Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2011,
20.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

NSi

Sreda, 14. 12. 2011, 20.46

8 let

V izjavi Godniča ni elementov sovražnega govora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okrožna državna tožilka Mateja Jadrič Zajec je 12. septembra odločila, da izjava Iva Godniča v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija konec maja nima elementov kaznivega dejanja.

Tako je zavrnila kazensko ovadbo, ki jo je junija zoper Iva Godniča zaradi sovražnega govora vložila Mlada Slovenija (MSi).

Obtožba zaradi izjave o Titu in Barbarinem rovu Kot sledi iz sklepa, Godnič zaradi izjave glede nasprotnikov Tita in prostora v rovu sv. Barbare, ki jo je izrekel v oddaji, ne bo kazensko odgovarjal. V obrazložitvi je sicer Mateja Jadrič Zajec zapisala, da je bil komentar Godniča "neprimeren", vendar pa po njenem mnenju "ni moč trditi, da je imel osumljeni z izražanjem svojega osebnega mnenja namen javno spodbujati in razpihovati sovraštvo in nestrpnost do drugačno mislečih ljudi".

Znani imitator Josipa Broza - Tita je namreč 30. maja v oddaji Dobro jutro na Televiziji Slovenija dejal, da ima sodeč po rezultatih ankete o Titu kot pozitivni ali negativni osebnosti več kot 90, 92 odstotkov prijateljev in zaveznikov, kar se Tita tiče. "Teh osem bomo pa ... saj zdaj so sveto Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste. Temu se reče sarkazem, ironija," je med drugim dejal.

Godnič meni, da gre za napad na svobodo govora V MSi, podmladku Nove Slovenije, so ovadbo vložili zaradi kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po prvem odstavku 297. člena Kazenskega zakonika in so tudi pričakovali obsodbo, saj po njihovem mnenju Godničeve izjave "ni mogoče opravičevati v smislu, da gre za sarkazem ali ironijo".

Godnič je namreč burne odzive in kritike njegove izjave že dan po predvajani oddaji komentiral z navedbami, da se za svojo politično satiro, ki jo izvaja že 20 let, ne namerava opravičiti. Kritike je označil kot napad na svobodo govora in na politično satiro v demokratični Sloveniji.

MSi: gre za dvojna merila Po mnenju MSi, ki je odločbo dobila septembra, zaradi volitev pa ni želela odločbe javno objaviti, pa je "sramotno", da tožilstvo v Godničevih besedah, "ki je pozival k nasilju nad drugače mislečimi, ni zaznalo elementov sovražnega govora". Po njihovem gre za dvojna merila. "Če Godničeva izjava ni sovražni govor, potem sovražni govor v Sloveniji dejansko ne obstaja," so še zapisali v odzivu na odločitev tožilke in za v četrtek napovedali tudi novinarsko konferenco.

Ne spreglejte