Sreda,
2. 4. 2008,
13.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 2. 4. 2008, 13.11

8 let, 6 mesecev

V torek protest sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek je potrdila, da bo društvo v torek ob 13. uri prekinilo svoje delo, če se vlada do ponedeljka ne bo odzvala na njihove sklepe.

Po besedah Roblekove so na omenjenem izrednem občnem zboru vladi dali 30 dni časa, da spremeni plačni sistem v pravosodju. Rok se izteče v ponedeljek in če do takrat s strani vlade ne bo odziva, bodo v torek izvedli opozorilni protest. Pri tem Roblekova poudarja, da sam protest še ne pomeni stavke. O tej naj bi se društvo odločalo na občnem zboru 13. junija. Obvestilo evropskim komisarjem Če protest bo, bo po besedah Roblekove potekal tako, da bodo sodniki na sedežih sodišč javno prebrali protestno pismo. V njem bodo opisali stanje v sodstvu ter povzel sklepe izrednega občnega zbora in pismo, ki ga bodo poslali evropskim komisarjem in pravosodnim ministrom članic Evropske unije.

Predsednica društva pričakuje, da se bodo sodniki na protest odzvali množično, pri tem pa tudi ne izključuje možnosti, da se bodo protestu pridružili tudi sodniki, ki niso člani društva.

Minister Virant se bo odzval v četrtek Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da se bo minister Gregor Virant na napovedane sodniške proteste odzval v četrtek. Hkrati naj bi se izrekel tudi o očitkih, ki so jih sodniki ob javni napovedi organiziranega protesta, naslovili na vlado.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, da se bo minister za pravosodje Lovro Šturm v ponedeljek srečal s predsednikom sodnega sveta Janezom Kranjcem, predsednikom vrhovnega sodišča Francem Testenom in predsednico Slovenskega sodniškega društva Janjo Roblek. Vabilo na srečanje, ki bo v ponedeljek ob 10. uri na ministrstvu, so poslali danes.

Šturm vidi rešitev v pritožbi na pristojne organe

Minister za pravosodje Lovro Šturm se je na nocojšnji javni tribuni v Mariboru odzval na napoved protesta. Kot je poudaril, so pritožbe na pristojne organe edini legitimni način reševanja nastalega zapleta. "Nikoli nisem odobraval stavke, saj menim, da je to skrajni način reševanja zadev. Podpiram pa prizadevanja, da se morebitna pravno sporna vprašanja razrešijo na edini legitimen način, to je s pritožbami na pristojne organe," je dejal Šturm. Po njegovih besedah je ustavno sodišče tisto, ki lahko zadevo v nekaterih pogledih tudi dokončno obravnava.

Vlada bo odločitev ustavnega sodišča v celoti spoštovala Šturm je zagotovil, da bo vlada odločitev ustavnega sodišča v celoti spoštovala. Kot je dejal, je predstavnikom sodniškega društva, sodnega sveta in vrhovnega sodišča že poslal dopis, da se želi z njimi sestati v ponedeljek. "Sestanek bo priložnost, da ponovno pogledamo, kakšna so njihova stališča in kakšni so njihovi predlogi, ter da izmenjamo poglede," je dodal minister.

Javno tribuno je sicer pripravil mariborski mestni odbor NSi, odgovorila pa naj bi na vprašanje, ali sodna oblast zagotavlja enako varstvo za vse državljane. Šturm je ob tem spomnil na sprejeto novelo zakona o brezplačni pravni pomoči, s katero je po njegovih besedah vlada priskočila na pomoč prav tistim državljanom, ki težko ali pa ne morejo plačati sodnih stroškov. Kot je dejal, tudi ni korelacije med višino honorarja, ki ga zahteva posamezni odvetnik in kakovostjo njegove storitve.