Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2015,
6.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti meja policija noad

Sreda, 21. 10. 2015, 6.42

6 let, 6 mesecev

V Rigoncah v Slovenijo vstopilo še 2.000 tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Begunci in migranti še naprej nenadzorovano prihajajo v Slovenijo. Ministrica svari, da bi lahko Avstrija kmalu nehala sprejemati prebežnike. V Brežicah pa je v sprejemnem centru izbruhnil požar.

22:46 ŠENTILJ Malo po 21. uri je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 2.200 beguncev, ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih sprejeli, so sporočili s PU Maribor. Trenutno je tako v nastanitvenem centru Šentilj na slovenski strani še okoli 800 ljudi. Na Šentilju pa medtem pričakujejo vlak z okoli 1.200 tujci iz Dobove in štiri avtobuse z nekaj več kot 200 tujci iz Brežic. Drugih najav trenutno nimajo.

22:44 BREŽICE V skupini, ki je že na poti proti Brežicam, je ena od begunk pri kraju Župelevec rodila kar na poti, nakar so jo z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico. V skupini je sicer zelo veliko družin z otroki.

22:37 RIGONCI Za skupino 800 beguncev in migrantov (ti v spremstvu policije že hodijo proti Brežicam) je v Rigoncah mejo okoli 22. ure prestopila še večja skupina tujcev. Po besedah tiskovne predstavnice novomeške policijske uprave bi jih lahko bilo do 2000.

21:33 LJUBLJANA V nastanitvenih centrih je bilo ob 18. uri skupaj 3.917 beguncev, od tega 3.202 v Šentilju in 715 v šotorišču v Lendavi. Šentilju se obeta nov prihod do 1.500 beguncev, ki so zdaj nastanjeni sprejemnem centru v Dobovi. Poleg tega je bilo ob 18. uri v obravnavi na sprejemnih centrih 1.600 beguncev v Rigoncah pri Dobovi, 450 v Gorišnici in 19 v centru za tujce v Postojni. Skupaj je bilo ob 18. uri v sprejemnih centrih 3.569 beguncev.

21:23 STARA VAS Proti Brežicam v spremstvu policistov koraka nova skupina okoli 800 beguncev, ki naj bi bili mejo prestopili na območju Stare vasi pri Bizeljskem.

21:10 BREŽICE Zaradi požara, v katerem sta pogoreli dve tretjini šotorišča, ni gotovo, ali bodo begunci, ki so na poti v Brežice, noč preživeli na toplem v šotorih. V tako kratkem času jim namreč ni uspelo zagotoviti novih. Ranljive skupine bodo poskušali namestiti kar v prostorih policijske postaje. Za skupino, ki je v Rigoncah čakala od približno 6.30 do 17.30, so poskrbeli prostovoljci, ti so pripeljali nekaj hrane, pa tudi domačini, ki so jim nosili vodo. 21:04 BREŽICE Več kot deset ur je na odhod v namestitveni center čakala prejšnja skupina iz Rigonc. Napotili so jih v Brežice, kjer pa so morali center najprej počistiti po današnjem požaru in ga pripraviti za nove begunce. Večina je na približno osemkilometrsko pot morala peš, avtobusni prevoz so zagotovili le za najranljivejše skupine. Po več kot dveh urah del skupine, ki je šel na pot peš, do Brežic še ni prišel.

21:00 BREŽICE Predstavniki Rdečega križa so nad stanjem zelo razočarani. Hudo dehidriranega deset dni starega novorojenčka so že odpeljali v bolnišnico, prav tako tudi nekega starejšega moškega. Nekaj dojenčkov in njihovih mater je v svoje vozilo na toplo vzela ena od televizijskih ekip. Vse, ki bi lahko prišli pomagat, na Rdečem križu pozivajo, naj tudi pridejo. 20:58 BREŽICE Skupina več kot tisoč beguncev in migrantov je noč dočakalo na travniku ob reki Sotli, kjer vladata vlaga in mraz. Prebežnike zanima, zakaj jih zadržujejo tam, in sprašujejo, kje je Rdeči križ, saj pravijo, da so lačni, žejni in prezebli. Številni potrebujejo zdravnike in zdravila, še pojasnjujejo novinarjem, te pa nenehno sprašujejo, ali imajo oni morda nove informacije o tem, kdaj bodo lahko nadaljevali pot. Kdaj lahko pričakujejo odhod v sprejemni center, ni znano.

