Četrtek,
26. 6. 2008,
11.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 26. 6. 2008, 11.39

8 let, 5 mesecev

Večer: Razlika med SD in SDS je tokrat očitna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Če bi bile volitve to nedeljo, bi po Večerovi javnomnenjski anketi, ki jo je opravilo podjetje RM Plus, zmagala stranka SD s 14,7 odstotka glasov.

Drugouvrščena SDS bi dobila 9,6 odstotka. Na tretjem mestu ostaja SNS s 5,1 odstotka glasov. Slaba tretjina volivcev (28,6 odstotka) se po njihovi anketi volitev ne bi udeležila.

Sledita Zares, LDS, ostale z manj kot 2 odstotka Na četrto mesto se je po Večerovi anketi uvrstila stranka Zares s 4,6 odstotka glasov, sledi LDS s 3,4 odstotka. Preostale stranke bi po podatkih omenjene ankete podprlo manj kot dva odstotka anketirancev. NSi bi volilo 1,8 odstotka vprašanih, SLS 1,6 odstotka, DeSUS 1,3 odstotka in Lipo 0,7 odstotka.

24,7 odstotkov še ni izbralo Slaba tretjina volivcev (28,6 odstotka) se volitev ne bi udeležila, 24,7 odstotka volivcev pa ne ve, katero stranko bi volili.

"Na volišča bi šlo bistveno več ljudi kot ob referendumu" Če bi bile v nedeljo namesto referenduma o pokrajinah državnozborske volitve, bi po Večerovi anketi "kljub lepemu vremenu, ki naj bi po nekaterih političnih teorijah vplivalo na volilno abstinenco, na volišča odšlo bistveno več kot 11 odstotkov volivk in volivcev".

Slovenci bi Lizbonsko pogodbo podprli Če bi se v Sloveniji o Lizbonski pogodbi lahko izrekali na referendumu, bi jo podprlo 34 odstotkov vprašanih. Proti bi jih bilo 16 odstotkov, 50 odstotkov anketiranih pa je po podatkih Večerove javnomnenjske ankete neopredeljenih.

Raziskavo javnega mnenja je za Večer opravilo podjetje RM Plus od 20. do 22. junija, anketirali so 700 naključno izbranih oseb.