Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 1. 2020,
14.26

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37

Natisni članek

Janez Stanovnik noad

Petek, 31. 1. 2020, 14.26

4 leta, 2 meseca

Umrl je Janez Stanovnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,37
Janez Stanovnik | Foto STA

Foto: STA

V 98. letu je umrl Janez Stanovnik. Bil je član predsedstva Socialistične republike Slovenije in tudi predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije. Zasedal je tudi visoke funkcije znotraj OZN.

Od leta 2003 do 2013 je bil predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Odtlej je bil njen častni predsednik.

Stanovnik je bil po koncu druge svetovne vojne vodja kabineta Edvarda Kardelja, ki je bil takrat podpredsednik zvezne vlade in zunanji minister. Skupaj sta se tako leta 1947 udeležila tudi Pariške mirovne konference.

Leta 1952 je bil imenovan za ekonomskega svetnika stalne misije FLRJ pri sedežu OZN v New Yorku, kjer je kot nekdanji partizan užival veliko simpatij. Seznanil se je z vrhom ameriške ekonomske znanosti.

Po vrnitvi v Jugoslavijo leta 1956 se je posvetil ekonomiji, čeprav je bil od leta 1958 tudi zvezni poslanec. Postal je direktor Inštituta za mednarodno politiko in gospodarstvo v Beogradu.

Podsekretar OZN

V času, ko je OZN vodil U Tant, je Stanovnik postal izvršni sekretar ekonomske komisije OZN za Evropo, kjer je ostal do upokojitve leta 1983. Ta funkcija je imela status generalnega podsekretarja OZN.

Stanovnik je bil znan po ognjevitih govorih. Eden takšnih je bil tudi leta 2012, ko je bil osrednji govornik na 70. obletnici dražgoške bitke, kjer je nastal spodnji posnetek.

Vrstijo se odzivi na Stanovnikovo smrt

V državi se vrstijo odzivi na smrt Janeza Stanovnika. Predsednik države Borut Pahor je zapisal, da bo Stanovnik Slovencem ostal v spominu kot partizan, močno značajna osebnost, zvesta svojim prepričanjem, a odprtega duha in srca, je predsednik Pahor zapisal v sožalnem pismu družini preminulega.

Predsednik državnega zbora in Socialnih demokratov Dejan Židan pa je spomnil, da je bil Stanovnik predsednik predsedstva SRS na vrhuncu demokratičnih sprememb. "Vse svoje življenje je kot partizan, diplomat, ekonomist in politik zagovarjal vrednote narodnoosvobodilnega boja in jih razumel kot ključen del naše nacionalne identitete in samozavesti," je objavil na družbenem omrežju Twitter.

Še en nekdanji predsednik ZZB NOB, ki je zvezo vodil za Stanovnikom, Tit Turnšek, pa je za STA povedal, da se ga bo spominjal kot prijatelja, kot predsednika zveze in kot človeka, ki je bil zelo inteligenten.

Tudi po besedah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana se je poslovil velik človek. "Z Janezom Stanovnikom je odšla ena najsvetlejših osebnosti njegove generacije, ki se je v vseh prelomnih trenutkih razburkanega 20. stoletja brez omahovanja postavila za svobodo slovenskega naroda, za pravico, enakopravnost in solidarnost, za spoštovanje dostojanstva človeka," je zapisal Kučan.

Za obrambo teh vrednot je po Kučanovih besedah žrtvoval svojo mladost in vse svoje zrelo življenje, ustvaril je trdne temelje, na katerih je bilo mogoče zgraditi samostojno slovensko državo. "Janez Stanovnik je bil eden poslednjih pričevalcev, udeleženec in aktivni snovalec prelomnih dogodkov na tem preizkušenj in zahtevnih odločitev polnem potovanju svojega naroda skozi čase, v katerih se je odločalo o njegovem obstoju in prihodnosti. Bil je iskalec in borec, ni se vdal in ni se umikal pred težavami in nevarnostmi. Bilo mi je v čast delati z njim," je zapisal Kučan.

Ne spreglejte