Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 10. 2014,
17.34

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Boris Štefanec Jean-Claude Juncker Borut Pahor KPK

Sobota, 11. 10. 2014, 17.34

6 let, 6 mesecev

Štefanec odstopil, z Alenko gresta v kulinariko!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
To je bil teden dveh herojev, ne, dveh titanov na transverzali Ljubljana - Bruselj! Kakšno merjenje moči na vseh frontah! In samo heroji, samo titani znajo na koncu združiti moči v dobro domovine!

Najprej o Alenki. Alenki Bratušek. Alenki Bratušek, nekdanji predsednici vlade. Ne zamerite uredništvu Satirikona, če se bomo ponavljali. Ne zamerite, če bomo ustvarili novinarski miks po okusu najboljših šefov novinarske kuhinje. Vsak si lahko iz tega miksa vzame, kar hoče.

Evrozlobneži rušijo najboljšo kandidatko Ne zamerite, da verjamemo, da vsi z enim glasom verjamete, da je dala Alenka na zaslišanju tistih zlobnežev v Evropskem parlamentu vse od sebe v okviru tistega, kar so ji dovolili drugi.

Če smo si vsi skupaj postavili cilj, da bomo voditelji EU, so to res naši skupni cilji in verjamemo, da vsi verjamete, da smo s padcem Alenke padli vsi. Neradi se ponavljamo, vsi. Le kako so lahko zavrnili kandidatko, ki ni Slovenije rešila pred Evropo, ampak je Evropo rešila pred novim problemom?

Meteor Boris, ki je bil tihi mišek In zdaj o Borisu. Borisu Štefanecu. Borisu Štefanecu, nekdaj malo znanem odvetniku, ki se je kot predsednik protikorupcijske komisije kot meteor zavihtel v središče javne pozornosti in s svojim agilnim delovanjem prijetno osupnil vse. Nekaj mesecev je tiho kot mišek delal, delal, oh, kako trdo je delal! Nato pa se je herojsko lotil preiskovanja Alenke. Na lastno pobudo in takrat, ko se je zdela nepremagljiva kot Margaret Thacher v času stavke britanskih rudarjev.

Prosimo te, odpusti nam! Uredništvo Satirikona od velikega Borisa, večjega od Borisa Jelcina v njegovih najboljših letih, ponižno prosi odpuščanja. V zmoti smo vanj le nekaj tednov po imenovanju zabadali bodice celo s posebno izdajo Satirikona. Le zakaj nismo upoštevali starega ljudskega pregovora, da tiha voda bregove dere?

Vili Resnik ne laže In ta tiha voda, ta Boris, je v slogu Vilija Resnika ugotovil, da je imela Alenka na voljo dve poti, izbrala pa je tisto, ki je ni. Da, ne bomo vam lagali, izbrala je napačno pot v Bruselj. Če bi se posvetovala z Borisom, bi ji on pokazal eno od dveh poti, ki bi jo zanesljivo pripeljala v kabinet Jean-Clauda Junckerja.

In zdaj vam bomo počasi odstirali senzacijo, ki smo jo skrbno skrivali vse do tega trenutka: Boris in Alenka gresta na skupno pot! A potrpite še malo, še nekaj odstavkov in vse vam bo jasno.

Jean-Claude in druga vijolica Borisa je etični odstop Alenke od komisarske kandidature prijetno presenetil. Čeprav je proti njej vodil postopek na protikorupcijski komisiji, ji ves ta čas zavidal njen pogum, zdravo ambicioznost, neverjetno vztrajnost. Ni si mislil, da bi lahko odstopila. Mislil si je, da bo vztrajala in da bo Jean-Claudu zabrusila, naj si poišče kakšno drugo vijolico, a sama pač ne bo odstopila.

Potem se je zamislil nad samim seboj. "Bi moral tudi jaz odstopiti? Del medijev, recimo Planet Siol.net, je že spregledal. Vse več jih vidi, kako počasi, a vztrajno odstranjujem korupcijsko nesnago. A takšni mediji so v manjšini, poleg tega so me začeli spodkopavati tudi znotraj komisije z anonimkami brez vsakršne osnove. Je sploh še mogoče normalno delati?"

Črvičenje ukaza od znotraj Boris ni bil vajen popuščati, že v partiji se je držal načela, da je najbolje izpolnjevati ukaze, potem pa izboljševati sistem od znotraj. In če v demokraciji od predsednika republike dobiš ukaz, da moraš funkcijo odgovorno opravljati do 31. marca 2020, kaj drugega ti še preostane? Pustiti na cedilu Boruta Pahorja, predsednika, ki zna najti prave ljudi za prave položaje, se res ne bi spodobilo.

Borisa je kljub temu črvičilo, čutil je, da je nekaj v zraku, kar naenkrat se ni več počutil kot v svoji koži. Sedel je za svojo mizo na sedežu KPK na Dunajski, zazibal se je v otožnost ravnice, potem pa se je zdrznil, ko je zazvonil njegov službeni telefon.

Prosvetljena absolutistka "Halo, Boris, tukaj Alenka. Vračam se v Ljubljano. Vem, da sem na poti grešila, a želela sem dobro Sloveniji. Verjemi, bila bi odlična komisarka, a kaj drugega bi lahko pričakovala od sonarodnjakov in sonarodnjakinj kot to, da mi mečejo polena pod noge? Boris, vem, da si delal po predpisih, spoštujem tvoj pogum. Midva sva sorodni duši, ali se ne bi skupaj lotila kakšnega projekta, s katerim bi prosvetlila ta ubogi narod?"

Male skrivnosti Alenke in Borisa Boris kar ni mogel verjeti svojim ušesom. Alenka mu je odprla nove horizonte. Da, prav to, položaj predsednika KPK, je tista koža, v kateri se ni več počutil dobro. "Alenka, ne morem verjeti, da se slišiva. Da, midva sva sorodni duši. Imam noro idejo. Kaj če bi skupaj vodila kuharski televizijski šov? Oddaja bo temeljila na ponavljanju. Kateri recept pa si lahko zapomniš že prvič, ko ga slišiš? Kaj praviš na naslov oddaje Male skrivnosti velikih šefov kuhinje?

Da, da, da "Boris, pa to je noro! Ne bi se rada ponavljala, rekla bom samo da, da, da. Poleg tega lahko ob ponavljanju receptov narod prosvetljujeva z najinima življenjskima izkušnjama. To bo miks kulinarike in politike, recept, kot ga še ni bilo! Da, da, da!"

In tako je bilo. Boris je odstopil kot predsednik KPK. Alenka se je odpovedala poslanskemu sedežu. Oddaja Male skrivnosti velikih šefov kuhinje s kratico MSVŠK bo na sporedu že jutri ob 20. uri na Televiziji Slovenija. Uredništvo Satirikona si redko privošči kakšno napoved, a tole je izi bizi, kot bi rekli naši malčki: MSVŠK bo najbolj gledana slovenska televizijska oddaja vseh časov!

Ne spreglejte