Torek,
18. 12. 2012,
12.02

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2012, 12.02

8 let, 5 mesecev

Štipendije le še do pomladi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ukom je v nizu opozoril na negativne posledice pobude za referendum o zakonu o izvrševanju proračunov potrdil, da naj bi bilo izplačilo štipendij možno le v prvih treh ali štirih mesecih leta 2013.

Poleg tega Vladni urad za komuniciranje (Ukom) opozarja, da je ogrožena zagotovitev osebne asistence več kot 1000 najtežjim invalidov. Sredstva za štipendije so v proračunu za leto 2013 zagotovljena iz koncesijskih dajatev in iz integralnih proračunskih sredstev. Z zakonom o izvrševanju proračunov je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve določilo izvedbo določil zakona za uravnoteženje javnih financ, ki omogočajo koriščenje do sedaj zbranih koncesijskih sredstev, ter tistih, ki bi jih še vplačali koncesionarji. Tako bi v proračunu razpolagali z dodatnimi 50 milijoni evrov že v začetku leta 2013, do konca leta pa še z dodatnimi 30 milijoni evrov tekočih prilivov, so pojasnili v Ukomu. Štipendije le do porabe sredstev predvidenega integralnega proračuna Če se zakon o izvrševanju proračunov zaradi referendumske pobude ne uveljavi in ne bo možno koristiti sredstev koncesijskih dajatev, bo možno štipendije izplačevati le do porabe sredstev predvidenega integralnega proračuna, ki zadoščajo le za med tri in štiri mesece, so pojasnili na ministrstvu. Ker bodo v začetku leta 2013 odločili o vseh vlogah za državne in Zoisove štipendije in izplačali poračune za pretekle mesece od začetka šolskega oz. študijskega leta, zato bo ravno v prvih mesecih leta 2013 visoka poraba sredstev integralnega proračuna. To pomeni, da morajo biti za nadaljnje nemoteno izplačevanje štipendij uveljavljene določbe zakona o izvrševanju proračunov. Ogroženi nekateri projekti, ki brezposelnim pomagajo najti delo V Ukomu so izpostavili še, da bo ob neuveljavitvi zakona ustavljeno sofinanciranje projektov kot so Prvi izziv, Zaposli.me, samozaposlovanje, v okviru katerih se dodeljuje sredstva izbranim delodajalcem, ki zaposlujejo brezposelne osebe iz ciljnih skupin (mladi, starejši, težko zaposljivi). Projekti se namreč sofinancirajo iz evropskih sredstev, vlada pa je zanje v letu 2013 bistveno povečala obseg sredstev.

Bodo invalidi ostali brez 270 osebnih asistentov? Prav tako je zakon o izvrševanju proračuna za prihodnje leto predvideval podaljšanje programa Asistentka/Asistent bom. Pogodbena vrednost za leti 2013 in 2014 znaša po 2,5 milijona evrov, sredstva pa so zagotovljena v proračunu. Program med drugim zagotavlja zaposlitev 270 osebnim asistentom. "Zaradi referendumske pobude razpis ne bo realiziran oz. bo realiziran z zamudo, kar ogroža zagotovitev osebne asistence več kot 1000 najtežjim invalidom, ki jo življenjsko nujno potrebujejo, posledično pa pomeni tudi izgubo 270 delovnih mest," so zapisali v Ukomu.

Ob tem so pojasnili, da je bila na področju zaposlitvene rehabilitacije invalidov mesečna realizacija v januarju 2012 zelo nizka, ker so bila izplačila večinoma opravljena že v decembru 2011. Gre za financiranje rehabilitacijskih komisij in prejemkov rehabilitantov ter financiranje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije. "V storitve zaposlitvene rehabilitacije je mesečno vključenih od 800 do 900 oseb. To je najbolj ranljiva skupina brezposelnih oseb, ki se verjetno ne bi nikoli zaposlile, če ne bi bile vključene v storitve zaposlitvene rehabilitacije," so zapisali.

Zaradi neuveljavitve zakona o izvrševanju proračunov in posledično financiranja po dvanajstinah iz tega naslova ne bo zagotovljenih sredstev, navajajo. Izvajanje storitev zaposlitvene rehabilitacije bo tako do uveljavitve zakona v celoti ustavljeno, invalidi pa bodo ostali doma, so navedli. Prav tako bi neuveljavitev zakona zaustavila vse investicije za leto 2013 in projekte, začete v letu 2012 v pristojnosti ministrstva za delo, med katerimi denimo navajajo obnovo domov za starejše občane.