SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada prepovedala uporabo plastike za enkratno uporabo

0,32

termometer

slamica
Foto: Thinkstock

Vlada je na današnji dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani bodo pribor - vilice, noži, žlice in palčke - ter krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke.

Prepovedane so tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Prepoved velja še za posode za živila, vsebnike za pijačo in lončke za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvode iz oksorazgradljive plastike, navaja vladni urad za komuniciranje.

Uredba predpisuje tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Označeni morajo biti higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri, ki se tržijo za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki, ter lončki za pijačo.

Potrošniki bodo morali biti tako obveščeni o ustreznih možnostih za ravnanje z odpadki iz proizvoda ali načinih odstranjevanja odpadkov, ki se jim je treba pri določenem proizvodu izogibati, v skladu s hierarhijo ravnanja z odpadki. Prav tako bodo obveščeni o prisotnosti plastike v proizvodu in posledičnem negativnem vplivu smetenja ali drugih neustreznih načinov odstranjevanja odpadnega proizvoda na okolje.

Pravila označevanja z oznakami sicer določa izvedbena uredba Evropske komisije. V njej je za enoletno prehodno obdobje določeno, da se navedeni proizvodi lahko označujejo z nalepkami.

Nadzor nad izvajanjem uredbe bo opravljal Tržni inšpektorat.

Prepoved določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo zahteva evropska uredba o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Rok za njen prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija.

Ker komisija zamuja s sprejemom določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstvo za okolje in prostor odločilo z uredbo nasloviti le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin