Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2008,
21.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2008, 21.07

8 let

Večer soočil predstavnike parlamentarnih strank

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Časnik Večer je nocoj v mariborskem Narodnem domu pripravil prvo regionalno predvolilno soočenje predstavnikov parlamentarnih strank.

Poudarek je bil dan razvojnim "priložnostim in nevarnostim" za Maribor in okolico, vprašanja pa so se dotikala tudi nekaterih nacionalnih tem, kot so organizacija policije, delovanje sodišč in ustanovitev pokrajin. V soočenju so sodelovali nekdanji zunanji minister Davorin Kračun (LDS), mestni svetnik Matevž Frangež (SD), Sergej Čas (SNS), nekdanji podžupan Maribora Vilibald Premzl (DeSUS), minister za notranje zadeve Dragutin Mate (SDS), mariborski podžupan Rok Peče (Lipa), mestni svetnik Jozsef Györkös (Zares), minister za pravosodje Lovro Šturm (NSi) in minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko Ivan Žagar (SLS).

Mate: Potrebno bo spremeniti organizacijo policije Mate je v zvezi s problematiko nasilja in vandalizma dejal, da bo potrebno v prihodnje spremeniti organizacijo policije na lokalni ravni. Zavzel se je za okrepitev vloge t.i. rajonskih policistov in za uvedbo intervencijskih skupin. Minister vidi pomembno razvojno priložnost za Maribor v čimprejšnji oživitvi letališča.

Frangež za prehodna stanovanja Frangež se je v odgovoru na vprašanje, kako rešiti stanovanjsko problematiko v državi, zavzel za uvedbo t.i. prehodnih stanovanj, za povečanje fonda najemnih stanovanj in za olajšanje dostopa do stanovanjskih kreditov. Poudaril je pomen sodelovanja vseh mariborskih poslancev za dobro mesta ne glede na njihovo strankarsko pripadnost.

Šturm: Lukenda je na pravi poti Šturm se je kot pristojni minister dotaknil delovanja sodišč. Po njegovi oceni je program Lukenda na pravi poti in bo izpeljan v predvidenem roku. Kot je opozoril, se je število nerešenih zadev na sodiščih v času te vlade zmanjšalo za 116.000, pri čemer višja sodišča delujejo brez sodnih zaostankov.

Györkös: Univerzijada bo prevelik zalogaj Györkös vidi konkretno razvojno priložnost za Maribor v čimprejšnji izpeljavi projekta Znanstveni park. Skrbi ga razdrobljenost šolskega sistema, ki po nepotrebnem jemlje razvojni potencial regionalnim središčem, kot je Maribor. V zvezi z organizacijo zimske univerzijade pa se Györkös boji, da je to za mesto vendarle prevelik finančni zalogaj.

Peče za odločen boj proti gospodarskemu kriminalu Peče je v svojem razmišljanju o prihodnjem razvoju štajerske prestolnice opozoril na pomen izboljšanja cestne infrastrukture. Pri nacionalnih temah pa se je zavzel za odločen boj proti gospodarskemu kriminalu. Kot je dejal, številni primeri žal potrjujejo koruptivnost slovenske politike.

Žagar: Ker ni pokrajin, bo Maribor izgubil pol milijarde evrov Žagar je ponovno opozoril na posledice nesprejetja pokrajinske zakonodaje. Kot je dejal, je Maribor z okolico zaradi tega izgubil pol milijarde evrov. Po njegovih besedah so bili zaradi padca te zakonodaje v največji meri izigrani prav državljani. Žagar vidi krivca za takšen razplet pokrajinske zgodbe v opoziciji.

Kračun: za nadaljevanje privatizacije NKBM Kračun se je zavzel za nadaljevanje postopne privatizacije Nove Kreditne banke Maribor, ki pa mora biti, kot je poudaril, "konkurenčna in transparentna". Ob tem je opozoril na odgovornost države, da zagotovi dolgoročno stabilnost javnih financ. Kračun je menil, da bi moral Maribor krepiti svojo vlogo regionalnega prometnega središča.

Premzl: Maribor ni na pravi poti Premzl je kritično ocenil, da Maribor "ni na pravi poti". Po njegovih besedah bi moral razvoj mesta v večji meri temeljiti na novi proizvodnji tehnološko zahtevnih izdelkov. Kot je dejal, mesto nima razvojnega koncepte, temveč je nekakšno "sračje gnezdo" različnih razvojnih idej.

Čas: Hrvaški postavimo pogoje Čas pa se je dotaknil aktualnih slovensko-hrvaških odnosov. Kot je poudaril, bi morala Slovenija Hrvaški jasno sporočiti, da bo njen vstop v Evropsko unijo pogojevala z rešitvijo odprtih mejnih vprašanj med državama. Tudi Čas je opozoril na pomen sodelovanja med mariborskimi poslanci iz različnih strank.

Soočenje sta sicer povezovala novinarja Večera Aleš Kocjan in Aljoša Peršak.

Ne spreglejte