Petek,
14. 12. 2012,
20.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 12. 2012, 20.05

8 let, 5 mesecev

Svet DL med drugim o prodaji bank in državnih podjetij v celoti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Svet DL se bo na nocojšnjem zasedanju opredelil do predloga o prodaji državnih bank in podjetij v celoti in morebitni spremembi koalicijske pogodbe zaradi tega.

Svet se bo pogovarjal še o interpelaciji zoper ministra Vinka Gorenaka ter o predlogu SDS za reformo političnega sistema. O možnosti predloga o prodaji državnih bank in podjetij v celoti je že v ponedeljek pri premieru Janezu Janši razpravljala koalicija in ugotovila, da bo za prodajo v celoti potrebna sprememba koalicijske pogodbe. Za spremembo koalicijske pogodbe morajo sicer soglašati vse koalicijske stranke. Koalicijska pogodba je glede prodaje ključnih strateških naložb jasna: država naj v njih obdrži kontrolni delež, torej 25 odstotkov in eno delnico. Stranka je naklonjena umiku države iz gospodarstva v čim večji meri DL je sicer, tako kot finančni minister iz vrst te stranke Janez Šušteršič, naklonjena umiku države iz gospodarstva v čim večji meri, razen tam, kjer podjetja upravljajo z javno službo ali javno infrastrukturo. Ali so v stranki pripravljeni podpreti spremembo koalicijske pogodbe, bodo odločali v nocojšnji razpravi. Po Šušteršičevem mnenju niti ni potrebna formalna sprememba koalicijske pogodbe, če se vse stranke strinjajo, da se pač nekaj naredi drugače, kot je v pogodbi zapisano. "Če se ne strinjajo, pa tako ali drugače nima smisla predlagati formalne spremembe," je dejal pred sejo sveta.

Ocenil je, da bo v koaliciji kar nekaj razumevanja za tako pobudo, glede na "položaj v bankah in glede na to, da so razmere drugačne, kot so bile" ob podpisovanju koalicijske pogodbe. Po njegovih besedah se bo morda možno dogovoriti za kompromisno rešitev, če pa ne, pa "vemo, kaj v pogodbi piše".

Sicer pa po njegovih besedah želijo, da bi se odprle vse možnosti, oziroma, da si možnosti ne zapirajo vnaprej. Torej, da imajo ob pogovorih z možnimi vlagatelji tudi možnost ponuditi celotni delež države v banki. Pri teh pogovorih je ovira zahteva po kontrolnem deležu, ni pa absolutna ovira, je pojasnil Šušteršič.

Na koncu pa bo, pravi, odvisno od ponudb, ki ali če jih bodo dobili. Kot je še opomnil, ni predlagal, da bi absolutno morali prodati delež v bankah, želi pa, da je ob iskanju rešitev odprta tudi ta možnost.