19.30 LJUBLJANA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je dejala, da ima tudi Avstrija težave z zagotavljanjem kapacitete beguncev, zato je po njenem mnenju velika verjetnost, da jih bodo v kratkem nehali sprejemati. "Slovenska policija vlaga izjemne napore, da se skuša z Avstrijo dogovoriti za čim večji sprejem beguncev," je dodala. Več tukaj.

18.50 BRUSELJ Predsednik republike Borut Pahor je drugi dan delovnega obiska v Bruslju opozoril na možnost resne zaostritve varnostnih razmer na Zahodnem Balkanu, če ne bo sodelovanja in reševanja begunskega problema na evropski način. Več tukaj.

18.00 LJUBLJANA V slovenski politiki in javnosti sta potrebni zlasti razsodnost in jasnost ciljev pri ukrepih, ki so na voljo za reševanje begunske krize, je v Bruslju dejal predsednik republike Borut Pahor, sicer vrhovni poveljnik obrambnih sil. Glede novosti v zakonu o obrambi je dodal, da bi bilo morda smiselno razmisliti o klavzuli, ki bi onemogočala zlorabe.

17.50 LJUBLJANA Predsednik SDS Janez Janša, predsednik NSi Ljudmila Novak in predsednik SLS Marko Zidanšek vlado Republike Slovenije pozivajo k odločnemu ukrepanju v zvezi z migrantsko krizo. Javno pismo predsedniku države Borutu Pahorju pa je poslal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, v katerem ga sprašuje, ali po njegovem mnenju vlada še obvladuje razmere in kaj mora Slovenija storiti, da se bodo razmere izboljšale.

17.40 ŠENTILJ Šentiljski župan Štefan Žvab je peti dan po izbruhu begunske krize, ki je zelo zaznamovala tudi razmere v tej občini, kjer je najbolj obremenjena izstopna točka za migrante v Avstrijo, občane pomiril, da so razmere pod nadzorom.

16.55 LJUBLJANA Slovenka policija je od hrvaških prejela zagotovilo, da se bo komunikacija izboljšala.

16.50 RIGONCE V Rigonce peš po progi iz Hrvaške prihajajo novi begunci in migranti. Tam so jih namreč izkrcali z vlaka z desetimi vagoni.

15:57 RIGONCE Nekaj več kot 1.600 beguncev in migrantov, ki so v Rigoncih, se bo peš odpravilo do Brežic, sporoča naš fotograf na terenu Matej Leskovšek.

15.02 LJUBLJANA Sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic na vprašanje o vzrokih za požar v Brežicah: "Begunci in migranti so zelo nezadovoljni, ko mirujejo. Mnogi pravijo, da je odnos Slovenije sicer izjemno dober, a želijo nadaljevati pot in če se ne premikajo, pride do nervoze. Bilo je tudi nekaj manjših incidentov med migranti različnih narodnosti. V množicah so različni ljudje z različnimi cilji, nekateri tudi pod vplivom alkohola."

O vzpostavitvi dodatne točke vstopa beguncev na meji med Slovenijo in Avstrijo se danes pogovarja generalni direktor policije Marjan Fank na srečanju s kolegi iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

14.55 LJUBLJANA "Težav s pripravljenostjo prostovoljcev za delo ni. Tudi po včerajšnjem incidentu v Šentilju ne," je zagotovil direktor Uprave za zaščito in reševanje Darko But. Največ migrantov in beguncev je Sirije, Iraka, Afganistana in Pakistana. Nekaj jih je bilo tudi iz Srbije, Egipta in Kosova, je povedal Šefic.

