Petek,
11. 7. 2008,
14.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2008, 14.23

8 let, 5 mesecev

Urad izdal knjigo Država in vera v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Urad vlade za verske skupnosti je izdal knjigo Država in vera v Sloveniji, ki je po besedah predsednika urada in urednika knjige Draga Čepar "prispevek seznanjanja javnosti s stanjem na tem področju".

Kot je poudaril Čepar, je bila knjiga izdana v letu predsedovanja Slovenije EU in v letu medkulturnega dialoga, o stanju na tem področju pa se bosta lahko seznanili slovenska in svetovna javnost, saj je knjiga prevedena tudi v angleščino. Zbrani tudi sporazumi med vlado in verskimi skupnostmi V knjigi najdemo osnovne informacije o pravni ureditvi pravice do svobode veroizpovedi in položaju verskih skupnosti v Sloveniji na področju pravne osebnosti, vzgoje in izobraževanja, financiranja, obdavčitve, denacionalizacije, medijev, zakonskih zvez, verskih praznikov, ločitve države in verskih skupnosti ter na področju verske oskrbe v vojski, policiji, zavodih za prestajanje kazni, bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih.

Vprašanja se bodo še pojavljala

Program dela komisije za reševanje odprtih vprašanj verskih skupnosti po Čeparjevem mnenju še ni zaključen. Kot je izpostavil, mora država opredeliti, kako bi bolj spodbujala prispevke verskih skupnosti na različnih področjih.

"Ker smo vsi v nenehnem spreminjanju", se bodo po Čeparjevih ocenah vprašanja, povezana z verskimi skupnostmi v Sloveniji, še pojavljala.