Četrtek,
13. 3. 2008,
17.30

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 13. 3. 2008, 17.30

8 let, 6 mesecev

Ustavno sodišče razveljavilo odlok, s katerim je MOK spremenila mejo med naselji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče je razveljavilo odlok o določitvi novih območij naselij Koper, Bertoki in Ankaran, s katerim je koprska občina leta 2005 spremenila mejo med naselji in razširila koprsko naselje.

Koprska občina sklepa sodišča še ni prejela, zato odločitve sodišča zaenkrat ne komentira. Sporni in sedaj razveljavljeni odlok je mestni svet Mestne občine Koper (MOK) sprejel na seji 15. decembra 2005, veljati pa je začel 17. decembra 2006. Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem na pobudo Oliverja Morgana iz Ankarana, odločalo o spremembi in določitvi novih območij naselij Koper, Bertoki in Ankaran. US: Občani morajo imeti možnost sodelovati pri obravnavi takšnih zakonov Iz odločitve sodišča izhaja stališče, da morajo imeti občani možnost, da na zborih ali z drugimi oblikami osebnega izjavljanja in prek organov krajevnih skupnosti sodelujejo pri obravnavanju takih predlogov. Če te možnosti ni, predpis ni v skladu z zakonom. Sodišče meni, da mora občina po zakonu občane o takšni spremembi seznaniti na primeren način, kot je npr. javna razgrnitev predloga, objava v uradnem glasilu občine oz. krajevne skupnosti ali sklic zbora občanov.

MOK naj bi predlog novega odloka 2. decembra 2005 poslala v mnenje prizadetim krajevnim skupnostim, ki so morale odgovor poslati do 15. decembra 2005, je v odločitvi zapisalo sodišče. Iz podatkov v spisu naj bi izhajalo, da sta dve krajevni skupnosti dopis župana prejeli 6. decembra 2007. Predlog je bil obravnavan na zboru krajanov le v Krajevni skupnosti Bertoki, v drugih dveh krajevnih skupnostih pa sta seznanitev in obravnava potekali v okviru svetov krajevnih skupnosti. Svet krajevne skupnosti Ankaran je predlogu odloka nasprotoval, zbor krajanov Krajevne skupnosti Bertoki je izjavljanje zaradi prekratkega časa za seznanitev in obravnavo zavrnil, Krajevna skupnost Koper - Center pa mnenja ni dala, je zapisalo sodišče.

Seznanitev občanov po naravi stvari vsebuje tudi časovno razsežnost, saj je treba za preučitev predlogov in oblikovanje mnenja zagotoviti razumen čas, meni sodišče. MOK oziroma župan je sicer poslal predlog odloka svetom krajevnih skupnosti, vendar to po mnenju sodišča še ne zagotavlja obveščenosti vseh prizadetih prebivalcev. Sveti krajevnih skupnosti naj tako ne bi imeli dovolj časa, da bi gradivo prizadetim prebivalcem posredovali sami in šele nato opravili njegovo obravnavo.

Odlok je v neskladju z zakonom Prizadeti prebivalci s predlogom odloka niso bili seznanjeni na način, ki bi omogočal, da se do predlaganih sprememb do postavljenega roka lahko izjavijo. Izpodbijani odlok je glede na to po mnenju sodišča v neskladju z zakonom, posledično pa tudi s pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev. Zato ga je ustavno sodišče razveljavilo.