Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 5. 2018,
23.54

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

otroci igra Gregor Rožanc igrišče

Torek, 8. 5. 2018, 23.54

5 let, 11 mesecev

To soboto bo dan za igro na prostem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Da bodo otroci varni in brezskrbno uživali v igranju, jih je treba k igri tudi spraviti. Ko je socialni pedagog Gregor Rožanc opazil, da igrišča vse bolj samevajo, se mu je vklopil alarm. Spomnil se je, kaj vse dobrega je njemu in vrstnikom prineslo igranje in druženje na igriščih, to pa skuša otrokom približati tudi danes.

Video: Planet TV


"Danes te proste igre otrokom kronično primanjkuje. Večina otrok je zelo vpeta v različne aktivnosti in preprosto zmanjka časa, da bi se več ur kontinuirano igrali zunaj na igrišču. Jaz osebno je sicer ne pogrešam, ampak otrokom je pa manjka. V Društvu Natura se trudimo to obuditi, spodbuditi otroke, da gredo spet ven, da se igrajo, da občutijo, kakšen učinek ima to nanje," je povedal Rožanc.

Na doživljajsko igrišče v Kranju se vsi radi vračajo

Otroci na igrišču v Kranju skozi ustvarjanje obujajo spomin na stare čase. Doživljajsko igrišče -  poligon, kjer se otroci učijo veščin za življenje. Tu ni klasičnih igral. Predvsem imajo otroci v rokah orodje in ustvarjajo. Samozavesti, iznajdljivosti in odločnosti ne morejo skriti. Torej je cilj doživljajskega igrišča dosežen.

Po Rožančevih besedah se vsi, ki pridejo na igrišče, zelo radi vračajo in že se vidijo tudi rezultati tega.

Letošnji 12. maj je dan za igranje na prostem

Zdaj s somišljeniki v Društvu Natura spreminja trend. Ta konec tedna, natančneje 12. maja, se bo zgodil tudi vseslovenski dogodek Slovenija se igra. Javilo se je 50 ambasadorjev, ki bodo organizirali dogodke v svoji lokalni skupnosti. Povabili bodo sosede, otroke, odrasle ven, da bodo naredili piknik, otrokom pokazali kakšne stare igre in si naredili svoj dan v svoji skupnosti. Ne bomo tega zanje naredili mi, temveč bodo sami in odziv je super, je povedal Rožanc.

"To je projekt, s katerim želimo spodbuditi k igri na prostem hkrati in v čim krajšem mogočem času čim več otrok. Osnovni namen je bil, da gredo ven in se igrajo, potem pa smo videli, da niso le oni, temveč so tu tudi odrasli. Naj se družijo, pogovarjajo, naj se igrajo tudi oni in spodbujamo vse, da grejo ven," pravi Rožanc.

Ne spreglejte