Sreda,
9. 4. 2008,
15.41

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 15.41

8 let, 6 mesecev

Trojanski predori bodo sanirani do 1. maja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Družba za avtoceste v RS (Dars) je v torek dosegla dogovor z družbama DDC in SCT glede sanacije betonskih vozišč v avtocestnih predorih.

Skladno z dogovorom bodo betonska vozišča v štirih prometno najbolj obremenjenih trojanskih predorih sanirana do 1. maja letos, v preostalih treh primorskih pa takoj po prvomajskih praznikih. Kot so sporočili iz Darsa, bo izvajalec cementno-betonskih vozišč v predorih, družba SCT, s hrapavljenjem vozišč začel že konec tega tedna. Nadzorni inženir, DDC svetovanje inženiring, bo k zagotovitvi ustrezne hrapavosti predorskih vozišč pristopil v okviru razvojno-raziskovalne naloge.

Sanacija bo izvedena v okviru razvojno-raziskovalne naloge

Dars se je s ključnima partnerjema dogovoril o načinu zagotovitve ustrezne hrapavosti v skupno sedmih predorih na štajerski in primorski avtocesti z metodo, ki bo omogočila varen potek prometa v daljšem časovnem obdobju glede na znane tehnologije in njihove obdelave.

Sanacija bo izvedena v okviru razvojno-raziskovalne naloge, ki bo pri izbrani metodi hrapavljenja upoštevala najnovejša dognanja na tem področju. DDC je za to nalogo po navedbah Darsa še posebej zainteresiran, saj bo pomembna strokovna podlaga pri njegovem nadaljnjem delovanju v vlogi nadzornega inženirja.

Krivde ni mogoče pripisati nobeni od strank dogovora Partnerji pri sklenitvi dogovora so se strinjali, da nihče v času gradnje zaradi objektivnih okoliščin ni mogel predvideti, da cementno-betonske voziščne konstrukcije ne bodo imele lastnosti, skladnih z današnjimi dognanji stroke, zaradi česar krivde ni mogoče pripisati nobeni od strank tega dogovora.

Zavezali so se ...

Zavezali so se, da bodo v okviru obveznosti, ki so jo prevzeli s tem dogovorom, zagotovili delovno silo, opremo, finančna sredstva ter izvedli druge aktivnosti za zagotovitev dokončanja izvedbe sanacije vozišč v predorih Ločica, Jasovnik, Trojane in Podmilj na štajerski avtocesti ter Dekani, Kastelec in Tabor na primorski avtocesti.

SCT se skladno z dogovorom obvezuje, da bo s hrapavljenjem cementno-betonskih vozišč v predorih po tem dogovoru izvedel z metodo finega frezanja, v skladu z zaključnim poročilom tehnične skupine za določitev obsega, tehnologije in pogojev sanacije tornih lastnosti betonskih vozišč v predorih.

Na podlagi tega dogovora bo sklenjena ustrezna pogodba med DDC in SCT

Na podlagi tega dogovora bo sklenjena ustrezna pogodba med DDC in SCT, na podlagi katere bo DDC prispeval del finančnih sredstev, potrebnih za izvedbo razvojno-raziskovalne naloge.

Skladno z napovedmi bo sanacija betonsko-cementnih vozišč potekala v prometno najmanj obremenjenem obdobju, to je med 18. in 6. uro. Izvajalec del bo hkrati saniral vozišči v dveh predorskih ceveh zapored; v posamezni predorski cevi bo med sanacijo za promet zaprta polovica vozišča, tako da bo promet ob omejitvi hitrosti potekal samo po enem prometnem pasu (promet bo v drugi cevi, na drugem smernem vozišču, potekal brez omejitev).

O vseh spremembah prometne ureditve in aktualnih prometnih razmerah bodo voznice in vozniki obveščeni tudi prek prometnih obvestil, še navajajo v Darsu.