Petek,
12. 7. 2013,
20.11

Osveženo pred

8 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 7. 2013, 20.11

8 let, 9 mesecev

Video: generalnemu sekretarju možnost legalizacije črne gradnje v TNP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V Triglavskem narodnem parku (TNP) stoji hiša v. d. generalnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Andreja Pagona, ki mu jo je uspelo legalizirati v nekaj mesecih.

Na območju TNP, na naslovu Stara Fužina 160, stoji na pogled nova hiša, poleg nje pa nova lesena hiša, obe v lasti bratov Pagon, poroča Dnevnik. Andrej je v.d. generalnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, Milan pa profesor na univerzi v Dubaju.

Andrej Pagon je pred desetimi dnevi prejel gradbeno dovoljenje za poseg v TNP, Milan Pagon je kozolec spremenil v bivalno hišo. Le pred nekaj dnevi pa so v istem parku gradbeni stroji blizu iste vasi 81-letni lastnici porušili brunarico, ki je v dolini Voje stala več kot 40 let.

Sovaščani navajajo, da je na mestu teh dveh hiš prej stala stara hiša, z drvarnico in kozolcem. Generalni sekretar je gradil oziroma prenavljal brez dokumentov, šele marca letos pa je začel postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja. Potem ko so bili dejansko vsi posegi že končani. In v nekaj mesecih so bila izdana vsa soglasja, tako da objekt v TNP ni bil več črna gradnja.

Andrej Pagon je Dnevniku pojasnil, da je gradbeno dovoljenje dobil na podlagi vseh potrebnih soglasij, potem ko mu je inšpekcija naložila, da vzpostavi prvotno stanje. Do inšpekcijske odločbe je prišlo potem, ko so ga obiskali inšpektorji in nadzorniki parka ter ugotovili, da za njegov poseg ni dovolj priglasitev del.

Gradil je brez gradbenega dovoljenja, ker, tako Andrej Pagon, je bil prepričan, da zadošča priglasitev del. Tudi Andrejev brat Milan je za Dnevnik pojasnil, da je bil na tem mestu prej kozolec, zdaj je nedokončana lesena bivalna hiša. Poudaril je, da ima vse dokumente in vsa soglasja, ki so potrebna za to.

Direktor TNP Martin Šolar pravi, da so leta 2007 prijavili poseg Andreja Pagona, leta 2010 so bili tudi proti spremembi kozolca v stanovanjsko hišo. A sta oba dobila soglasji Agencije RS za okolje in tu niso imeli kaj dodati. "Oni so pač omogočili gradnji, kot sta si ju zamislila," pravi Šolar.

Na upravni enoti v Radovljici so pojasnili, da so pred izdajo gradbenega dovoljenja preverili ali je projekt izdelan v skladu z izvedbenim prostorskim aktom, ali je projekt izdelala pravna oz. fizična oseba, ki izpolnjuje s tem zakonom predpisane pogoje za projektanta, ali so k predvideni gradnji pridobljena vsa predpisana soglasja, ali ima projekt vse s tem zakonom predpisane sestavine, ali je investitor predložil dokazilo, da so dajatve in prispevki, določeni z zakonom plačani in ali ima investitor pravico graditi. "Na podlagi ugotovitev izvedenega ugotovitvenega postopka, da so pogoji za izdajo izpolnjeni, je bilo gradbeno dovoljenje izdano," so še zapisali na upravni enoti.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel je pojasnil, da se s posameznimi primeri ne ukvarja ter da so za to pristojne inšpekcije.