14.30 LJUBLJANA "Z grških otokov na celino prihaja po deset tisoč migrantov dnevno, to je veliko tveganja za nadaljevanje migrantske krize," je povedal Šefic in dodal, da bodo v prvi fazi število pomožnih policistov z angažiranjem upokojenih policistov z 250 povečali na 500, nato na 800.

14.25 GORNJA RADGONA Vse od 1.001 migranta, ki so danes zapustili nastanitveni center, so okrog 14.15 sprejeli v Avstrijo. V nastanitvenem centru v Lendavi je trenutno 700 migrantov. Sprejemna centra v Petišovcih in Dolgi vasi sta trenutno brez migrantov.

14.24 LJUBLJANA Danes do 6.00 je v Slovenijo vstopilo tri tisoč oseb, skupno do zdaj 21.500 migrantov. Avstrija je včeraj sprejela malo več kot štiri tisoč ljudi, danes 1.200, je povedal Šefic. "Mislim, da bomo še danes EU prosili za pomoč. Dokumentacija je v pripravi," je napovedal.

14.19 LJUBLJANA "V Brežicah smo imeli kar nekaj varnostnih težav. Pred nekaj urami smo poslali nekaj vojakov na pomoč policistom, da lahko lažje obvladujemo položaj. Bilo je nekaj pritožb občanov, da se migranti gibajo po naselju v Šentilju in da je nekdo vlomil v enega od objektov na meji," je o dogajanju povedal Šefic in napovedal, da bodo predlagali spremembo zakona o delu policije, s čimer bodo okrepili pomožne policijske enote.

14.15 LJUBLJANA Pritisk je predvsem na sprejemni center v Brežicah, kjer je bilo včeraj skoraj štiri tisoč ljudi, in Šentilj. Oba centra se zdaj praznita, je povedal Šefic. Direktor policije Marjan Fank je na sestanku v Avstriji. "Prizadevamo si za še eno vstopno točko v Avstrijo, da ne bi bilo več takega pritiska na Šentilj," je pojasnil.

14.10 LJUBLJANA "Pritisk migrantov na našo mejo se nadaljuje, včeraj jih je bilo čez osem tisoč. Trenutno so naši napori več kot na robu zmogljivosti," je povedal državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic. Dodal je, da je skrb vzbujajoča ocena predsednika vlade Hrvaške, da jih lahko oskrbimo deset tisoč.

14.10 ŠENTILJ Predsednica Rdečega križa Nataša Pirc Musar nam je potrdila, da je včeraj pri razdeljevanju hrane v nastanitvenem centru v Šentilju zaradi velike gneče izbruhnil manjši nemir, v katerem je eden od migrantov oziroma beguncev prevrnil mizo in ob tem lažje poškodoval predstavnika Rdečega križa in prostovoljko Karitasa.

13.58 BREŽICE Po poročanju Radia Slovenija se je ponoči pri razdeljevanju hrane pojavil incident, v katerem sta bila poškodovana predstavnik Rdečega križa in prostovoljka Karitasa. Begunci naj bi vdrli v skladišče s hrano in oblačili, med njimi naj bi se vnel pretep in zanetili naj bi manjši požar. Na Policijski upravi Maribor s tem še niso seznanjeni.

13.46 BREŽICE Po neuradnih podatkih je z vlakom iz Tovarnika proti Rigoncam prišla nova skupina beguncev in migrantov, ki naj bi jih za zdaj še zadrževali na hrvaški strani.

Po poročanju hrvaškega radia je okrog osme ure iz Tovarnika na pot proti Sloveniji odpeljal še en izredni vlak. Kam je namenjen, niso poročali.

13.40 LJUBLJANA Novela zakona o obrambi, ki daje vojski dodatna pooblastila, bo začela veljati šele prihodnji četrtek. Predsednik DZ mora namreč v skladu z referendumsko zakonodajo in 222. členom poslovnika DZ zakon poslati v razglasitev predsedniku republike osmi dan po sprejemu.

Predsednik parlamenta Milan Brglez mora počakati na morebitni veto državnega sveta na zakon in na morebitno pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma.

Poročanje nekaterih medijev, da naj bi se državni svet že v torek odpovedal pravici do veta, ne drži. O tem namreč državni svetniki prav zdaj odločajo na korespondenčni seji, ki se je začela danes in se bo končala ob 14. uri.

Prošnjo, da bi se odpovedal vetu, je državnemu svetu poslal predsednik vlade Miro Cerar. V njej je med drugim zapisal: "Vljudno vas pozivamo, da v najkrajšem mogočem roku sporočite, ali lahko pošljete obvestilo, da državni svet ne bo uporabil pristojnosti veta na novelo zakona o obrambi, ker bo le na ta način mogoče takoj uveljaviti novelo."

Tudi če se bodo svetniki vetu odpovedali, mora Brglez počakati na morebitno pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma, ki jo mora podpreti najmanj 2500 volivcev s svojimi podpisi.

13.18 BERLIN Nemčija razmišlja o vračanju zavrnjenih prosilcev za azil v države izvora z vojaškimi letali, ob sklicevanju na vladne vire poroča nemški časnik Bild.

12.45 GORNJA RADGONA Okoli 13. ure je nastanitveni center zapustila druga skupina nastanjenih tujcev (približno 500). Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni, kjer jih avstrijski varnostni organi sprejemajo.

12.45 VRHNIKA Nastanitveni center je prazen. Dopoldne so bili opravljeni organizirani prevozi migrantov iz nastanitvenega centra proti Šentilju. 702 migranta so odpeljali s 13 avtobusi, 198 jih je center zapustilo in za prevoz poskrbelo v lastni režiji (s taksiji, vlakom).

12.41 LJUBLJANA Zaradi pomanjkanja policijskih specialcev je ogrožena izvedba sobotnega nogometnega večnega derbija med Olimpijo in Mariborom.

12.25 ŠENTILJ Malo po 9. uri je skupina okoli tisoč tujcev, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj, zapustila center, prebila policijski kordon in izsilila pot do meje z Avstrijo. Policisti so ljudi skušali prepričati, naj se obrnejo in počakajo na avtobuse, a množice niso mogli ustaviti. Nato so jim skušali preprečiti dostop na avtocesto in na železniške tire, na koncu pa so se očitno odločili, da jih le pospremijo na njihovi poti s policijskimi enotami.

Ob 11. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih še približno 1.900 tujcev, policisti pa pričakujejo prihod še približno 3.800 tujcev iz preostali delov Slovenije.

Begunci se v centru zelo hitro menjujejo, saj nekateri prihajajo, drugi pa odhajajo naprej proti Avstriji. Zaloge hrane za zdaj zadoščajo, ves čas pa primanjkuje oblačil in odej. Ljudi naprošajo, da oblačila, ki jih želijo darovati, vozijo v zbirne centre humanitarnih organizacij, da jih lahko razvrstijo in bodo tako v namestitvenem centru dobili le ustrezno blago.

12.20 ZAGREB Ni razloga za slovensko omejevanje števila sprejetih migrantov in beguncev, je izjavil hrvaški notranji minister Ranko Ostojić, češ da Avstrija in Nemčija nimata nobenih omejitev.

12.09 DOBOVA/BREŽICE Prebivalci in krajevna skupnost Dobova nasprotujejo predlogu o vzpostavitvi še enega sprejemnega centra za begunce, "saj bi se s tem poslabšala življenje krajanov in njihova varnost", so sporočili.

Dodali so, da se zavedajo stiske migrantov, vendar "varnost kraja s 3.000 prebivalci ne more in ne sme biti ogrožena zaradi še enega centra za begunce, ki s seboj nosi številne negativne posledice". Poudarili so, da so prebivalci Rigonc danes ostali doma, ker niso mogli do svojih delovnih mest. Doma so ostali tudi osnovnošolci.

