Ponedeljek,
7. 4. 2008,
20.02

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 4. 2008, 20.02

8 let, 6 mesecev

V atriju Mestne hiše na ogled izbrane rešitve za tržnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V atriju Mestne hiše so na ogled izbrane rešitve natečaja za ureditev širšega območja ljubljanske tržnice. Najverjetneje še letos bodo začeli graditi Mesarski most, sledila pa bo parkirna hiša.

Župan je napovedal podpis pogodb z avtorji izbranih arhitekturnih rešitev za pripravo projektne dokumentacije. O rokih in investicijski vrednosti izgradnje Mesarskega mostu, prizidka k Mahrovi hiši s sistemom podzemnih parkirišč ter ureditvijo okoliških trgov ter Petkovškovega nabrežja predstavniki Mestne občine Ljubljana, ki bo tudi investitor še ne želijo govoriti. Kaj več bodo po Jankovičevih besedah lahko rekli po izdelavi projektne dokumentacije.

Gradnja pod tržnico je cenejša Župan je ob otvoritvi povedal še, da so dobili poročilo Geološkega zavoda Slovenije, ki je pokazalo, da je razmerje cene gradnje parkirne hiše pod tržnico in pod grajskim gričem 1:3. Glede na velik odziv arhitektov na natečaj in ugotovitev, da je gradnja pod tržnico cenejša, je Janković prepričan, da bo Ljubljana do leta 2010 dobila parkirno hišo pod tržnico in da bo ta del Ljubljane še lepši.

Bi dolgotrajna gradnja pomenila smrt tržnice? Mestno upravo in zaposlene v javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice je župan pozval, naj resno pristopijo k projektu, da bo tržnica nemoteno delovala tudi med gradnjo. Parkirni hiši pod tržnico najglasneje nasprotuje civilna iniciativa Tržnice ne damo. V imenu iniciative je Marinka Kurilič na otvoritvi ponovila strah, da bo dolgotrajna gradnja pomenila smrt tržnice. Kot alternativo v civilni iniciativi predlagajo gradnjo parkirne hiše pod Ljubljanskim gradom.

Zmagovalce natečaja izbrala komisija Razstava predstavlja izbrane rešitve, ki jih je med udeleženci natečaja izbrala komisija. Prvo nagrado za prizidek k Mahrovi hiši, sistem podzemnih parkirišč, ureditev Vodnikovega in Pogačarjevega trga, Mačkove in Stritarjeve ceste, Ciril-Metodovega trga in Adamič-Lundrovega nabrežja je prejela skupina studia Kombinat (Ana in Tomaž Čeligoj, Matej Höfler, Blaž Kandus in Alenka Korenjak).

Za Mesarski most je komisija prvo nagrado prisodila skupini, ki jo kot avtorji sestavljajo Nataša Blažko, Jurij Kobe, Maja Kovačič, Samo Mlakar, Urša Podlipnik, Rok Žnidaršič, Tomaž Habič in Jakov Brdar. Večina je sodelovala tudi v skupini, ki ji je komisija prisodila prvo nagrado za ureditev Petkovškovega nabrežja, poleg Blažkove, Kobeta, Kovačičeve, Mlakarja, Podlipnikove, Žnidaršiča je med avtorji nagrajene rešitve še Tanja Bojc.

Urednitev Krekovega trga brez nagrajencev Za ureditev Krekovega trga komisija nagrad ni podelila, se je pa odločila za odkup treh elaboratov.

Za prenovo območja ljubljanskih tržnic so se na Mestni občini Ljubljana odločili iz več razlogov. Garaže pod Vodnikovim, Krekovim in Pogačarjevim trgom naj bi rešile parkirne potrebe tržnice, okoliških stanovalcev in obiskovalcev gradu s tirno vzpenjačo.

Petkovškovo nabrežje bo cona za pešce Prenova Mahrove hiše in izgradnja prizidka naj bi rešila problem pokrite tržnice, ki se bo morala kmalu preseliti iz stavbe semenišča. V novih prostorih v gornjih nadstropjih je predvidena ureditev poslovnih prostorov in manjšega hotela s tremi zvezdicami. Z izgradnjo Mesarskega mostu in preureditvijo Petkovškovega nabrežja v cono za pešce pa naj bi pridobili nove tržne in javne površine na obrežju.

Razstava bo na ogled do 17. aprila.

V atriju Mestne hiše so na ogled tudi makete arhitekturnih rešitev za Športni park Stožice, Novi Kolizej in preureditev območja nekdanje Tobačne tovarne.