Ponedeljek,
10. 3. 2008,
15.31

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 15.31

8 let, 6 mesecev

V otroškem parlamentu o življenjskem slogu mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik programskega sveta fundacije Z glavo na zabavo Saš Kravos je zadovoljen, da so mediji spoznali potrebo po projektih, ki promovirajo zdravo zabavo.

"Življenjski slog mladih v naši družbi ni ravno tak, kot bi si želeli," je dejal po zabavni prireditvi, ki jo je danes v DZ fundacija priredila za udeležence nacionalnega otroškega parlamenta. Začeli so v "pivskih okoljih", zdaj pa svojo dejavnost širijo Kravos je povedal, da je namen projekta prispevanje k bolj zdravemu življenjskemu slogu mladih. "S tem namenom delujemo že osmo leto, svoje aktivnosti pa smo iz 'pivskih okolij', kjer smo z akcijo začeli, preselili tudi v številna druga okolja, predvsem šole," je pojasnil. Za Fundacijo Z glavo na zabavo se začenja osma sezona Po njegovih besedah so z današnjo prireditvijo v parlamentu za udeležence 18. nacionalnega otroškega parlamenta Zveze prijateljev mladine Slovenije, začeli s prireditvenim delom osme sezone preventivno-zabavnega projekta Fundacije Z glavo na zabavo.

Najbolj kritična je zadnja triada osnovne šole

Kot je pojasnil predsednik programskega sveta fundacije, je glavna ciljna populacija njihovih projektov osnovnošolska mladina, predvsem v zadnjih triadah. Menijo namreč, da je to najbolj kritično obdobje v odraščanju mladih ljudi.

"Odzivi na delo fundacije so dobri, na kar kaže že sam podatek, da delamo že osem let," je povedal Kravos. Po njegovih trditvah so v tem času izvedli okoli 350 prireditev, na katerih so gostili več kot 300 tisoč mladih.

Poziv poslancem za večjo podporo takšnim projektom Obenem je poudaril, da so veseli gostovanja v parlamentu. "Poslanci lahko veliko prispevajo k temu, da bi bila podpora podobnim projektom večja. S tem bi prispevali k bolj zdravemu odraščanju mladine," je sklenil Kravos.

Projekt podprl tudi minister za promet

Eden od pokroviteljev današnjega projekta je tudi ministrstvo za promet. "Tovrstni projekti se mi zdijo dobra ideja in jih tudi zelo podpiram, saj želijo osvestiti mladino," je dejal minister za promet Radovan Žerjav. Meni namreč, da so v mnogih nesrečah, ki se zgodijo ob koncih tedna, udeleženci ravno mladi ljudje.

"Alkohol, promet in vožnja z avtom ne gredo skupaj" "Modro je, da mladim s takšnimi projekti poskušamo povedati, naj pazijo na to, da alkohol, promet in vožnja z avtom ne gredo skupaj," je sklenil minister.

Varuhinja za človekove pravice in članica programskega odbora Fundacije Z glavo na zabavo Zdenka Čebašek-Travnik je dejala, da delo in program fundacije spremlja že od začetka. "Kot varuhinja podpiram njihovo delovanje in si želim, da bi mladim pripadalo več možnosti za zabavo brez alkoholnih substanc," je poudarila Čebašek-Travnikova.

Svetovalec predsednika države Danila Türka za zdravstveno in socialno varstvo ter humanitarna vprašanja in tudi predsednik uprave Fundacije Z glavo na zabavo Franc Hočevar je dejal, se bo s tako zabavo v parlament "prineslo tudi nekaj veselja in prisrčnosti".

Hočevar: Fundacija kot blagovna znamka pozitivne in zdrave zabave Po njegovih besedah so fundacije, kot je Z glavo na zabavo, v današnji družbi zanesljivo zelo potrebne. "Ta fundacija se je v osmih letih delovanja uveljavila tudi kot dobra blagovna znamka pozitivne in zdrave zabave, zlasti pa vnaša nov stil življenja, ki upošteva zabavo kot pomemben del človekovega delovanja," je ocenil Hočevar.

Pojasnil je še, da se program fundacije odvija tako v osnovnih šolah kot v tradicionalno "pivskih okoljih", v katerih so po njegovih trditvah prav s programi fundacije prepolovili uživanje alkohola. "Program je zelo kompleksen in koristen, zato bo preživel tudi finančne probleme, ki take fundacije spremljajo," je sklenil.

Tudi mladi udeleženci današnjega otroškega parlamenta menijo, da so fundacije, kot je Z glavo na zabavo, zelo potrebne. Današnje gostovanje v parlamentu pa opisujejo kot edino pot do tega, da poslancem povedo svoje potrebe in nakažejo na morebitne ukrepe.

"Poslanci lahko s svojimi odločitvami mnogo prispevajo k temu, da bi mladi imeli več možnosti za zdravo zabavo," je prepričana ena od udeleženk otroškega parlamenta.

Še ostrejše omejitve pitja alkohola za mlade? Po njenih besedah so pri mladih potrebne ostrejše omejitve pitja alkohola, zapiralni čas diskotek pa bi po njenem mnenju moral biti že pred polnočjo.