12.03 RADGONA/ŠENTILJ Na nekdanji mejni prehod Špilje na avstrijskem Štajerskem je tako kot v torek zvečer tudi danes zjutraj do 10. ure naenkrat prispelo od 1.500 do 2.000 migrantov, zaradi česar so razmere tam po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA napete.

Policija skuša množico voditi do izbranih železniških postaj, a naj bi zaradi navala prišlekov le s težavo ohranjala nadzor nad njimi in njihovo registracijo.

11.59 BREŽICE Skupina nekaj sto beguncev že skoraj pet ur čaka v Rigoncah, da jo spustijo naprej proti nastanitvenim zmogljivostim. V skupini je veliko otrok, med njimi tudi trije pet dni stari novorojenčki, pa tudi nekaj starejših na invalidskih vozičkih in visoko noseča ženska. Eno mamo z novorojenčkom so odpeljali v bolnišnico, drugi dve materi z dojenčkoma pa ne, saj se družini bojita, da bi se porazgubili.

Ob železniški progi, kjer čakajo, ni niti enega prenosnega stranišča, zato so ljudje primorani svoje potrebe opravljati na bližnjem koruznem polju, nosečnica pa je v spremstvu moža pri domačnih spraševala, ali jo spustijo na stranišče.

Na kraj so začeli prihajati predstavniki Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR). Begunci so jim povedali, da so lačni in prezebli.

11.57 BREŽICE Begunci in migranti so v Brežicah po neuradnih informacijah zažgali 25 šotorov, poročajo Slovenske novice.

11.50 BREŽICE Pri tiskovnem predstavniku vojske Simonu Korezu smo preverili informacijo, da so v Brežicah oklepniki Slovenske vojske. Pojasnil je, da gre za bojna oklepna vozila zelene barve, ki so tam v okviru podpore policiji in sodelovanja z njo.

11.10 BREŽICE Položaj v Brežicah se je po pogasitvi požara umiril in stabiliziral, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek. Iz Rigonc proti Dobovi prihaja večja skupina beguncev in migrantov v spremstvu policistov. Po oceni Leskovška je v skupini okoli tisoč oseb, veliko je žensk in otrok.

10.50 BREŽICE Požar v sprejemnem centru v Brežicah je pogašen, zgorelo je veš šotorov. Migrante in begunce usmerjajo na avtobuse.

10.40 BREŽICE Novinar televizije N24 Steffen Schwarzkopf je na Twitterju objavil videoposnetek požara ter zapisal, da se položaj zaostruje in da begunci protestno zažigajo šotore.

10.24 BRUSELJ Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo popoldne sklical vrh EU-Balkan. Na srečanju, na katerega so med drugim vabljeni premierji več balkanskih in srednjeevropskih držav, tudi Slovenije, naj bi se dogovorili o skupnem delovanju, ki naj bi ga začeli uresničevati nemudoma.

10.01 BREŽICE V sprejemnem centru je popoln kaos, goreči šotor obdaja gost dim, poroča Matej Leskovšek. Šotori so v Brežicah goreli že včeraj in predvčerajšnjim.

9.53 Mejna prehoda RIGONCE in IMENO sta zaprta v obe smeri za ves promet zaradi povečanega pretoka migrantov.

9.56 IMENO Ponoči je na mejnem prehodu v Slovenijo vstopilo okoli 600 migrantov. Policisti registracijske postopke z njimi opravljajo na mejnih prehodih Imeno in Dobovec. Okoli 300 so jih z avtobusi že odpeljali v namestitvena centra v Celje in Šentilj.

9.50 BREŽICE V sprejemnem centru v Brežicah gori šotor, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek. Okoli 9.45 je zagorelo v enem od šotorov, gasilci gasijo požar, je pojasnila Alenka Drenik s PU Novo mesto. Zakaj je zagorelo, še ni znano.

9.28 ŽENEVA Pozimi bo čez Sredozemsko morje v Evropo prišlo še več beguncev, predvideva Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR). "Zimsko vreme beguncem ne bo preprečilo vkrcanja na čolne," je UNHCR zapisal na Twitterju. Dodali so, da tihotapci beguncem ponujajo celo popuste za plovbo v slabem vremenu.

