SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veličasten sprejem za straške raftarje

1

termometer

 | Foto:
V Straži pri Novem mestu so včeraj popoldne pripravili sprejem za reprezentanco rafting kluba Gimpex Straža, ki se je s tremi bronastimi medaljami vrnila z nedavnega svetovnega prvenstva v raftingu.

Prvenstvo je potekalo od 7. do 10. oktobra na Kostariki na reki Pacuare. Na tekmovanju je sodelovalo 29 držav, ki so se pomerile v štirih disciplinah. Straška ekipa je zasedla 3.mesto v slalomu, 3. mesto v sprintu in v končni razvrstitvi osvojila bronasto medaljo. Slavili so Japonci, drugo mesto pa je pripadlo Čehom. Bronasto ekipo so sestavljali: Marko Mihelič, Zvone Derganc, Matic Terčelj, Peter Vugrinec, Jan Petković in Aljaž Kulovec. Številne čestitke Straškim raftarjem so za izjemen uspeh poleg domačega župana Alojza Knaflja, ki jim je izročil posebna priznanja in simbolična darila, čestitali še sekretar na ministrstvu RS za šolstvo in šport Ignac Polajnar, predsednik Slovenske olimpijske akademije, ambasador RS za šport, strpnost in fair play Miro Cerar, predstavniki Olimpijskega komiteja Slovenije in Rafting zveze Slovenije. Brazilci so pomagali do brona Kapetan ekipe rafting kluba Gimpex Straža Marko Mihelič je dejal, da so bili pred svetovnim prvenstvom favoriti Japonci, Brazilci in Američani, med evropskimi ekipami pa so bili favoriti še Češka, Nemčija, Slovaška in Rusija. »V sprintu smo razočarali, saj smo zasedli komaj 12. mesto. Tretji dan tekmovanja pa se nam je odprlo, ko je bil na sporedu slalom. Čeprav smo v prvem teku zgrešili ena vratca pa smo v drugo pokazali vrhunsko vožnjo. Sodniki so nam prisodili 5 kazenskih sekund za dotik vratic, ki pa ga sploh ni bilo, kar je kasneje potrdil videoposnetek brazilskih kolegov. Šele na podlagi pritožbe, ki so ji sodniki ugodili in umaknili kazenske točke, smo se lahko veselili bronaste medalje. Zadnji je bil na sporedu spust. Tekmovali smo v paru z Angleži in jih prehiteli že po petih minutah ter na koncu po enournem veslanju osvojili 3.mesto. Tako slalom kot spust sta bila ena najtežjih na svetovnih prvenstvih doslej. Poleg običajnih naporov sta tekmovalce izčrpavala še tropska vročina in enourna hoja do prizorišča in nazaj.»

Priprave tudi na divjih vodah Stražani so bili za tekmovanje temeljito pripravljeni, saj so leto dni pod taktirko trenerjev Saše Novinca in Boruta Retlja pridno trenirali in stopnjevali formo na vodi in v telovadnici, specifični del treninga, veslanje na divjih vodah pa so ob koncu zahtevnih priprav opravili na ledeniški reki Isel v Avstrii ter v umetnem kanalu v Bratislavi.

Poseben poudarek so namenili tudi psihičnim pripravam in motivaciji tekmovalcev kar se je glede na odličen rezultat izkazalo za pravo odločitev.

Bron na svetovnem prvenstvu zgodovinski uspeh kluba Kot je dejal predsednik rafting kluba Gimpex Straža Andrej Petkovič, je prvenstvo na Kostariki prineslo največji uspeh kluba v njegovi 21-letni zgodovini. Klub pa je že doslej igral vidno vlogo v slovenskem in evropskem merilu.

»Smo 11-kratni državni prvaki v vseh disciplinah, pred tremi leti pa smo osvojili prve kolajne na evropskem prvenstvu v Avstriji. Vse to smo dosegli z načrtnim delom in usmeritvijo v delo z mladimi. Uspeh želimo potrditi že prihodnje leto na evropskem prvenstvu na Češkem. Pokazali bomo, da smo v samem evropskem vrhu.«

V straži bodo uredili kajak kanu stezo Župan občine Straža Alojz Knafelj je povedal, da je rafting najpomembnejši šport v tej dolenjski občini, ki ga vsa ta leta podpira tudi občina: »Vesel sem, da smo v predlogu novega prostorskega načrta občine umestili tudi bodočo progo za kajak kanu na reki Krki v Straži, ki bo namenjena tudi mednarodnim tekmovanjem. Prostostoječi kanal dolžine do 300 metrov bo ločen od rečne struge. Po sprejetju prostorskega načrta bomo lahko začeli s pridobivanjem dokumentacije in oblikovanjem finančne konstrukcije projekta,« je še povedal Knafelj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin