SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volilni finiš do 13. julija

2

termometer

 | Foto:
Vse se bo odvrtelo hitro. Jutri se bo začela volilna kampanja. Čez šest dni je rok za vložitev kandidatur. Čez 31 dni bomo imeli nov državni zbor. Bomo z ekspresnimi volitvami ekspresno dobili vlado?

Da smo na hitrem vlaku, dokazujejo roki, ki jih je v skladu z zakonodajo določila Državna volilna komisija. Tej lahko le še danes sporočite, da boste v času glasovanja začasno v tujini. Tako boste na začasni naslov v tujini prejeli glasovnico in glasovali po pošti. Druga možnost je, da glasujete na diplomatskih predstavništvih v tujini, a tudi to morate sporočiti najpozneje danes.

Skrbno, sicer lahko kandidatne liste padejo Parlamentarne stranke lahko le s tremi poslanskimi podpisi vložijo kandidature v vseh osmih volilnih enotah. Rok imajo do srede opolnoči, enako kot neparlamentarne stranke, ki pa bodo morale pred tem zbrati podpise volivcev in skrbno izpeljati postopke za potrjevanje list, sicer se jim lahko hitro zgodi kakšna napaka.

To se je recimo zgodilo Stranki za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka, ki leta 2011 ni mogla kandidirati v volilni enoti Ljubljana Center, ker na kandidatno listo ni uvrstila dovolj poslanskih kandidatk.

Novi igralci na politični sceni, nove evroomejitve V prihodnjih tednih do 13. julija bodo še bolj odločilno vlogo kot sicer odigrala televizijska soočenja, tako zaradi kratke volilne kampanje kot zaradi novih igralcev na politični sceni.

Videli bomo tudi, na kakšen način se bodo stranke lotile volilnih kampanj ob zaostrenih pogojih financiranja, saj podjetja kampanj ne smejo več financirati. Verjetno bo tudi zato pomembno, kako izvirne bodo in kako bodo na primer izkoristile družbena omrežja.

Mesec dni za vlado ne bo dovolj Ko se bodo volišča 13. julija zaprla, se bo začela nova tekma, tekma za oblikovanje vlade. Ta bo trajala več kot en mesec. Ob "razdrobljenem" izidu brez jasne posamične ali političnoblokovske zmagovalke pa še bistveno dlje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin