Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
17.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Grčija kolesarjenje Soči Rusija tujci v Sloveniji

Sobota, 5. 8. 2017, 17.02

6 let, 7 mesecev

tujka v sloveniji

Tamara iz Rusije: Dom je v srcu, lahko ga prenašaš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Tamara pravi, da se ti sreča lahko nasmehne kjerkoli, če si le pogumen. Ljubezen svojega življenja je namreč našla, ko je dopustovala v Grčiji in se je z ladjo peljala s Krete na Santorini. Po petih letih Slovenijo imenuje svoj dom in je tu zelo srečna.

Tamara Vardanian je pred petimi leti prišla z juga Rusije, iz Krasnodarske regije ob Črnem morju, iz mesta Armavir. Zelo rada ima Slovenijo, ker jo spominja na domače kraje. Tudi tam je veliko narave, ugodna klima in odlična hrana (zemlja je rodovitna, zato rastejo tako sadje kot zelenjava).

Na območju Kavkaza imajo nacionalne parke in visoke gore, zato mnogi hodijo v hribe, popularno je tudi gorsko kolesarjenje in smučanje. Nedaleč je Soči s Krasnajo Poljano, kjer so se odvijale zimske olimpijske igre, zato so tam lepo urejene smučarske proge. Na poletne počitnice pa so vsako leto hodili na Črno morje, kjer so temperature podobne slovenskim. Črno morje je le malo manj slano, pravi Tamara.

Narava, podobna slovenski

"Na jugu Rusije je zelo lepa narava, svež gorski zrak, reke, kot je Soča," opisuje Tamara. Njeno najljubše mesto je Kislovodsk – majhno mesto pod vznožjem Elbrusa, zeleno, kjer so letos z družino počitnikovali in veliko kolesarili po hribih. Zelo rada ima tudi Sankt Peterburg, ker ponuja veliko kulture, veliko cerkva, starih gradov, vile ruskih vladarjev. Veliko je tudi rečnih kanalov, muzejev, odlična gledališča.

Zimski pogled na Elbrus | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zimski pogled na Elbrus Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Otok ljubezni

Z možem sta se spoznala na potovanju. "Najino prvo srečanje je bilo zelo romantično. Nihče od naju ni pričakoval česa takšnega." Bila je na počitnicah na grškem otoku Kreti. Spoznala sta se na ladji med otokoma Kreto in Santorinijem. Izmenjala sta si kontakte, naslednji dan pa sta šla vsak v svojo državo. V stiku sta ostala prek spleta in se obiskovala v Rusiji, Sloveniji ali na pol poti v Istanbulu. 10 mesecev po prvem srečanju sta se poročila v Logarski dolini.

Poročena sta pet let, imata pa hčerko, staro štiri leta, in sina, ki je star dve leti. Oba zdaj hodita v vrtec. Tamara z njima govori rusko, mož pa slovensko.

Rada spoznava tuje kulture

Tamara bi rada še izboljšala svoje znanje slovenščine, čeprav sva se že zdaj o vsem brez težav pogovorili. Opravila je dva tečaja slovenščine. "Želim se zelo dobro naučiti slovenščine in dobiti dobro, zanimivo službo."

Na Bledu z možem Matejem | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Na Bledu z možem Matejem Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Ker rada potuje in spoznava ljudi različnih narodnosti, si želi tudi, da bi se naučila še več tujih jezikov, da bi lažje komunicirala in spoznavala druge kulture. "Na jugu Rusije ne potrebujemo tujih jezikov, ker s tujci nimamo stikov. Slovenija pa je srce Evrope, tu je veliko tujcev. Brez tujih jezikov ne gre. Zato bi rada v naslednjih letih brez težav govorila slovensko in se dobro naučila še angleško, morda tudi italijansko."

Najti pravniško delo je težka naloga

Po izobrazbi je pravnica. Po študiju je tri leta delala na sodišču, nato pa v družinskem podjetju. Odkar je v Sloveniji, ni v službi, saj se je do zdaj posvečala otrokoma. Ker sta zdaj že malo večja, si želi najti delo. Tudi zato, da se bo bolje naučila slovensko.

Tamara rada potuje, najbolj všeč pa so ji obmorske destinacije, saj obožuje morje. Posebej rada ima otoke,  in to v nepoletnih mesecih. Kot doma pa se počuti tako v Sloveniji kot v Armaviru.

Tamarino zelo priljubljeno mesto je tudi Sankt Peterburg. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Tamarino zelo priljubljeno mesto je tudi Sankt Peterburg. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Slovenci ste super"

Selitev v Slovenijo je bila zanjo težka le zaradi neznanja jezika, sicer pa se že od začetka v Sloveniji zelo dobro počuti.

"Slovenci ste super. Najprej sem spoznala prijatelje svojega moža, vsi so zelo dobri, prijazni, zelo radi pomagajo. Zelo ste športni. Tudi jaz se zelo rada ukvarjam s športom – zdaj tečem, v Rusiji pa sem se ukvarjala z jogo in plesom."

Na jugu Rusije se ljudje v mestih s športom večinoma ukvarjajo v telovadnici, v fitnesu. Zelo popularna sta na primer joga in pilates. Ker poti niso urejene, ljudje tečejo v fitnesu, pripoveduje Tamara. "Tukaj mi je zelo všeč, ker je vse urejeno tudi zunaj. V mojem mestu ni kolesarskih prog, zato mi je Ljubljana zelo zanimiva za kolesarjenje."

Želi se naučiti tudi smučati. Še nikoli ni poskusila. V hribe pa hodi tudi v Sloveniji. Zdaj, ko sta otroka malo večja, upa, da bodo hodili še več, saj pravi, da v naravi zelo uživa. Obožuje parke, arboretume, vrtove, med rožami pa zlasti vrtnice. Poleg tega rada bere o psihologiji, predvsem otroški.

Tamara ima zelo rada naravo, zato se v Sloveniji dobro počuti. | Foto: Urška Makovec Tamara ima zelo rada naravo, zato se v Sloveniji dobro počuti. Foto: Urška Makovec

Tu je zelo srečna

Enkrat na leto gredo na počitnice v Rusijo obiskat starše in brata z družino. Pravi, da iz Rusije pravzaprav ne pogreša ničesar. "Zelo sem srečna tukaj. Dom je tam, kjer je tvoja družina – to je moj mož in moja otroka. Tvoj dom je v srcu, lahko ga prenašaš. Želela bi si le, da ne bi bilo treba iti na dve letali, da pridem do svojih staršev in brata."

Pravi, da je v Sloveniji življenje bolj sproščeno – da ljudje delajo z manj stresa in si večkrat privoščijo sprostitev prek športa ali drugih hobijev, več so lahko z družino. Konec tedna ljudje v Rusiji sedijo doma ali na obisku pri prijateljih ali pa grejo v kino ali nakupovalno središče. V Sloveniji pa se raje odpravijo v naravo, tudi zato, ker ni treba iti daleč. V Rusiji je narava morda oddaljena tudi dve uri vožnje.

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.
Ne spreglejte