David Kos

Četrtek,
4. 12. 2014,
22.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 4. 12. 2014, 22.18

8 let, 5 mesecev

Vojislav Šešelj Milana Kučana označil za politika majhnega formata

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
"Zavzemal sem se za odcepitev Slovenije. Glede tega sem bil kategoričen. In proti Slovencem sem bil nastrojen precej prijateljsko," je v intervjuju dejal četniški vojvoda Vojislav Šešelj.

Haaški obtoženec in vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj je v intervjuju za slovenski Portal Plus spregovoril o občutkih v zvezi z dogajanji ob razpadu Jugoslavije in vojnah, ki so sledile, saj je bil vanje neposredno vpleten. Dotaknil se je tudi 12-letnega zaporniškega staža in bodočih političnih planov.

60-letnega Šešlja, ki je obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti nad Hrvati in Bošnjaki na Hrvaškem, v BiH ter Vojvodini med letoma 1991 in 1993, je haaško sodišče zaradi slabega zdravstvenega stanja pred slabim mesecem dni začasno izpustilo na prostost. Srbska vlada je morala zagotoviti, da je načeloma pripravljena jamčiti, da ne bo prišel v stik s svojimi žrtvami ali pričami haaškega tožilstva. Tožilstvo zanj zahteva 28 let zapora, a Šešelj vztraja, da ni kriv.

Haaško tožilstvo že ugotavlja, da je Šešelj s svojimi obnašanjem v Srbiji pokopal duha odločitve o začasni izpustitvi na prostost, ki jo je iz humanitarnih razlogov sprejel razpravni senat haaškega sodišča, zato zahteva njegovo vrnitev v pripor.

Kučan zavračal sporazum s Srbi o odcepitvi Slovenije Šešelj v intervjuju Milana Kučana iz obdobja zadnjih let pred razpadom Jugoslavije označi kot politika majhnega formata. "Samo dejstvo, da je zavračal sporazum s Srbi o odcepitvi Slovenije, govori, da je bil politik majhnega formata. Slovenija bi lahko izšla normalno, tiho, brez vsakršnega hrupa in lahko bi obdržala dobre odnose s Srbijo. Tako pa obstaja vprašanje, če bomo sploh še kdaj imeli dobre odnose, mi, Srbi in Slovenci."

Na vprašanji, zakaj Hrvaška ni spoštovala dogovora s Slovenci in zakaj je že ob posredovanju policije omogočila, da so JNA s tanki vstopili v Slovenijo, Šešelj odgovarja, da zato, ker "Hrvatom v osnovi nikoli ne morete verjeti". "Karkoli se z njimi dogovorite, jim ne morete zaupati, da bodo držali obljubo. Zdaj imate takšne izkušnje tudi Slovenci. Sicer pa so današnji Hrvati po večini Srbi katoliki, ki so se odrekli svoji naciji. Le kako naj bi jim po tem bilo nekaj drugega sploh svetinja!? In tretje, današnja Hrvaška se nahaja na velikem slovenskem območju," pojasnjuje Šešelj.

Na sodelovanje s Slovenci ima lepe spomine Četniški vojvoda je v intervjuju dejal, da ga kratka vojna med Slovenijo in JNA ni presenetila in da se je vedno zavzemal za odcepitev Slovenije. "To boste našli v vseh slovenskih medijih. Glede tega sem bil kategoričen. In proti Slovencem sem bil nastrojen precej prijateljsko. V času mojega protikomunističnega boja so mi Slovenci veliko pomagali. Edini dve javni predavanji, ki sem jih smel prirediti nekje okoli leta 86' ali pa 87', sem lahko priredil v Sloveniji. Prvo v Ljubljani, drugo pa v Mariboru. V nekem obdobju so slovenski časopisi edini objavljali moje prispevke. Zato je bil kakšen od izvodov teh časopisov kdaj tudi prepovedan. Imam torej lepe, zares lepe spomine glede sodelovanja s Slovenci iz tega obdobja, ampak sem pa še vedno nesrečen zaradi tistega, kar se je dogajalo pozneje. Vi veste namreč, da med Srbi in Slovenci sicer nikoli ni bilo nikakršnih sporov," opisuje izkušnje s Slovenci.

Nicolas Oman kot glavni trgovec z orožjem na Balkanu V zvezi s trgovino z orožjem na Balkanu Šešelj Slovenca Nicolasa Omana označi za velikega kriminalca in glavnega trgovca z orožjem na Balkanu. Orožje je prodajal tudi Radovanu Karadžiću, vnaprej vzel avans, ki pa ga ni nikoli vrnil. Za Janeza Janšo nima zanesljivih informacij, da bi bil vpleten v trgovino z orožjem na Balkanu.

Po njegovih trditvah je haaško sodišče dokazalo, "da je protipravno in da je protisrbsko. In nič več". V primerjavi s procesi in zaporništvom v komunističnem, Miloševićevem in haaškem obdobju je Šešelj prepričan, da je najhujše haaško sodišče, ki je hujše od komunistov in od Miloševića.

Tomislav Nikolić najbolj pokvarjen na srbski politični sceni Po njegovem mnenju je trenutno najbolj pokvarjen lopov na srbski politični sceni Tomislav Nikolić, ki bo z oblasti padel na prihodnjih volitvah. "Ker si je uredil diplomo, ne da bi opravil en sam izpit. Zato ker je izdal srbske nacionalne interese. Zato ker je postal privesek svoje žene in njene fundacije Dragica Nikolić. Zato ker je izdal Kosovo. Imam še celo vrsto drugih argumentov. Do večera bi vam lahko našteval," pravi. Prizadeval si bo, da bo njegova stranka z njegovo pomočjo prihodnje leto izsilila izredne volitve.