Aleksander Kolednik

Četrtek,
8. 11. 2012,
14.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 8. 11. 2012, 14.27

8 let

Steinbuch: Družini Janković in Virant uvajata ruske standarde

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nobena grožnja, tudi če je bila izrečena v afektu, ne prinaša nič dobrega k politični kulturi, meni Uhan. Steinbuch dodaja: Zakaj se tako obnašajo? Zato, ker se lahko. Ker ni nobenih sankcij.

Na domu Jureta Jankovića v Grosupljem se je v torek oglasil sodni izvršitelj, da bi rubil predmete iz hiše zaradi dolga, ki ga ima Janković do podjetnika Marjana Pišljarja.

Dogajanje pred hišo, ki je dejansko last Juretovega očeta Zorana Jankovića, ljubljanskega župana in predsednika Pozitivne Slovenije, je spremljala tudi ekipa Planet TV in pri tem doživela neprijetno presenečenje. Pred hišo se je namreč pripeljal ljubljanski mestni svetnik na Jankovićevi listi in tast Zorana Jankovića Marjan Jernej Virant in zbranim novinarjem grozil s pištolo.

Na Planet Siol.net smo poklicali politična analitika Sama Uhana in Dejana Steinbucha ter ju povprašali, kaj po njunem mnenju grožnje politikov novinarjem povedo o politični kulturi v Sloveniji.

"Niso vse družine enako poštene, niso vsi sinovi lepo vzgojeni" Steinbuch je v svojem komentarju pojasnil, da družini Janković in Virant v slovenski prostor uvajata sodobne ruske standarde. "Ljubljano počasi spreminjata v malo Moskvo, kjer je članom družinskih klanov dovoljeno vse tisto, kar običajnemu državljanu v normalnih razmerah nikoli ne bo. Luksuzni avtomobili zaradi napačnega parkiranja ne dobijo kazni, saj se jih policisti ne upajo kaznovati. Mestni redarji še toliko manj. V mali Moskvi se družinski podmladek obnaša nevzgojeno, prepotentno in primitivno. S tem dokazuje, da je avtoriteta očeta v procesu odraščanja zatajila in da je bilo nevzgojeni mulariji vedno dovoljeno vse," je izpostavil.

Prepričan je, da je bila pištola v mali Moskvi le vprašanje časa. Njena manifestacija je po Steinbuchovih besedah posledica dogodka, bolje rečeno incidenta, ki je razkril razpad pravosodnega sistema. "Pištola je rezultat starčevske jeze zaradi poskusa sodne izvršbe nad nepremičnino družinskega 'juniorja'. Izvršba zaradi večmilijonskega dolga je bila preložena. Izvršba zaradi 124 evrov dolga v primeru Vaskrsič pa je uspela. Pred zakonom nismo enaki. To je propaganda zahodnih demokracij," je dodal.

Steinbuch meni, da zadnja epizoda v sagi Janković – Virant ne bi smela nikogar presenetiti, saj po njegovem niso vse družine enako poštene, niso vsi sinovi lepo vzgojeni in niso vsi dedki za vzgled, nekateri pa takšen Divji zahod v Sloveniji celo odkrito odobravajo, češ kakšni frajerji so ti ljudje, ker si lahko vse privoščijo in ker – kot so včasih dejali bratje južnjaki – "ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine".

"Zakaj se tako obnašajo? Zato, ker se lahko. Ker ni nobenih sankcij. Ker je pravosodni sistem kolapsiral in ker v stanju popolne družbene anomije najbolje uspevajo tisti, ki uporabljajo argument moči. Vsi ostali s(m)o zgolj žrtve ali kolateralna škoda. Politične kulture v Sloveniji tako ali tako nikoli nismo imeli, zato ne bi smel biti nihče začuden nad pištolami, odložitvami rubežev, neenakostjo pred zakonom, asignacijami, mahinacijami in preostalim repertoarjem, značilnim za elito male Moskve. Dokler bomo to molče gledali in s tem to tudi podpirali, ne bo nič bolje. Celo nasprotno, samo še huje bo," je zatrdil.

"Zgledov za državljane je malo, žal tudi pri najvišjih državnih organih" Uhan nam je povedal, da tega konkretnega dogodka ne pozna in da je o njem slišal samo posredno a da v vsakem primeru nobena takšna grožnja, "tudi če je bila izrečena v afektu, kar je najbrž bila, in to je pomembno poudariti," ne prinaša nič dobrega k politični kulturi.

"Je pa seveda res, da takšne grožnje moramo postaviti v kontekst politične kulture nasploh, tudi na ravni institucij, kjer ugotovimo, tukaj imam v mislih najnovejši primer namerne izgube podpisov zainteresiranih državljanov, ki govori tudi o tem, da so lahko grožnje posredne, lahko pa tudi neposredne. Govorim o nasploh nizki stopnji politične kulture, kar lahko v tem smislu negativno vpliva na demokracijo. Zgledov za državljane je malo, žal tudi pri najvišjih državnih organih," je izpostavil.