9.26 LJUBLJANA Na razstavnem prostoru Humanitarnega društva Adra na Študentski areni (potekala bo do 22. oktobra od 12. do 19. ure) bodo zbirali hrano, topla oblačila in igrače za begunce. Zbirali bodo mleko, vodo, sokove, ribje konzerve, sir (topljen in v lističih), marmelado, kokošje paštete, energijske in žitne ploščice, piškote, čokolado, plastičen jedilni pribor in krožnike, otroško hrano in kruh.

9.19 ŠENTILJ "Tujci so prišli na bencinski servis, kjer so nakupovali, in očitno so imeli namen plačati. V tistem trenutku je po naključju mimo prišla policijska patrulja. Tujci so se prestrašili, da ravnajo narobe, ker so zunaj namestitvenega centra, in začeli panično bežati, posledično očitno tudi s predmeti, zato preiskujemo sum storitve kaznivega dejanja tatvine," nam je o včerajšnjem dogajanju na Šentilju povedal Miran Šadl s Policijske uprave Maribor.

9.15 GORNJA RADGONA Okoli 9. ure je skupina približno 500 migrantov začela zapuščati nastanitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, avstrijski varnostni organi jih sprejemajo.

8.50 ZAGREB Na mejnem prehodu Berkasovo-Bapska na hrvaško-srbski meji je še okoli 3.500 beguncev in migrantov. Hrvaška občasno čez mejo spušča manjše skupine ljudi, ko po njih pridejo avtobusi, ki jih vozijo v sprejemni center v Opatovcu. Pri Preševu vsak dan iz Makedonije v Srbijo vstopi okoli 5.000 beguncev in migrantov.

8.35 LJUBLJANA Včeraj je bilo angažiranih več kot 200 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter 111 pripadnikov Slovenske vojske, ki so med drugim pripravili in razdelili 2.290 toplih obrokov. Skupaj s hrano so na Šentilj dostavili 800 kilogramov kruha. Hkrati so na Šentilj in v Gornjo Radgono dostavili topel čaj.

8.31 ANKARA Zaradi nedavnih bojev v Siriji se Turčija pripravlja na nov prihod beguncev. Turške varnostne sile pričakujejo okoli 50 tisoč beguncev.

8.21 LJUBLJANA Danes do 6. ure je od 17. oktobra v Slovenijo skupaj vstopilo 21.455 beguncev in migrantov.

8.05 RADGONA Potem ko je v torek iz Slovenije na avstrijsko Štajersko vstopilo približno 4.500 beguncev, so se razmere ponoči umirile. V Špiljah je bilo zjutraj v sprejemnem centru 530 ljudi, prevoz beguncev v namestitvene centre drugod po državi pa je vso noč potekal brez težav, je sporočila avstrijska policija.

7.17 RIGONCE Policisti so nekaj po polnoči ponovno izsledili veliko skupino tujcev, ki so prestopili zeleno mejo v bližini Rigonc. Okoli 1.500 tujcev so spremljali in usmerili v Dobovo, kjer so jih nastanili v enega izmed objektov. Tujcem, ki so bili premraženi in mokri, so zagotovili zdravstveno in humanitarno oskrbo. Ob prihodu te skupine je bil objekt v Dobovi izpraznjen, saj so okoli 2.000 tujcev, ki so bili pred tem tam nastanjeni, že prepeljali v nastanitvene centre po državi.

V jutranjih urah se nedovoljeni prehodi zelene meje na območju Rigonc nadaljujejo. Po prvih ocenah policistov prihaja od 500 do tisoč oseb. Policisti bodo tudi to skupino spremljali do objekta v Dobovi, kjer jo bodo nastanili. O prihodu skupin tujcev hrvaški varnostni organi slovenskih niso obvestili.

V sprejemnem centru v Brežicah je še okoli 1.750 tujcev, ki jih bodo glede na proste kapacitete danes z vlakom prepeljali v namestitveni center v Šentilj.

