Sobota,
8. 3. 2008,
9.59

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 8. 3. 2008, 9.59

8 let, 6 mesecev

Vojaški sindikat ne podpira nagrad ob zaposlitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Obrambno ministrstvo je pripravilo predlog uredbe, po kateri bi vojaku ob sklenitvi pogodbe za najmanj deset let pripadala posebna denarna nagrada v višini petih povprečnih bruto plač na zaposlenega.

Sindikat vojske, obrambe in zaščite se s tem ne strinja. Na ministrstvu pa nimajo informacije o tem, ali takšne nagrade poznajo tudi v drugih vojskah.

Vojak bi ob prvi zaposlitvi za najmanj pet let dobil posebno denarno nagrado v višini ene povprečne bruto plače na zaposlenega. Ob podaljšanju pogodbe je nagrada v višini petih povprečnih plač pogojena s tem, da mora imeti vojak ali vojaška oseba na deficitarni formacijski dolžnosti, najmanj deset let dela v ministrstvu oziroma Slovenski vojski in da pogodbo podaljšuje za deset let, so sporočili iz ministrstva.

Za sklepanje pogodb za daljše obdobje

Ministrstvo želi s tem stimulirati zaposlovanje vojakov v Slovenski vojski za daljše obdobje oziroma zadržati vojake v vojaški službi za celotno aktivno obdobje, ki ga določa zakon o obrambi in ga omejuje na 45 let starosti. Namen je spodbujati predvsem sklepanje pogodb za daljše, to je desetletno obdobje. To je po navedbah ministrstva tudi večkrat izražena zahteva sindikatov, da je treba zagotoviti pripadnikom kar največjo možno socialno varnost, na katero vpliva zlasti obdobje, za katerega je pripadnik sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Umazano izsiljevanje

Kot že omenjeno, v sindikatu tej uredbi nasprotujejo oz. so nanjo podali negativno mnenje. Uredba je po njihovem mnenju slabo pripravljena. "Pri čemer lahko na podlagi podrobnejše analize ugotovimo, da gre dejansko za zelo prefinjeno in umazano izsiljevanje pripadnikov, še posebej vojakov, da ne bi odhajali iz Slovenske vojske," so sporočili iz Sindikata vojske, obrambe in zaščite. Če želi ministrstvo pripadnikom zagotoviti socialno varnost, potem naj omogoči sklepanje pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas, predlagajo v sindikatu.

Kaj je vzrok množičnega odhajanja? V sindikatu se sicer zavedajo kadrovskih težav v Slovenski vojski. Po njihovem mnenju se je glede te problematike najprej treba vprašati, zakaj pripadniki tako množično zapuščajo vojsko. Ob tem v sindikatu opozarjajo, da v preteklih dveh letih vojsko niso zapuščali le vojaki, temveč tudi podčastniki in častniki, "kar pomeni, da se razmere v Slovenski vojski na splošno slabšajo".