SiolNET. Novice Slovenija
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl pisatelj in psiholog Vid Pečjak

0

termometer

V 88. letu starosti je 27. februarja umrl pisatelj in psiholog Vid Pečjak. Njegovo najbolj znano leposlovno delo je Drejček in trije Marsovčki.

Pečjak je bil priznan psiholog in pisatelj. Napisal je okoli sto knjig, večino o psihologiji, pisal pa je tudi leposlovna dela. Največji uspeh je dosegel z mladinskim romanom Drejček in trije Marsovčki iz leta 1961. V Sloveniji je izšlo sedem izdaj te knjige, prevedena je tudi v češčino in srbohrvaščino. Drejčku, glavnemu junaku knjige, je Pečjak ime dal po svojem prvorojencu Andreju. Imel je še enega sina, in sicer Jerneja.

Vid Pečjak se je rodil 7. januarja 1929 v Ljubljani, kjer je obiskoval osnovno šolo in gimnazijo. Iz psihologije je doktoriral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, od leta 1970 je tam predaval. Med drugim se je ukvarjal s politično psihologijo in o tem napisal več del.

Umrl je v soboto, 27. februarja. Na pisateljevo željo so se od njega poslovili v ožjem krogu.

Psihologija tudi v njegovih znanstvenofantastičnih delih

Pečjak je prijateljeval in sodeloval z mnogimi najuglednejšimi psihologi svetovnega slovesa. Bil je med tistimi profesorji ljubljanske univerze, ki so pogosto predavali na uglednih tujih univerzah v ZDA, Avstraliji in Evropi.

Pečjak je do konca ostal ploden pisec in raziskovalec družbenih pojavov. Njegovo zadnje večje samostojno delo z naslovom Ekologija in človek je bilo nekakšna strokovna krona na vse znanstveno-fantastične zgodbe na temo ekologije, ki jih je pisal zadnjih deset let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin