Četrtek,
13. 3. 2008,
19.55

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 19.55

8 let, 6 mesecev

Vodja posebne skupine tožilcev Furlan odhaja v BiH

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala na vrhovnem državnem tožilstvu Harij Furlan se je uradno odločil za službo v tujini, zato je odstopil s svojega položaja.

Furlan je dopoldne potrdil informacijo o imenovanju na mesto mednarodnega tožilca v BIH, je poročala POP TV. Se je Furlan sprl z Brezigarjevo? Po poročanju televizije naj bi bil vzrok Furlanovega odhoda tudi spor z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Prepirala naj bi se tako zaradi primera Orion kot zaradi akcije Čista lopata. Furlana naj bi motila odločitev Brezigarjeve, da je iz tožilske skupine kazensko izključila Boštjana Penka zaradi primera Orion. Furlan naj bi se tudi ne strinjal s tem, da se o aferi Čista lopata pompozno obvešča javnost. S pravosodnega ministrstva so sporočili, da odhod Furlana po njihovih informacijah ni posledica kakršnihkoli nesoglasij oz. sporov med Furlanom in Brezigarjevo. Po navedbah ministrstva gre za sprejem strokovnega izziva v tujini.

Po poročanju POP TV je Harij Furlan svoj odhod že sporočil ministru za pravosodje, generalni državni tožilki pa predlagal, da njegovo tožilsko funkcijo do njegove vrnitve iz Sarajeva zamrzne, ker bi se po vrnitvi iz Sarajeva rad vrnil na mesto okrožnega državnega tožilca. Posebno tožilsko skupino pa zapušča tudi Vesna Rebernik Jamnik. Od sedmih bodo tako ostali v posebni tožilski skupini le še štirje tožilci.

"Skupina bo nadaljevala s svojim delom" Minister za pravosodje Lovro Šturm Furlanovo odločitev obžaluje, prepričan pa je, da delo posebne skupine tožilcev zaradi odstopa oziroma odstavitve treh tožilcev v zadnjem času ne bo trpelo. "Seznanjen sem, da je vodja skupine v lanskem letu, pred več kot pol leta, dal vlogo za prestižno strokovno mesto v tujini in da je nedavno izvedel, da je bil med mnogimi kandidati izbran za to mesto. Skupina je vendarle skupina in prepričan sem, da bo nadaljevala s svojim delom tako kot doslej," je Šturm za POP TV komentiral Furlanov odhod.