Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2012,
11.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 2. 10. 2012, 11.45

7 let, 12 mesecev

Uradno: Franc Rode ni oče Petra Stelzerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kardinal Franc Rode ni oče Petra Stelzerja, saj je test očetovstva negativen. "Vesel sem, da je rezultat javen in takšen, kot sem od vsega začetka vedel, da bo," je povedal Rode.

Na novinarski konferenci so predstavili postopek opravljanja testa očetovstva in kardinalovo prizadevanje, da se test čim prej opravi, pisne rezultate DNK-analize in nadaljnje civilne ter kazenskopravne postopke. Na konferenci so sodelovali kardinal Franc Rode, kardinalov tajnik Matej Pavlič, Ivan Štuhec in odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Poročilo münchenskega inštituta, kjer so opravili test očetovstva, je bilo najprej prebrano v nemščini. Pozneje so ga prebrali še v slovenščini. Sporočilo je jasno: domnevnega očeta Franca Rodeta je treba izključiti iz domneve o očetovstvu. Povedano drugače: kardinal Franc Rode ni oče Petra Stelzerja, nemškega državljana. "Kar sem preživljal, je bila ena najtežjih preizkušenj v življenju" "Vesel sem, da je rezultat javen in takšen, kot sem od vsega začetka vedel, da bo. Vesel sem za svoje sorodnike in prijatelje, za duhovnike in vernike ljubljanske nadškofije. Vesel sem za cerkev v Sloveniji. Vesel sem za vse, ki bodo rezultat sprejeli z veseljem, in upam, da jih bo to utrdilo v njihovi zvestobi do Cerkve in vere," je dejal Rode in dodal: "Kar sem preživljal, je bila ena najtežjih preizkušenj v življenju. Težko obrekovanje človeka izolira v njegovi bolečini. Zdaj, ko je laž razkrinkana, lahko začutite, kako trd je bil ta boj za očiščenje cerkve." Ob tem je pojasnil še, da se je v obrambo resnice podal zaradi misli na škodo, ki bi jo tudi med vernimi lahko povzročilo tako obrekovanje. "V ta boj sem šel za čast Cerkve in svoje dobro ime, pa tudi za čast Slovenije, kjer je moj dom. In tako bom deloval tudi v prihodnje," je sklenil kardinal in se zahvalil vsem, ki so mu stali ob strani. V SMS-sporočilu se je odzval tudi ljubljanski nadškof Anton Stres, in zapisal, da rezultat ni presenečenje. "Naše zadovoljstvo, da bo gospodu kardinalu povrnjeno dobro ime pa greni zaskrbljenost zaradi stanja slovenske medijske kulture, da dopušča tako eklatantno teptanje človekove pravice do dobrega imena."

Teolog Ivan Štuhec je povedal, da sta sicer obe stranki rezultate preiskave lahko dvignili danes ob 14. uri. Rode je za dvig dokumentov pooblastil slovenskega duhovnika v Münchnu Janeza Puclja, Stelzer pa je po rezultate poslal svojo odvetniško pisarno.

Stelzer nepreklicno priznava rezultat testa Izjavo inštituta za sodno medicino univerze v Münchnu je predstavila Rodetova odvetnica Nina Zidar Klemenčič. "Domnevnega očeta Franca Rodeta je potrebno izključiti iz očetovstva otroku Petru Stelzerju. Njegovo neočetovstvo se opira na različnost v DNK-markerjih," je odvetnica povzela ugotovitve inštituta, ki ga je sicer za test predlagal Stelzer. Odvzem brisov ustne sluznice je pri Stelzerju sicer potekal 4. septembra, pri Rodetu pa 24. septembra.

Ko so bili rezultati znani, se je odzvala tudi Stelzerjeva odvetniška pisarna, je povedala odvetnica. Sporočili so, da potrjujejo, da Stelzer nepreklicno priznava rezultat testa in da se zahvaljuje za pripravljenost, da se zadeva razčisti. Obenem pa se opravičuje za vse nastale okoliščine v zvezi s tem.

Zidar Klemenčičeva je še pojasnila, da je priprava tožb v sklepni fazi. V prihodnjih dneh bodo dokončane in tudi vložene - tako kazenske zasebna tožba zoper novinarja Dejana Karbo kot tudi civilne tožbe zoper časopisno hišo in zoper novinarja, je pojasnila odvetnica.

Odgovorna urednica Dela: Razpletla se je zgodba, ki smo jo dolgo raziskovali Na negativni rezultat testa očetovstva se je na portalu delo.si odzvala tudi odgovorna urednica Dela Romana Dobnikar Šeruga: "S tem se je razpletla zgodba, ki smo jo raziskovali dolgo in temeljito in kot prvi medij objavili 28. avgusta," je dejala.

Poudarila je še, da ne namerava odstopiti, in dodala, da so o zgodbi poročali korektno in profesionalno. Med drugim je dejala, da so že vnaprej neuradno poznali rezultate testa in se že prej posvetovali z odvetniki.

Telefonska številka novinarja Dela, ki je poročal o zgodbi Petra S., je nedosegljiva, zato njegovega komentarja (še) nimamo.

Odlomki iz odprtega pisma prijateljem kardinala Franca Rodeta

Spomnimo: Konec avgusta je Delo poročalo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila otroka. Ta naj bi bil Peter Stelzer, ki je za medije izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva.

Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost, da opravi omenjeni test. Predlagal je, da se ta opravi na Inštitutu za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Ker pa se Stelzer s tem ni strinjal, je Rode privolil tudi v test očetovstva na eni izmed nemških ustanov, ki jo je predlagal Stelzer.

Ne spreglejte