Četrtek,
17. 7. 2008,
9.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 17. 7. 2008, 9.16

8 let, 5 mesecev

Šturm za Demokracijo: Ne morem se otresti občutka o političnem ravnanju sodnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za pravosodje Lovro Šturm je za tednik Demokracija dejal, da se sodniki, dokler je bila na oblasti prejšnja politična opcija, za plače sploh niso zmenili.

"Sedaj, ko smo jim z novo plačno reformo izboljšali plače, pa so začeli stavkati in vlagati tožbe za 100 milijonov evrov," je poudaril minister. "Sodišče bo potrdlilo pravilnost moje odločitev glede Zalarja" Šturm je o sodbi vrhovnega sodišča, ki je pred kratkim razveljavilo razsodbo upravnega sodišča, ki je njegovo neimenovanje Aleša Zalarja za predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča označilo za nezakonito in diskriminatorno, dejal, da je vrhovno sodišče navedlo razloge, zaradi katerih je razveljavilo prvostopenjsko sodbo. "Ti razlogi so takšni, da pričakujem, da bo vnovično odločanje vsekakor potrdilo pravilnost moje prvotne odločitve," je prepričan.

"Opozicija nedopustno posegala v delovanje sodne veje oblasti" Meni tudi, da so predstavniki opozicije, ki so lani novembra, potem ko je razsodba upravnega sodišča prišla v javnost, zahtevali njegov odstop, "seveda s svojimi izjavami komentirali sodno odločbo, ki še ni bila dokončna in proti kateri je bilo mogoče uporabiti pravno sredstvo. Izkazalo se je, da je bilo to pravno sredstvo tudi uspešno. S tem so nedopustno posegali v nemoteno delovanje sodne veje oblasti, kajti njihove izjave pomenijo določen pritisk na samo sodišče, kako naj se opredeli".

Minister je dejal, da ima Zalar možnost vložitve ustavne pritožbe na odločbo vrhovnega sodišča. A je prepričan, da Zalar z ustavno pritožbo ne bo uspel. "Razlogi, ki jih navaja, niso dovolj utemeljeni."

"Našli smo rešitev za sodne zaostanke" Šturm meni, da so našli rešitev za odpravo sodnih zaostankov. "Na eni strani smo temeljito izboljšali veljavno zakonodajo. V tem mandatu smo sprejeli več kot 60 sprememb ali povsem novih zakonov s tega področja. Večina teh sprememb je bila namenjena predvsem temu, da poenostavimo sodne postopke in skrajšamo njihov čas. Vse te spremembe - nekatere so zelo daljnosežne - bodo bistveno vplivale na skrajševanje sodnih postopkov," je pojasnil.

Pri tem je omenil spremembo, da bodo morala v vseh civilnih zadevah sodišča na drugi stopnji, to so višja sodišča, ki ta čas nimajo sodnih zaostankov, sedaj o zadevah odločati dokončno in ne vračati odločanja sodiščem prve stopnje, kot se je dogajalo doslej. "To bo bistveno skrajšalo trajanje sodnih postopkov," je prepričan minister.

"Ta stavka, ki ni stavka, na delo sodišč ne vpliva" Šturm meni, da sodniška stavka ne ogroža skrajševanja sodnih postopkov. "Upoštevati moramo, da smo v času sodnih počitnic, sodniki imajo tudi 40 dni dopusta, večinoma ga porabijo v tem letnem času. Na delo sodišč ta stavka, ki dejansko ni stavka, ampak delo v obliki sodniške norme, ne bo imela bistvenega vpliva, še zlasti ne, če se bodo sodniki strogo držali zakona, ki nalaga, da zadeve rešujejo po vrsti in da bodo najprej reševali najstarejše zadeve," je pojasnil.

"Imeli smo že tri milijone evrov za negrado za več dela" Po ministrovih besedah so sodnikom v času do odločitve ustavnega sodišča o plačnem sistemu ponudili kompromisno rešitev, "in sicer, da jim zagotovimo posebno nagrado za povečan obseg dela. V ta namen smo že imeli določene tri milijone evrov, zagotovili pa smo še nove tri milijone, ki so ta čas še na razpolago".

"Nenavadno, da so se to spominili po 11 letih" "Vendar so sodniki to možnost odklonili in se odločili za tožbe proti državi. Najbolj nenavadno pa je, da bodo državo tožili zaradi sklepov, ki jih je državni zbor sprejel že leta 1997, to je v času, ko je vladala LDS. Kako nenavadno, da so se po enajstih letih spomnili na to, zato se ne morem otresti občutka, da gre v tem primeru za izrazito politično ravnanje sodnikov. Dokler je bila na oblasti prejšnja politična opcija, se za plače sploh niso zmenili, sedaj, ko smo jim z novo plačno reformo izboljšali plače, pa so začeli stavkati in vlagati tožbe za 100 milijonov evrov, kar bi šlo na račun davkoplačevalcev za zadnjih enajst let. V vseh prejšnjih vladah pa niti ust niso odprli," je poudaril Šturm.

"Ne komentiram Matejevih izjav" Šturm je dejal, da ne more komentirati izjav notranjega ministra Dragutina Mateja o prijateljskem odnosu med nekdanjim državnim tožilcem Boštjanom Penkom in predsednikom ljubljanskega okrožnega sodišča Andrejem Barago, ki je zavrnil izdajo odredbe o hišni preiskavi po odvzemu prostosti Penku in prvemu možu SCT Ivanu Zidarju.

"Lahko rečem le, da sem izjavo, ki sem jo podal v tem primeru, začel s stavkom, da je treba vsako odločitev sodišča spoštovati. In tudi ta odločitev, ki jo je sprejel Baraga, je bila spoštovana in tako izvršena," je zatrdil Šturm.

"Sodniki se torej lahko neovirano srečujejo z udeleženci postopkov" "Dejal pa sem, kaj takšna odločitev pomeni," je pojasnil. "To verjetno pomeni, da se ne samo tožilci, temveč tudi sodniki lahko neovirano srečujejo javno ali na zasebnih krajih z osebami, ki so udeleženci preiskovalnih postopkov," je opozoril.

"Ne bo prišlo do zvišanja notarskih tarif" Šturm je tudi zatrdil, da ne bo prišlo do zvišanja notarskih tarif, ki jih zahteva notarska zbornica. Dodal je, da so uporabniki notarskih tarif od oktobra 2005, ko je ministrstvo za pravosodje znižalo notarske tarife, do danes prihranili 65 milijonov evrov.

Minister za pravosodje, sicer vodja volilnega štaba Nove Slovenije (NSi) pred septembrskimi parlamentarnimi volitvami, je še dejal, da zadnja beseda o tem, ali bo kandidiral na državnozborskih volitvah, še ni bila izrečena. "Življenje je pač vedno polno izzivov," je sklenil.