SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To velja samo še danes do polnoči

0,16

termometer

Prešernov trg, turisti, vroče | Upravičenci so od začetka njihovega unovčevanja 16. julija lani do nedelje unovčili za več kot 153,5 milijona evrov bonov 21. Tudi v tem primeru gre za okoli 82 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. V začetku tedna je bilo tako na voljo še nekaj več kot 33 milijonov evrov vrednosti teh bonov. | Foto: Klemen Korenjak
Upravičenci so od začetka njihovega unovčevanja 16. julija lani do nedelje unovčili za več kot 153,5 milijona evrov bonov 21. Tudi v tem primeru gre za okoli 82 odstotkov zneska potencialno vseh unovčenih bonov. V začetku tedna je bilo tako na voljo še nekaj več kot 33 milijonov evrov vrednosti teh bonov. Foto: Klemen Korenjak

Z današnjim dnem se izteka veljavnost turističnih bonov ter bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo, t. i. bonov 21. Podatki finančne uprave kažejo, da je bilo unovčenih okoli 82 odstotkov vrednosti bonov, medtem ko okoli 97 milijonov evrov ostaja neporabljenih.

Turistične bone je vsem prebivalcem Slovenije v luči pomoči zaradi koronavirusa prizadetemu turizmu leta 2020 prinesel tretji protikoronski zakon, polnoletnim v vrednosti 200 evrov in mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Po dveh podaljšanjih jih je bilo mogoče do danes unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za prenočitev ali prenočitev z zajtrkom.

Po podatkih finančne uprave (Furs) je bilo od začetka unovčevanja turističnih bonov 19. junija 2020 do nedelje unovčenih za 293,4 milijona evrov turističnih bonov. To je 82 odstotkov skupne vrednosti vseh izdanih bonov, medtem ko jih je neizkoriščenih še za okoli 63,5 milijona evrov. Natančnejše podatke o unovčevanju bonov bodo na Fursu predstavili v prihodnjih dneh.

Bon 21 lahko prebivalci Slovenije - polnoletni v vrednosti sto evrov in mladoletni v vrednosti 50 evrov - še danes unovčijo v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledajo si lahko razstave, obiščejo zabaviščne parke in smučarske centre.

Podatki po dejavnostih kažejo, da je šla skoraj polovica bonov 21 v desetih mesecih njihovega unovčevanja v sektor gostinstva, dobra tretjina pa v turizem. V kulturo, kamor spadajo tudi nakupi knjig, učbenikov in delovnih zvezkov, so uporabniki usmerili manj kot 15 odstotkov prejetega zneska, manj kot deset odstotkov pa na področje športa. Tudi na tem področju bo Furs natančnejše podatke predstavil po izteku veljavnosti bonov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin