Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 7. 2021,
10.04

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

16

Natisni članek

številke COVID-19 Koronavirus

Ponedeljek, 12. 7. 2021, 10.04

2 leti, 9 mesecev

V nedeljo potrdili manj okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,32

16

V nedeljo smo v Sloveniji ob 564 PCR-testih potrdili 12 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 2,1 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 3,2 odstotka. Zaradi koronavirusne bolezni sta včeraj umrli dve osebi. Z NIJZ so danes sporočili število okuženih dijakov, ki so se prejšnji teden vrnili iz Španije, in na račun katerih je število okužb v Sloveniji precej poskočilo. Po besedah Eve Grilc z NIJZ pa maturanti niso edini, zaradi katerih v zadnjem času beležimo rast okužb. 

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, so poleg 564 PCR-testov opravili še 5.647 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR-testiranjem. 

V bolnišnicah se zdravi 41 oseb, od tega deset na intenzivni negi. Zaradi koronavirusne bolezni sta umrli dve osebi. Od začetka epidemije je boj s covidom v Sloveniji izgubilo že 4.425 bolnikov. Covid-19 je doslej prebolelo 252.884 prebivalcev Slovenije.

Število aktivnih primerov okužbe se je še povišalo in znaša 566. Toliko aktivnih okužb julija še nismo imeli. Že ta teden bo delta različica zasenčila preostale, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan. 

Cepljenih dobrih 35 odstotkov prebivalcev

Podatki na spletni strani NIJZ kažejo, da je v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 847.797 oseb oziroma 40 odstotkov prebivalstva, polno cepljenih pa je nekoliko manj ljudi, in sicer 739.738 oziroma 35 odstotkov. Precepljenost prebivalstva je 35,1-odstotna. 

Po podatkih sledilnika za covid-19 imamo trenutno na razpolago še slabih 800 tisoč odmerkov cepiva.

Namesto v karanteno na dopust na Hrvaško

Z NIJZ so sporočili, da so do danes med dolenjskimi maturanti, ki so se vrnili iz Španije, potrdili 108 okužb, od tega 51 sekundarnih okužb. Med gorenjskimi dijaki pa so potrdili 26 okužb, od tega šest sekundarnih. 

"Epidemiološka služba je vse udeležence obeh izletov že obravnavala. Gre za zdrave, mlade ljudi in potek bolezni pri njih je blag. V karanteni je več kot 600 oseb, ta številka se bo verjetno še spremenila," je dejala Eva Grilc z NIJZ in ob tem potrdila, da naj bi šli dve osebi, kljub odrejeni karanteni, na dopust na Hrvaško, Hrvati pa, da so s tem že seznanjeni. 

Oseba preživi karanteno na naslovu, ki ga posreduje NIJZ. Običajno te osebe, v tem primeru na Hrvaškem, obišče zdravstvena inšpekcija. 

"Rezultati sekvenciranja bodo znani v tem tednu. Sumimo, da gre za delta različico," je dejala Grilčeva. 

Zabava
Novice Med maturanti iz Španije potrdili že več kot 100 okužb. NIJZ: Lahko bi šlo za različico delta. #video
Gripa. Virus. Pljučnica. Maska. Koronavirus.
Novice Ali se četrti val začenja, še preden se je dobro zaustavil tretji? #video
Ne spreglejte