Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 2. 2018,
14.01

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

11

Natisni članek

Branimir Štrukelj stavka sindikati Boris Koprivnikar

Ponedeljek, 19. 2. 2018, 14.01

6 let, 1 mesec

Pogajanj pred četrtkovo sejo vlade predvidoma ne bo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,58

11

Do odločitve vlade o vodji vladne pogajalske skupine pogajanj s sindikati javnega sektorja predvidoma ne bo. Že napovedana pogajanja s sindikati, ki so prejšnji teden pripravili stavke, pa so bila odpovedana, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je izrazil ogorčenje nad sklepi.

Video: Planet TV


Pogajanja s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so bila napovedana za torek, a so bila nato odpovedana.

Štrukelj je na novinarski konferenci dejal, da vlada z odstopom ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja z mesta glavnega vladnega pogajalca morda želi zgolj zavleči pogajanja. Pogajalca namreč zdaj nima, išče ga lahko več tednov. "Vlada se skuša na nekorekten način izmakniti svoji odgovornosti," je dejal. Prav tako se je vprašal, ali ni prav ministrstvo za javno upravo pripravilo predlogov sklepov, za katere Koprivnikar zdaj trdi, da so neuresničljivi.

Nekatere vladne sklepe je Štrukelj označil za škandalozne. V enem od njih namreč vlada po besedah Štruklja umika svoj predlog, ki se je nanašal na vrednotenje delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniki. Ker s tem vlada krši že sprejeti dogovor, to po njegovih besedah pomeni, da so vse stavke od zdaj lahko plačane.

Dejal je, da se vlada iz njih norčuje in da ponižuje zaposlene

Še bolj je Štrukelj ogorčen nad sklepom, s katerim vlada po njegovih besedah posameznim poklicnim skupinam neposredno odreka pravico do zviševanja plač. Na eni strani se torej vlada strinja, da rast plač v vzgoji in izobraževanju močno zaostaja za rastjo plač v primerljivih poklicih, na drugi strani pa pravi, da se ne sme nič spremeniti, je ponazoril. Dejal je, da se vlada iz njih norčuje in da ponižuje zaposlene.

Takšni destruktivni sklepi so po njegovih besedah v nasprotju z argumentirano zahtevo po odpravi zaostankov v plačah. Vlada očitno želi "poglobiti konflikt do skrajnih razsežnosti", je dejal Štrukelj ter napovedal stopnjevanje in zaostrovanje stavke.

Mandat za to, da se stvari postavijo na svoje mesto, ima zdaj samo predsednik vlade, je prepričan. Meni, da se "hitro bliža čas, ko bo moral za ta pogajanja prevzeti odgovornost", saj so, kot je dodal, na robu tega, da stvari "uidejo izpod nadzora".

Predvidena torkova pogajanja po besedah Štruklja še niso odpovedana. Če bodo, bo po njegovih besedah zanimivo prebrati, na kakšen način bo vlada to pojasnila. Na vprašanje, kdo bi bil zanje primeren pogajalec z vladne stvari, je odvrnil, da je zanje dober vsak, ki ga bo vlada predlagala. O imenih ni hotel špekulirati, je pa izrazil željo, da bi v pogajanjih tudi stališča ministrstva za izobraževanje imela določeno težo.
Ne spreglejte