SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vnuki bodo opismenjevali babice in dedke

3

termometer

Projekt Simbioz@ poskuša premostiti veliki prepad med računalniško pismenostjo mlade generacije Y in starejših prebivalcev s prostovoljnim medgeneracijskim prenosom znanj in izkušenj.

V Sloveniji zaostajamo za Evropsko unijo po računalniški pismenosti tretje generacije, saj pri nas kar 90 odstotkov starejših ni nikoli uporabljalo interneta, opozarjajo snovalci in podporniki projekta, ta pomeni največjo medgeneracijsko akcijo e-opismenjevanja pri nas. Mladi kot učitelji, starejši kot učenci Projekt v organizaciji Zavoda Ypsilon nagovarja 200 tisoč mladih v Sloveniji kot morebitne ponudnike in učitelje računalniških znanj in veščin, pozivajo jih k prostovoljstvu, in 300 tisoč slovenskih starejših občanov, ti bodo na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji lahko spoznali nove razsežnosti učinkovitosti in komunikacij, ki jih ponujajo osebni računalniki in računalniška omrežja.

Že januarja so pripravili prve poskusne delavnice, v tednu od 18. do 22. aprila pa bo na 17 lokacijah poskusni teden e-opismenjevanja starejših. Vrhunec projekta bo v tednu med 17. in 21. oktobrom, ko bodo mladi starejšim pomoč ponudili še na več ustrezno opremljenih krajih, predvsem v knjižnicah, ki so se dejavno vključile v ta projekt.

Prostovoljstvo, aktivno staranje in medgeneracijska solidarnost

Gre za edinstven in ambiciozen projekt tudi v evropskih razsežnostih, je zatrdila evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes, ki je na vrednost tega projekta dodatno opozorila ob dejstvu, da je evropska komisija prav letošnje leto določila za evropsko leto prostovoljstva, prihodnje leto pa za evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin