SiolNET. Novice Slovenija
5,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nedeljo potrdili 291 novih okužb

5,76

termometer

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Foto: Ana Kovač

V nedeljo je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob opravljenih 1.706 PCR-testih potrjenih 291 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 17 odstotkov in je 4,1 odstotka nižji kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 364 ljudi, od tega 98 v enotah intenzivne terapije. Umrlo je pet bolnikov s covid-19. Po oceni NIJZ je v državi trenutno 13.211 aktivnih primerov okužbe, kar je 56 več kot dan prej.

V soboto je bilo ob opravljenih 2.579 PCR-testih potrjenih 545 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 21,1 odstotka.

V bolnišnicah se zdravi 364 ljudi, kar je štiri več kot dan prej. V enotah intenzivne terapije se zdravi 98 bolnikov oziroma osem več kot dan prej. Umrlo je pet bolnikov s covid-19, včeraj štirje.

V nedeljo so opravili tudi 9.221 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 624 okužb na sto tisoč prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za tri.

Povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1.039 okužb, to je ena več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je pri nas cepljenih 1.088.175 oseb, z vsemi odmerki pa 968.683 oseb, še kažejo podatki NIJZ.

Bolnišnici Trbovlje in Sežana ponovno odprli covidna oddelka              

V Splošni bolnišnici Sežana so pripravljeni na sprejem bolnikov, v Splošni bolnišnici Trbovlje pa danes že zdravijo štiri covidne bolnike. 

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič je za STA povedala, da je na covidnem oddelku 16 bolniških postelj, od tega bodo po potrebi štiri preuredili v intenzivne. Pojasnila je, da za zdravljenje covidnih bolnikov potrebujejo več kadra kot sicer, zato bodo zdravstvene delavce premeščali z različnih oddelkov bolnišnice, največ z internega. V enem tednu bodo po besedah Martinčičeve zaradi odprtja covidnega oddelka odpovedali 55 ambulantnih pregledov.

Covidni oddelek je danes odprla tudi Splošna bolnišnica Sežana, je za STA potrdila direktorica Silvana Šonc. V času pogovora sicer še niso sprejeli nobenega bolnika, imajo pa pripravljenih 22 bolniških postelj, nobena od teh ni namenjena intenzivni negi.Tudi v Splošni bolnišnici Sežana bodo kader za oskrbo covidnih bolnikov premestili z drugih oddelkov bolnišnice. Za zdaj o odpovedi ambulantnih pregledov ne razmišljajo.

V bolnišnici Topolšica so za STA potrdili, da za zdaj covidnih bolnikov še ne sprejemajo, so pa v pripravljenosti, da v skladu z strategijo ministrstva za zdravje covidni oddelek odprejo, ko bo to potrebno. Bolnišnica Topolšica tako za zdaj ostaja edina slovenska bolnišnica, ki še ni odprla oddelka za zdravljenje covidnih bolnikov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin