Petek,
16. 5. 2008,
16.25

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 16. 5. 2008, 16.25

8 let, 5 mesecev

Tanko: Nasprotovanje visokošolski noveli prinaša težko popravljive posledice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Blokiranje novele zakona o visokem šolstvu, ki daje podlago za ustanovitev Evro-sredozemske univerze, kaže, kako daleč je pripravljena iti opozicija v nasprotovanju vladi, meni Jože Tanko.

Po mnenju vodje poslanske skupine SDS gre za projekt, za katerega se "priložnost ponudi vsakih 100 let", zato je početje opozicije toliko bolj nerazumljivo. "Država bi izpadla neresno" Po Tankovih besedah na današnji novinarski konferenci lahko opozicija s tem, ko v državnem zboru blokira sprejetje novele, ki daje pravno podlago za ustanavljanje mednarodnih univerz, državi povzroči "težko popravljive posledice". Najprej zato, ker bo država, če do ustanovitve univerze ne bo prišlo, izpadla neresno, nato pa zato, ker se bo s tem odrekla sredstvom iz evropskih fondov, ki bi jih za univerzo namenila EU.

Če namreč DZ novele do junija, ko naj bi se zgodil slavnosti podpis pogodbe o ustanovitvi univerze, ne bo sprejel, Slovenija po Tankovih besedah na finančno podporo EU projektu ne more računati.

Projekt pomemben tako s političnega kot znanstvenega vidika Po besedah vodje poslanske skupine SDS gre pri projektu Evro-sredozemske univerze za projekt, ki je za Slovenijo izjemnega pomena "tako s političnega kot znanstvenega vidika". Projekt, kot je spomnil, podpira 39 držav in več kot 100 univerz, kar pomeni, da ne gre zgolj za projekt izjemnega lokalnega, pač pa "širšega regionalnega pomena".

"Gre za projekt, za katerega se priložnost morda ponudi vsakih 100 let," je dejal Tanko. Blokiranje novele zato po Tankovih besedah samo kaže, kako "daleč je iti opozicija v svojem nasprotovanju aktualni koaliciji, ko se za ceno nagajanja postavi proti zdravemu razumu in nacionalnemu interesu".

Tanko komentiral tudi posvetovalni referendum o pokrajinah Na novinarski konferenci je vodja poslanske skupine SDS komentiral tudi dogajanje povezano s predlogom SDS, NSi in SLS za razpis posvetovalnega referenduma o pokrajinah. Po njegovih besedah so vse tri stranke referendum predlagale zato, ker želijo preveriti, ali državljani podpirajo konkreten predlog pokrajin ali ne.

Hkrati bo referendum po njegovih besedah priložnost, da se preveri, ali mnenje volivcev sledi mnenju lokalnih organov. Kot je dejal, je namreč več kot 85 odstotkov občinskih svetov podprlo uvedbo pokrajin in sam pokrajinski zemljevid, ki predvideva 14 pokrajin.

Ravnanje opozicije je izrazito politično Ravnanje opozicije pri sprejemanju pokrajinske zakonodaje Tanko ocenjuje kot izrazito politično. "Pri tem bi spomnil, da so januarja, ko smo obravnavali pokrajinski zemljevid, sami predlagali, da bi razpisali posvetovalni referendum, vendar nato predloga zemljevida niso pripravili," je dejal. Dodal je, da to samo kaže odnos opozicije do lastnih pobud.

Referendum o Kosovi komisiji ni smiseln Glede predloga za izvedbo referenduma o ukinitvi komisije za preprečevanje korupcije pa je Tanko dejal, da ga v SDS ne podpirajo. Po njegovem referendum ni smiseln, ker je komisija tako ali tako že ukinjena. Določbe zakona, s katerimi je DZ komisijo ukinili, namreč po njegovih besedah že veljajo, saj jih ustavno sodišče ni razveljavilo.