Erasmus, enega izmed programov izmenjave študentov. Ob tem pa je dodal, da ni slabo, če bi se v to vključil tudi profesorski kader. Sam ima namreč izkušnje tudi s tem. "To je nek drugačen svet, drugačno pridobivanje znanj, in to bi si vsekakor lahko privoščili," je povedal.

Turk pa meni, da se Slovenci preredko odločajo za študij v tujini in za tiste, ki so v tujini študirali, je pa predvsem slovenski javni sektor preveč zaprt. "Popolnoma jasno pa je, da diploma iz tujine odpira oz. omogoča vstop na bistveno večji trg dela."

Gaber: Brez resnega razmisleka bomo v velikih težavah Oba smo ob tem vprašali, kaj vse se je spremenilo od njunega ministrovanja na področju mladih in zaposlovanja.

Gaber je izpostavil, da je drugače predvsem to, da smo zdaj v obdobju krize in "brez resnega razmisleka, kako bomo prerazdelili mezdno delo, ki je na razpolago, in razmisleka o tem, kako omogočiti druge vrste ekonomij ob teh mezdnih ekonomijah, bomo v velikih težavah vsi skupaj", je prepričan.

Turk pa je dejal, da bi se morali zgledovati po nemškem in avstrijskem pozitivnem odnosu do poklicnih šol in tehniškega študija.

Izkušnje mladih so sicer različne Petra Urh, diplomirana inženirka radiologije, ki je bila v času študija na Erasmus izmenjavi na Dunaju, je povedala, da je študij v tujini vsekakor velika pridobitev in prednost, saj razširi obzorja in te nauči samostojnega življenja. Sama sicer službe v Sloveniji niti ni iskala, saj je vedno sanjarila o tujini. Kot pozitivno pri študiju v tujini je izpostavila tudi poznanstva, ki jih pridobiš in ti pridejo še kako prav.

Nedavno pa smo na našem mediju predstavili tudi zgodbo mlade pravnice, ki se je po študiju in izkušnji v tujini vrnila v Slovenijo. Na razgovorih v odvetniških pisarnah v Sloveniji je naletela na dva odziva. Medtem ko so v mednarodnih pisarnah njene mednarodne izkušnje cenili, so se v manjših pisarnah čudili, zakaj je šla v tujino, če si je želela delati v odvetniški pisarni.