7.17 MARIBOR V nastanitvenem centru Šentilj ob 7.25 pričakujejo prihod vlaka iz Dobove z dodatnimi 895 tujci. Takrat bo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 2.763 oseb. V nastanitveni center Šentilj z avtobusi prevažajo tudi osebe, ki so ponoči nedovoljeno vstopile v Slovenijo v Paradižu.

Ponoči so avstrijski varnostni organi na nekdanjem starem mejnem prehodu Šentilj sprejeli 180 tujcev.

7.17 LJUBLJANA V nastanitvenih centrih je bilo skupaj ob 6. uri nastanjenih 5.237 tujcev, v sprejemnih centrih pa obravnavajo 5.798 tujcev.

6.57 JESENICE Avstrijski varnostni organi so včeraj okoli 22.40 in danes okoli 1. ure na Jesenicah vstop v državo zavrnili še 19 registriranim migrantom, ki so se na železniško postajo pripeljali z rednim vlakom. Vsi migranti so se z vlakom ob 4.30 vrnili proti Ljubljani.

6.57 GORNJA RADGONA Včeraj zvečer in danes ponoči so z Obrežja v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljali in tam nastanili 1.001 migranta. V sprejemni center v Petišovce so iz Središča ob Dravi pripeljali 281 beguncev in migrantov, v Dolgo vas pa 219. Po končanih postopkih evidentiranja so jih prepeljali v nastanitveni center na nekdanjem parkirnem prostoru Integrala v Lendavi.

Trenutno je v postopku evidentiranja v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi po okrog sto migrantov. Po končanih postopkih bodo migrante prepeljali v nastanitveni center Integrala v Lendavi. Na območju Policijske uprave Murska Sobota je trenutno okrog 1.701 migrant in begunec.

6.42 NOVO MESTO V bližino Rigonc je ponoči z vlakom prispelo okoli tisoč beguncev in migrantov, ki so jih namestili v nekdanji proizvodni hali tovarne Beti v Dobovi, kjer čakajo na registracijski postopek.

Iz sprejemnega centra Brežice so nekaj beguncev ponoči odpeljali z avtobusi v druge centre po državi, kljub temu pa jih je v Brežicah še vedno okoli dva tisoč.

6.01 RIGONCE Naša poročevalka Neža Mrevlje je včeraj preživela dan med begunci in migranti, ki jih je iz Rigonc spremljala do sprejemnega centra Brežice.

1.51 LJUBLJANA DZ je po več kot peturni razpravi s 66 glasovi za in petimi proti s potrebno dvotretjinsko večino podprl dopolnitev zakona o obrambi, ki vojski pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila. Vojaki bodo lahko opozarjali in usmerjali osebe, jim začasno omejili gibanje ter sodelovali pri obvladovanju skupin in množic.

Vojska bo dodatna pooblastila izvajala pod pogoji, ki so predpisani za policiste, čas teh pooblastil pa bo časovno omejen, in sicer za obdobje, ko je to nujno, in ne dlje kot tri mesece z možnostjo podaljšanja.

1.04 LJUBLJANA Zunanji minister Karl Erjavec je presodil, da bodo možnost dodelitve dodatnih pooblastil vojski verjetno potrebovali, ker bodo "moštva utrujena". Ob tem za prihodnje dni napoveduje intenzivnejše pogovore z Evropsko komisijo in nekaterimi ministri, zlasti iz držav na balkanski poti.

0.30 LJUBLJANA Pristojna ministrstva bodo danes EU uradno zaprosila za pomoč v opremi za policijo in v policijskih silah ter za finančno pomoč.

0.20 LJUBLJANA Izredno sejo DZ, na kateri poslanci obravnavajo predlog dopolnitve zakona o obrambi, spremljajo protesti pred vhodom v parlamentarno stavbo. Okoli 30 posameznikov glasno izraža nasprotovanje spreminjanju zakona, prisotnih je več policijskih vozil.

Ne spreglejte