Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
16. 2. 2017,
13.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

8

Natisni članek

droga Andrej Čuš poslanci Državni zbor

Četrtek, 16. 2. 2017, 13.30

6 let, 6 mesecev

Droge na dogodku SDS? "Imamo ničelno toleranco do prepovedanih drog." #video

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,10

8

Andrej Čuš | Foto STA

Foto: STA

Nekdanji poslanec SDS Andrej Čuš je po objavi posnetka, na katerem nekateri uživajo prepovedane droge, nastal pa naj bi pred leti na dogodku SDS, razkril imena domnevno vpletenih. V SDS pravijo, da imajo ničelno toleranco do drog in da tako tudi ravnajo.

Andrej Čuš je pred meseci izstopil iz stranke SDS in je zdaj nepovezani poslanec. Prejšnji teden je v javnosti zaokrožil posnetek, na katerem je v središču skupine mladih prisotna droga. Na posnetku je viden Čuš, ki uživanje drog zanika, identiteta drugih pa je zakrita.

Čuš trdi, da je posnetek nastal pred petimi leti na delovnem koncu tedna SDS na Bledu. Zdaj je razkril imena preostalih na posnetku, ki jih objavljamo v nadaljevanju. 

SDS imen ne komentira, prav tako nam niso odgovorili na vprašanje, ali so posamezniki, ki jih navaja Čuš, še člani stranke. Napotili so nas, naj stopimo v stik z njimi osebno, hkrati pa nam poslali splošen odziv na dogajanje: "V SDS zagovarjamo ničelno toleranco do prepovedanih drog. V skladu s tem tudi ravnamo." Dodajmo, da smo za komentar prosili tudi trenutno vodjo SDM Žana Mahniča, ki nam je sporočil, da so nam odgovor že poslali iz stranke SDS.

Kdo naj bi bil na posnetku?

Čuš je navedel imena štirih posameznikov (navajamo le njihove začetnice):

  • D. Ž.: Po poročanju medijev naj bi ta na posnetku ob drogi izjavil "Sneg, sneg". Po naročilu generalne sekretarke Anje Bah Žibert naj bi se moral – tudi zaradi omenjenega videa – pozneje izpisati iz stranke. V stranki nam na vprašanje, ali to drži, niso odgovorili.
  • L. L.: Tudi on naj bi bil član podmladka SDS v občinskem odboru Slovenska Bistrica.
  • M. K.: Ta naj bi snemal posnetek in naj bi bil po navedbah Čuša član sveta podmladka SDS ter vodstva občinskega odbora stranke v Slovenski Bistrici. Za odziv smo ga prosili prek družbenega omrežja Facebook. Odgovoril nam je, da ni bil snemalec in da naj ga pustimo pri miru.
  • G. P.: Ta naj bi bil predsednik podmladka SDS v občini Oplotnica, kjer je po podatkih na spletu tudi občinski svetnik. A sogovornica v tajništvu župana nam ni znala pomagati pri iskanju njegovega kontakta. Omenjeni naj bi v preteklosti tudi stažiral pri Romani Tomc, evropski poslanki SDS v Bruslju.

Takoj ko dobimo odzive preostalih, jih bomo objavili.

Romana Tomc: Ničelna toleranca in odstop

Romana Tomc nam je sporočila, da vsako uporabo nedovoljenih drog ostro obsoja. "Kot evropska poslanka v dobri veri omogočam mladim prihod v Bruselj in njihovo prvo tovrstno delovno izkušnjo zaradi razmer na trgu dela. Kandidate preizkusimo na individualnih razgovorih na podlagi zastavljenih vprašanj. V moji bruseljski pisarni se je v teh dveh letih in pol zamenjalo 20 mladih. Z vsemi smo odlično sodelovali, njihove vtise o delu v Evropskem parlamentu pa lahko najdete na moji spletni strani. Menim pa, da je, ko gre za kakršno koli ravnanje z drogami pri politikih, potrebna ničelna toleranca oziroma odstop s položaja."

Posnetek današnje izjave za javnost, kjer je Čuš povedal, da je opravil test na prepovedane droge in k temu pozval tudi druge poslance:

SDS: Do drog imamo ničelno toleranco

Čuš se je, kot je danes dejal v izjavi za medije, za razkritje imen odločil, da se odzove na objavo posnetka, ki je po njegovem mnenju manipulacija, za katero stoji SDS Janeza Janše

O težavi zaradi prepovedanih drog v stranki naj bi se v SDS pogovarjali večkrat, je povedal Čuš. Trdi, da je posnetek v vednost poslal tudi Janši, a se ta nanj ni odzval.

Že prejšnji teden je Čuš zatrdil, da je posnetek pokazal tudi takratni generalni sekretarki Anji Bah Žibert, ki pa naj bi mu odsvetovala, da zadevo prijavi policiji. Bah Žibertova je v odzivu na družbenem omrežju Facebook svojo vlogo zanikala in se spraševala, zakaj Čuš dogodka kot polnoletni državljan ni prijavil.

Čuš za obvezno testiranje

Poslanec se sicer strinja s predlogom SDS, da bi teste na droge morali opraviti tudi vplivni funkcionarji.  Dodal je, da kolegov poslancev s tem ne želi spravljati v neprijeten položaj, a da bi verjetno takšno testiranje marsikomu povzročilo težave. Koga je imel v mislih, ni pojasnil.

Ne spreglejte