Četrtek,
3. 4. 2008,
19.38

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 4. 2008, 19.38

8 let, 6 mesecev

Türk se sestaja s kolumbijskim vodstvom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik republike Danilo Türk se sestaja s kolumbijskim predsednikom Alvarom Uribejem in drugimi predstavniki vlade in parlamenta.

Predsednik Uribe je Türka sprejel v predsedniški palači Narino z vsemi vojaškimi častmi, po pogovorih pa imata predvideno kosilo. Türk se bo kasneje srečal še s predstavniki parlamenta, že popoldne po lokalnem času pa bo odpotoval na zadnjo postajo svoje turneje po Latinski Ameriki, Venezuelo, kjer se bo srečal s predsednikom Hugom Chavezom.

Predsednika Slovenije in Kolumbije bosta sicer govorila o vrhu EU-Latinska Amerika in Karibi, ki bo 16. maja v Limi v Peruju, ki jo je Türk obiskal na začetku turneje, preden je odpotoval v Brazilijo. Govorila bosta tudi o dvostranskih odnosih med državama ter sodelovanju med EU in državami Latinske Amerike.

Tako EU kot Latinska Amerika si želita še izboljšati sodelovanje

Iz kabineta kolumbijskega predsednika so sporočili, da se odnosi med EU in Latinsko Ameriko v zadnjih 30 letih močno izboljšujejo, pri čemer obe regiji delita vrednote, kot sta demokracija in spoštovanje človekovih pravic ter načela multilateralizma. Obe regiji si želita sodelovanje v prihodnje še izboljšati, saj strateški pomen Latinske Amerike narašča.

EU je pomemben trgovinski in politični partner Latinske Amerike in Karibov tudi zaradi razvojne pomoči in tujih vlaganj. Odnosi med EU in Latinsko Ameriko temeljijo na treh sklopih, to je politični dialog, utrjevanje trgovinskih odnosov in sodelovanje v razvoju.