Torek,
15. 1. 2008,
15.42

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 15. 1. 2008, 15.42

8 let, 3 mesece

V Ljubljani zasedanje razširjene trojke šefov policij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V Ljubljani je potekalo zasedanje razširjene trojke delovne skupine šefov evropskih policij (EPCTF).

Generalni direktor slovenske policije Jože Romšek in direktor Europola Hans-Peter Ratzel sta po zasedanju povedala, da je bilo to zelo konstruktivno in pomeni dobro osnovo za nadaljnje delo v času slovenskega predsedstva EU. Romšek je poudaril, da je šlo za prvi sestanek razširjene trojke v kontekstu slovenskega predsedovanja Evropski uniji, na dnevnem redu pa so bile prednostne naloge slovenskega predsedstva. Sestanek je označil za uspešnega, razprava je bila po njegovih besedah odprta in strokovna, podani pa naj bi bili tudi dobri predlogi za bodoča dva sestanka na operativni in strateški ravni.

Romšek je kot izvrstno pohvalil podporo Europola

Romšek je kot izvrstno pohvalil podporo Europola, generalnih sekretariatov Sveta EU in Evropske komisije ter bivše predsedujoče EU Portugalske, ki je pripomogla k temu, da je sestanek potekal gladko. Posebej je poudaril izvrstno sodelovanje z generalnim direktorjem portugalske policije Carlosom Manuelom Moratom Nunesom ter pohvalil delo Portugalske med svojim šestmesečnim obdobjem na čelu EU.

Slovenska policija ima po Romškovih besedah v času predsedovanja Slovenije EU dve zelo pomembni nalogi. Ena je zagotavljanje varnosti med dogodki, ki bodo v času predsedovanja potekali v Sloveniji, druga pa je vodenje sestankov šefov policij EU tako na operativni kot na strateški ravni.

Za Europol je bilo srečanje zelo pomembno

Ratzel se je v imenu Europola zahvalil Sloveniji za povabila tako na pripravljalna srečanja v drugi polovici lanskega leta kot tudi na današnje prvo srečanje v okviru predsedovanja. Slovenija ni zgolj predsedujoča EPCTF, ampak je obenem predsedujoča Upravnemu odboru Europola, je poudaril Ratzel.

Za Europol je bilo današnje srečanje zelo pomembno tudi zaradi tega, ker je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva boj proti organiziranem kriminalu na Zahodnem Balkanu, kjer Slovenija igra osrednjo vlogo. Boj proti organiziranem kriminalu je namreč poleg boja proti terorizmu ena od ključnih nalog Europola.