SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada bi izgubila vse tri referendume

1

termometer

 | Foto:
Vlada bi izgubila vse tri referendume, kaže anketa Mediane, ki jo je ta opravila za RTV Slovenija.

Proti pokojninski reformi je 39,3 odstotka vprašanih, proti zakonu o preprečevanju dela na črno 42,8 odstotka, proti zakonu o arhivih pa 35,3 odstotka.

Četrina je še neodločenih Volivci so večinoma prepričani, da potrebujemo pokojninsko reformo, a pokojninski zakon bi jih podprlo 24,2 odstotka, proti pa bi glasovalo 39,3 odstotka vprašanih. Četrtina vprašanih je še neodločenih.

Od tistih, ki bodo glasovali za uveljavitev pokojninske reforme, jih je 42,6 odstotka prepričanih, da je zakon dober, 40,7 odstotka pa jih meni, da sicer ni dober, a je reforma nujna in jo bodo zato podprli.

Očitno je, da je večina za spremembo pokojninskega sistema Tudi 62,2 odstotka tistih, ki bodo na referendumu glasovali proti, jih meni, da bi sicer morali spremeniti pokojninski sistem, ampak ne tako, kot predvideva novi pokojninski zakon. 24,6 odstotka tistih, ki so proti, pa meni, da pokojninska reforma ni potrebna in da so pomembnejše druge stvari.

Padla bi tudi zakona o delu na črno in omejevanje dostopa do arhivov

Omejitev dela na črno podpira več kot polovica oz. 52,4 odstotka vprašanih, 39,2 odstotka pa take omejitve ne podpira. A zakonu o preprečevanju dela na črno se na referendumu ne obeta podpora - anketa kaže, da bi ga podprlo 27,5 odstotka vprašanih, 42,8 odstotka bi jih glasovalo proti, 20,3 odstotka pa jih je še neopredeljenih.

Delno omejevanje dostopa do arhivov prav tako ne uživa podpore. Proti takšnemu omejevanju je 42,1 odstotka anketirancev, 34,4 odstotka takšno omejevanje podpira, 23,4 odstotka vprašanih pa je neopredeljenih. Na referendumu bo 29 odstotkov vprašanih zakon o arhivih podprlo, 35,3 odstotka ga ne bo podprlo, 24,7 odstotka pa je neopredeljenih.

Tretjina ljudi je za predčasne volitve

32,9 odstotka vprašanih meni, da bi bile po izstopu DeSUS iz koalicije za Slovenijo najboljša rešitev predčasne volitve, 32,6 odstotka pa jih meni, da bi bila najboljša rešitev prenova vlade. 7,7 odstotka se jih zavzema za manjšinsko vlado, 6,4 odstotka pa za zamenjavo predsednika vlade.

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je za RTV Slovenija opravila prvo merjenje razpoloženja volivcev v času pred referendumi 5. junija. V raziskavi, ki so jo opravili med 3. in 5. majem, je sodelovalo 700 anketiranih polnoletnih državljanov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin