Četrtek,
23. 5. 2013,
11.29

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 11.29

8 let, 5 mesecev

Vlada sprejela izhodišča za pripravo rebalansa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vlada je sprejela izhodišča za pripravo predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2013.

Vlada je predlagateljem finančnih načrtov naložila, da v sodelovanju z ministrstvom za finance do 6. junija pripravijo predloge finančnih načrtov z obrazložitvami. Kot so po seji vlade sporočili iz urada za komuniciranje, je vlada sprejela izhodiščni razrez odhodkov proračuna države po predlagateljih finančnih načrtov in po virih sredstev (integralna sredstva, namenska sredstva, namenska sredstva EU in slovenska udeležba) ter za cilj določila primanjkljaj proračuna države v višini 1,5 milijarde evrov.

Do uveljavitve rebalansa je vlada sprejela tudi ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna na integralnih postavkah državnega proračuna, s katerim se ustavi prevzemanje obveznosti v letošnjem letu. Proračunski uporabniki imajo omejene pravice porabe, kot je določeno z izhodiščnim razrezom, ki bo v skladu s proračunsko proceduro predmet nadaljnjih usklajevanj.

Rezi so očitno močni Vlada izhodišča podrobneje ni predstavila, so pa rezi, kot je sklepati glede na izjave ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca in ministra za izobraževanje Jerneja Pikala, očitno močni.

Na zunanjem ministrstvu predvideno 20-odstotno znižanje sredstev Erjavec je pred sejo vlade novinarjem dejal, da je za zunanje ministrstvo predvideno 20-odstotno znižanje sredstev in če bo pri tem ostalo, lahko ministrstvo po njegovem prepričanju kar zaprejo. Zunanji minister je sicer poudaril, da se zaveda nujnosti varčevanja, a je varčevati treba tam, kjer je to mogoče. Opozoril je, da ima zunanje ministrstvo majhen proračun, po njegovih besedah okoli 84 milijonov evrov. Z rebalansom pa naj bi se ta znesek znižal na 66 milijonov evrov, kar pa da je premalo za delovanje ministrstva. "Moramo se odločiti, ali zapremo vrata in nimamo več ministrstva za zunanje zadeve ali pa bomo našli kompromisno rešitev," je bil odločen Erjavec, ki je sicer menil, da bo na koncu znižanje sredstev manjše. Erjavec je sicer novinarjem tudi ponovil, da DeSUS ne bo pristal na znižanje pokojnin in da se o tem sploh ne bodo pogovarjali.

Pikalo: Slabo sporočilo otrokom in vsem, ki želimo razvojni in raziskovalni preboj države Minister Pikalo pa je posvaril, da se s takšnim predlogom posegu v standarde in normative ne bo mogoče izogniti. To je po njegovih besedah izjemno slabo sporočilo otrokom in "vsem nam, ki želimo razvojni in raziskovalni preboj države". O konkretnih številkah rebalansa Pikalo sicer ni govoril, saj po njegovih besedah še niso dokončne. "A kot sedaj zgleda, položaj ni dober." Če bo tak predlog obveljal, bo to po njegovih besedah zelo slabo za kakovost bodočega dela. Pritrdil je tudi, da bi z rebalansom levji delež prihrankov našli na področju šolstva. "Izjemno slabo bi bilo, da v tem času, ko najbolj potrebujemo kakovost, to znižujemo v osnovnem, srednjem in visokem šolstvu," je dejal Pikalo.

Vlada je sicer že prejšnji teden sklenila, da najpozneje do 15. julija sprejme rebalans, do takrat pa je prevzemanje obveznosti v breme proračuna omejeno. Medtem je DZ ta teden že sprejel paket zakonodaje za uresničitev dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, s katerim se bodo plače 155.000 javnih uslužbencev znižale za pol do blizu pet odstotkov. Dodatne proračunske prihodke pa si vlada obeta od zvišanja davka na dodano vrednost. Proračunski primanjkljaj je v samo prvih štirih mesecih letos dosegel že 962 milijonov evrov, medtem ko je za celo leto predviden v višini ene milijarde evrov. V prvih štirih mesecih je tako ta cilj praktično že dosežen.