Petek,
4. 7. 2008,
16.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 7. 2008, 16.12

8 let, 5 mesecev

Šturm: Ocena varnostnih tveganj v slovenskih zaporih relativno ugodna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Določena varnostna tveganja so vedno realno prisotna, vendar ne predstavljajo dramatičnega stanja, saj so posamezni primeri in varnostno stanje obvladljivi," je dodal minister Lovro Šturm.

Sklic nujne seje so po treh pobegih iz zaporov konec aprila oz. v začetku maja zahtevali v poslanskih skupinah LDS in SD. Aleš Gulič (LDS) je uvodoma pojasnil, da od Šturma pričakujejo seznanitev z razlogi za "porazno varnostno stanje" in zakaj ministrstvo ni zagotovilo ustreznih prostorskih, kadrovskih in tehničnih pogojev za primerno varovanje zapornikov, pripornikov in pridržanih oseb.

Največje število pobegov (47) je bilo leta 1991 Po Šturmovih besedah je ministrstvo z Upravo RS za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) pripravilo podrobno analizo pobegov in poskusov pobegov zapornikov in pripornikov iz zaprtih oddelkov zavodov za prestajanje kazni zapora. Gradivo so dali tudi članom odbora. Podatki kažejo, da je bilo največje število pobegov leta 1991 (47), kasneje pa se je gibanje pobegov iz zaprtih delov zaporov zniževalo do leta 1997 (šest). Po letu 1997 beležijo trend dvigovanja števila pobegov do leta 2000 (21 primerov) in po letu 2000 ponovni trend upadanja števila pobegov.

Med leti 2005-08 je povprečno 1,8 pobega na leto V zadnjem mandatnem obdobju, 2005 do 2008, beležijo povprečno 1,8 pobega na leto, kar je v zgodovini samostojne države najmanj. "Ob tem naj poudarimo, da v letu 2006 ni bilo nobenega pobega na 1268 zapornikov. V letu 2007 se je zgodil en pobeg na 1339 zapornikov, v letu 2008 pa so bili do 30. junija trije pobegi - ob 1397 zapornikih," je pojasnil minister.

Sprejeti so bili številni ukrepi na zakonodajnem, prostorskem in kadrovskem področju Ministrstvo je po njegovih besedah za izboljšanje stanja v zavodih v času od leta 2005 do sedaj sprejelo številne ukrepe na zakonodajnem, prostorskem in kadrovskem področju. Prav tako so bila letos povečana proračunska sredstva UIKS za 15 odstotkov glede na leto 2004 in kar za 30 odstotkov glede na leto 2001.

Marolt: Varnostne razmere v zaporih so relativno stabilne Po besedah državnega sekretarja Roberta Marolta lahko na ministrstvu za pravosodje zatrdijo, da so varnostne razmere v zaporih relativno stabilne in obvladljive ter posamezni spektakularni pobegi negativno ne vplivajo na varnostne razmere v zaporih, še manj pa na ožji ali širši lokalni prostor. Statistični podatki nedvoumno kažejo, da se je število pobegov skupaj v zadnjem mandatnem obdobju zmanjšalo skoraj za 50 odstotkov, je navedel Marolt. Po njegovih besedah pa je tudi število nadur manjše kot v preteklem mandatu, saj znaša letno okoli 70.000 ur, največje pa je bilo v letih 2001-2002, več kot 100.000 letno.

Verk: Smo na meji, ko naši ljudje ne zmorejo več

Predsednik sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Frančišek Verk je dejal, da so na vseh področjih izkazani napori za izboljšanje razmer, vendar se bo to poznalo čez nekaj let. Opozoril je, da je treba takoj zaposliti dodatne ljudi, saj je tako paznikov kot drugega osebja v zaporih premalo in so preobremenjeni, kar kaže tudi število nadur. "Smo na meji, ko naši ljudje ne zmorejo več," je poudaril.

Smole: Slovenski zapori so prezasedeni že dalj časa Slovenski zapori so prezasedeni že dalj časa, je dejal direktor UIKS Tomaž Smole. Po njegovih besedah pa za ohranitev zdajšnje stabilne varnosti zaporski sistem potrebuje dodatno število delovnih mest. Kot razloge za prezasedenost zaporov je Smole navedel večje število preiskanih kaznivih dejanj in pospešeno delo sodišč. Predstavil je tudi podatek, da je Slovenija še vedno država z najmanj zaprtimi na 100.000 prebivalcev.

Ob koncu nujne seje je odbor soglasno sprejel dopolnjen sklep predlagateljev, da se je odbor seznanil s problematiko pobegov zaprtih, priprtih in pridržanih oseb v RS in podpira prizadevanja ministrstva za pravosodje za izboljšanje razmer v slovenskih zaporih.

Beblerjeva in Gulič: Gradivo smo dobili šele med sejo in ga še nismo podrobno predelali Z dvema glasovoma za in šestimi proti je odbor zavrnil drugi predlagani sklep, da odbor poziva vlado, da pripravi podrobno analizo in oceno varnostnih tveganj ter o ugotovitvah poroča odboru v roku enega meseca. Beblerjeva in Gulič se nista strinjala, da so se s tem seznanili že na tej seji, saj so gradivo ministrstva dobili med sejo in ga še niso podrobno predelali.

Odbor je soglasno sprejel tudi sklep, s katerim predlaga vladi, da ustrezno poveča kadrovski načrt ministrstva za pravosodje za potrebe UIKS.