Sobota,
21. 6. 2008,
21.31

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2008, 21.31

8 let, 5 mesecev

Štumpf: Nemogoče je, da sosed usmiljenega srca ne bi pomagal sosedu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Letošnje romanje na Brezjah je vodil ljubljanski nadškof Alojzij Uran.

Zaradi usmiljenja, ki ga poraja Jezusova ljubezen, je nemogoče, da sosed ne bi pomagal sosedu, da bi se mati odločila za splav ali da bi podjetnik izkoriščal zaposlene, je poudaril mariborski pomožni škof Peter Štumpf v nagovoru na 40. srečanju bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezjah.

"Kruh Gospodovega telesa lahko tudi Slovencem prinese zmago sprave nad sovraštvom"

"Vsi preizkušani prihajamo k Mariji, pa tudi Marija prihaja k nam," je v pozdravnem nagovoru dejal Uran in se zahvalil vsem, ki so srečanje pripravili.

Ko uživamo kruh večnega življenja, naj bi po Štumpfovih besedah tudi sami postajali kruh za druge ljudi, ki so lačni naklonjenosti in prijateljstva. Usmiljenje, ki ga takšna ljubezen v nas poraja, "omogoča življenje med nami," je izpostavil v homiliji. Po njegovem mnenju je nemogoče, da človek usmiljenega srca naredi splav, ne pomaga sosedu v stiski, zaničuje starejše in bolne, izvaja nasilje nad sozakoncem, izkorišča druge, goji zamere.

Kot je dejal, bo naša Cerkev prihodnje leto obhajala evharistični kongres, česar se je razveselil tudi papež Benedikt XVI. Samo "kruh Gospodovega telesa lahko tudi Slovencem prinese zmago sprave nad sovraštvom, zmago sloge nad razdeljenostjo in zmago življenja nad nekulturo smrti," je izpostavil škof.

"Trpljenje pot, ki vodi do Jezusa na Kalvariji"

Branje rubrike Naši preskušani bratje v mesečniku Ognjišče "je v nas prebujalo vprašanja o smislu življenja", je poudaril škof. Njihova življenjska izkušnja po njegovih besedah "še danes postavlja pod vprašaj smiselnost prizadevanj za popolni videz telesa, etično dvomljivih sredstev za odpravo trpljenja, vse do skrajnih načinov ohranjevanja zdravja in hotenja odpraviti smrt".

"Bog nikdar nikogar ne zapusti," je zatrdil Štumpf. Kot je dejal, se ni treba "ne fantu ali dekletu, ne moškemu ali ženski, ne možu ali ženi, ne dedku ali babici, ne škofu ali duhovniku, ne redovniku ali redovnici sramovati prizadetosti na duši ali telesu, saj je trpljenje pot, ki vodi do Jezusa na Kalvariji".