Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2015,
13.57

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Evropska pravna fakulteta študij podiplomski študij arbitraža advertorial

Ponedeljek, 14. 9. 2015, 13.57

2 meseca, 2 tedna

Ste za alternativno reševanje sporov?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ko pride do spora, ga je treba rešiti. Toda kako? Je tožba res edina rešitev?

Sodobni trendi na pravnem področju se vedno bolj poslužujejo drugačnih metod, mehkejših, ki predvsem ohranijo spoštovanje med stranema, dostojanstvo, čas in stroške. Sodišče naj bo zadnji izhod, če res ne gre drugače. Alternativno reševanje sporov je v vzponu, kar pomeni, da bomo potrebovali vedno več strokovnjakov s tega področja.

Za alternativno reševanje sporov potrebujemo strokovnjake

Takšni načini reševanja sporov niso nastali pred kratkim, je pa odvisno, kako in koliko so jih posamezne države do sedaj uporabljale. Vrste postopkov mirnega ali alternativnega reševanja sporov so verjetno še najbolj poznana mediacija, v zadnjem času posebej izpostavljena arbitraža, tu je še zgodnja nevtralna ocena, na področju kazenskega prava se uveljavlja reševanje spora s pomočjo poravnalcev, ko pa je vprašanje sprtih skupin v družbi ali celo med narodi, se to imenuje rekonciliacija.

Pri nas do zdaj še ni bilo podiplomsko izobraženega kadra, ki bi bil specializiran prav za to področje. Jesen prinaša na Evropsko pravno fakulteto povsem nov podiplomski študij, ki ga pri nas do sedaj še ni bilo, v tujini pa je ugleden, razširjen in zelo zaželen.

Smer se imenuje Alternativno reševanje sporov 2. stopnje ali krajše ARS 2. stopnje. Fakulteta bo izobrazila prvo generacijo pravnikov s tovrstnim specializiranim znanjem v Sloveniji. Program je dvoletni, tako redni kot izredni, fakulteta pa izvaja predavanja v Ljubljani.

Pravnik v vlogi svetovalca

Klasično razmerje klient – odvetnik počasi spreminja svoj obraz, saj se prav v postopkih mirnega reševanja sporov pravnik bolj postavi v vlogo svetovalca, ki pomaga na sporazumen način najti za obe strani najustreznejšo rešitev za vse vpletene. Bodoči strokovnjaki bodo opremljeni s širokim znanjem (s področja psihologije, sociologije, gospodarstva, zgodovine, etike, kulturologije, socialnega dela in prava), ki odlično podpira specialna znanja s področja reševanja sporov. In ne nazadnje, kar je zelo pomembno, tak strokovnjak je usposobljen za delov mednarodnem okolju.

Kako do brezplačnega študija na Evropski pravni fakulteti?

Prijavite se na Dekanov izziv! Podan je problem, njegov opis, zastavljenih je pet pravnih vprašanj – vse, kar morate storiti, je, da se prijavite in napišete esej oziroma podate svoje mnenje.

Prijavijo se lahko študenti, ki izpolnjujejo pogoje za vpis na podiplomski magistrski študijski program ARS 2. stopnje.

Podelili bodo tri glavne nagrade: 1. nagrada je 100-odstotni popust na šolnino, 2. 50-odstotni in 3. nagrada 30-odstotni popust za program ARS 2. stopnje. Preostali sodelujoči bodo dobili simbolične nagrade. Ne čakajte, prijavite se lahko do 25. septembra!

Ne spreglejte